A gyógynövények olajos illatosítása nem csak az aromaterápiában és a masszásban tesz jó szolgálatot, de a konyhában is kiváló.
A szép üvegekben lévő olajok még díszítik is a konyhánkat.
Az olajok ízesítésére használatos növények: babérlevél, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, rozmaring, majoránna, paprika, fokhagyma.
Elkészítés: Nagyon kell ügyelni arra, hogy mindig friss, egészséges növényeket válasszunk. Nem szabad sérült növényt használni, mert elromlik az olaj tőle. Gondosan kell megmosni és alaposan meg kell szárítani. /lógatva szárítsuk, ha nem tapadnak össze a szárak és nem hajlik a növény, biztosan kiszáradt/.
Az üveget alaposan ki kell mosni / mint a befőzésnél/, és ki kell szárítani, mert az olaj nem keveredhet vízzel.
Az olajba szánt növényt kössük kisebb csokorba, és úgy tegyük az üvegbe. A növények szárát mindig vágjuk rövidebbre, mint az üveg szája, így szépen lebegni fog a növény az olajban. Minél szélesebb szájú üvegeket alkalmazzunk, hogy ne sérüljenek meg a növények. Mindig jó minőségű olajat használjunk, megéri.
Négy- hat hét után összeérik az olaj és a fűszernövény. Az olaj átveszi az illatát, aromáját, és kitűnő olajos fűszeres öntetet kapunk. Az üvegeket ne feledjük felcímkézni.
Grill fűszerek:
Bazsalikom: salátákat, sülteket, halakat, pulykamellet, padlizsánt fűszerezünk vele
Majoránna: grillcsirke és más szárnyasok fűszere
Bors: mindenféle húsokat, zöldségeket fűszerezhetünk vele
Szegfűbors: birkahúsok fűszere
Rozmaring: sültek, birka, gomba fűszer /vigyázni kell mert nagyon intenzív az íze/
Készíthetünk saját ízlés szerint grillfűszert, több szárított növény keverékéből. Adhatunk hozzá köménymagot, chili paprikát, fokhagymát, természetesen a só nem maradhat ki. Általános fűszerkeverék: só, bors, köménymag, fokhagyma, rozmaring.
A húsokat minden esetben a fűszerezés előtt ajánlatos mustárral bekenni, mert így porhanyósabb lesz.
Itt az ideje, hogy felkészüljünk a nyáresti grillpartikra.