Spárgakrém leves
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg spárga
1 szál póréhagyma
2 db húsleves kocka
5 dkg vaj
1 dl tejszín
1 tojássárgája
petrezselyem
Elkészítés
A spárgát vékonyan hámozzuk meg mindig.
A leveskockát felforraljuk 1 l vízben, a hagymát megdinszteljük a vajon és hozzá adjuk a spárgát /ujjnyi darabokra vágjuk össze/, és a petrezselymet, majd felöntjük a levessel az egészet. A spárga kb 20 perc alatt megpuhul. Gyengén leturmixoljuk, és elkeverjük benne a tojássárgáját, felöntjük a tejszínnel. Ízesítjük sóval és borssal.
Spárga sajttal és sonkával
Hozzávalók 4 személyre
1 kg spárga
1 só
20 dkg vaj
1 teáskanál cukor
5 dkg liszt
késhegynyi fehérbors
1 csokor apróra vágott petrezselyem
20 dgk főtt sonka
10dkg gouda sajt
1 citromkarika
Elkészítés:
A spárgát vékonyan hámozzuk meg, de a csúcsát hagyjuk meg. Tegyünk forrásban lévő vízbe, adjunk hozzá egy kis cukrot és kiskanálnyi vajat, ettől finom puha lesz. Tehetünk a főző vízbe egy citromkarikát, mert így megmarad a színe. Kb 20 perc alatt kész van. Ügyeljünk arra, hogy a csúcsait ne lepje el a víz!! Állítva főzzük, mert így nem törik el a szára. Leöntjük róla a főző vizet és kivajazott jénai edénybe tesszük. A vajon megpirítjuk a lisztet és a spárga levével felengedjük, mártást készítünk belőle.
A jénai tálban a spárgát megszórjuk az apróra vágott sonkával, egy kis borssal meghintjük beborítjuk a mártással, és ráreszeljük a sajtot. Berakjuk az előmelegített sütőbe és a sajt olvadásáig sütjük. Burgonyakrokettal tálaljuk.
További receptek: www.origo.hu
Anzsel