Egy jó erős fekete, kapucsínó, esetleg szimpla tejeskávé - mindenki másra esküszik, de a Föld népességének jelentős része napi rendszerességgel fogyasztja a kesernyés, gőzölgő fekete levest.
Korábban sok szempontból kifejezetten károsnak tartották a rendszeres kávéfogyasztást, az évek során azonban egyre több kutatásból derült ki, hogy a kávécserje termése számos hasznos összetevőt tartalmaz. Ezeknek köszönhető, hogy a rendszeres kávéfogyasztás - bizonyos határokon belül - számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik.
Kedvező hatással van az agyműködésre
A koffeinnek köszönhetően gyorsabban pörög az agyunk, hatékonyabb a koncentráció, egyes tanulmányok szerint pedig a hosszú távú agyműködésre is jó hatással van a kávé.
A torontói Krembl Kutatóintézet tanulmánya szerint pedig a kávéfogyasztás csökkenti a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is. A Harvard Egyetem egyik kutatása szerint ráadásul 20%-kal csökkent a depresszió kockázata azoknál, akik napi négy kávét, vagyis mintegy 550 milligramm koffeint fogyasztottak.
Segít a cukorbetegség megelőzésében és a fogyásban
A diabétesz és a kávéfogyasztás összefüggéseit több kutatás is vizsgálta:
- ezekből egyértelműen kiderült, hogy 2-es típusú cukorbetegség esetében akár 30%-kal is csökken a betegség kialakulásának kockázata,
- az Archive of Internal Medicine című tudományos lapban publikált tanulmány szerint napi egy csésze kávé elfogyasztásával 7%-kal kisebb a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége,
- a Harvard Egyetem négy éven át tartó kutatása szerint a 2-es típusú diabétesz kialakulása 11%-kal mérséklődik azoknál, akik napi 1,5 csészével több kávét isznak a korábbi mennyiségénél.
Csökkenti a rák kockázatát
A daganatos betegségek megelőzése szempontjából a kávéban található polifenolok jutnak főszerephez. Ezek antioxidásként a száj-, méh- és prosztatarák kialakulásának esélyét csökkentik. Továbbá egyes kutatások szerint azoknál a nőknél, akik minimum három csésze kávét isznak naponta, 49%-kal csökken az emlőrák megismétlődésének, és 19%-kal az endometriális rák kialakulásának kockázata.
Egy 8500 fős mintán végzett izraeli kutatás szerint pedig 30%-kal csökkent a vastagbélrák kialakulásának valószínűsége azok körében, akik rendszeresen fogyasztottak kávét.
Teli van vitaminokkal és ásványi anyagokkal
A kávé jelentős mennyiségben tartalmaz magnéziumot és káliumot, de van benne B5-vitamin is. Sőt két csésze kávé a napi B2-vitaminszükséglet közel negyedét fedezheti. A vitaminok mellett további fontos ásványi anyagok, és nyomelemek (pl. kalcium, mangán stb.) is található a kávéban. A rendszeres, napi fogyasztással ezek bevitele is számottevő és pozitív hatással van a szervezet működésére.
A fenti felsorolásban néhány fontosabbat emeltünk ki a kávé előnyös tulajdonságai közül - de korántsem mindet. Ha részletesen is érdekli a téma, a Bestmixer iskola blogbejegyzésében részletesen is olvashat a kávé hatásáról a szervezetünkre. Ha pedig a koktélok vagy éppen a kitűnő kávék elkészítésének műhelytitkai érdeklik, ezeket is megismerheti a Bestmixer iskola jóvoltából.
Képek forrása: pixabay
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)