Szomjas vagyok!
A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, amely a szükséges vízmennyiség pótlására figyelmeztet. A kánikula okozta rosszullét, szédülés, ájulás elkerülése érdekében ne várja meg, amíg szomjas lesz! Már a nyelv, száj kiszáradásának kellemetlen érzete előtt igyon valamilyen folyadékot! Vigyázzon torkára, a gyulladás elkerülése érdekében ne jéghidegen igya a (lehetőleg szénsavmentes) ásványvizet!
De nézzük a vízháztartás forrását és az arányokat!
Naponta átlagosan felvett folyadékmennyiség: táplálkozással kb. 800 ml, ivással kb. 1400 ml, a szervezeten belüli oxidációs folyamatból kb. 300 ml, összesen: 2500 ml. Vele szemben a naponta átlagosan leadott folyadékmennyiség: vizelettel kb. 1400 ml, bőrön keresztül, párolgással (izzadás nélkül) kb. 600 ml, légzéssel 300 ml, széklettel 200 ml. összesen: 2500 ml.
Koffein nem csak a kávéban van
A kávéimádók nyáron sem mondanak le szokásukról, noha előfordulhat, hogy szervezetük nem kívánja annyira a koffeint. És a szervezet jól is teszi, hiszen „nála” jobban senki nem tudja, hogy a feketekávé (és a fekete tea) koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, emiatt mindig igyon meg utána egy pohár vizet vagy ásványvizet. Mivel a koffein diuretikus hatású (azaz kiszárítja a testet), különösen nyáron fontos, hogy növeljük a vízbevitelt. Néhány tudós szerint minden csésze kávéhoz két csészényi vizet számolhatunk…
A koffein különben a világon legszélesebb körben használt legális „drog”, milliók fogyasztják naponta kávé, tea és üdítők formájában. Stimuláló hatása miatt használjuk egy energialöketért, vagy a fáradtság ellen – és működik is. De vigyázat! A kávén kívül körülbelül még vagy hatvanféle növény (a tea, a kakaó, a kóladió, a guarana és a mate) is tartalmaz koffeint). Újabban ismerősen csenghet a guarana neve, melynek fő eleme, a guaranine a koffein növényi formája - főként üdítőitalokban hasznosítják. Azt is jó tudni, hogy a fiatalok és sportolók által különösen kedvelt dobozos energiaitalban gyakran több koffeint van, mint egy erős eszpresszóban.
Égeti a zsírt
A koffein mobilizálja a zsírokat, hogy azokat energiaként hasznosítsuk, ami fantasztikus hír annak, aki testzsír-csökkentésre szánta el magát. De ezt ám nem úgy kell elképzelni, hogy feketét kortyolgatva tele szájjal nyugodtan ehetjük a hamburgert… Apropó a koffein és az étkezés! A kávé pörkölése során keletkező anyagok izgathatják a gyomrot és az epét. Ha valamilyen emésztőszervi betegségben szenved, kávé helyett inkább teát igyon. Különben is hiába van a kávéban általában több koffein, mint a teában, de hamarabb fölszívódik és gyorsabban hat, ám a gyors teljesítménynövekedést rohamos csökkenés követi. A tea ezzel szemben lassabban, hosszú távon, tartósan fejti ki stimuláló hatását. Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 perc múlva a test szinte minden szövetében kimutatható a koffein. Koncentrációja kb. fél óra alatt eléri a maximumot, majd lassan lecsökken. 3-6 óra múlva a koncentráció mintegy a fele a maximumnak.
A túlzott fogyasztás lehet veszélyes
A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre és a szívre, a véredényekre, kitágítja az érfalat és említett vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. A kávé ellenségei (lehet, hogy van benne igazság) azt állítják, hogy a kávé a hiedelemmel ellentétben nem növeli, hanem csökkenti a vérnyomást. de nem is élénkít, hiszen a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyen tudatállapotot a fáradt szervezetnek, amit az ember könnyen elhisz és így még órákig kitart… Hm. Az tény, hogy a túlzott kávéfogyasztás a koffein túladagolása miatt okozhat reszketést, álmatlanságot, extrém szívdobogást, szívtáji nyomást. Nagy koffeinadag a 300 mg fölötti mennyiség.
Fekete porból
De vajon mi a helyzet a por-, azaz instant kávéval? Egyáltalán hogy készül? A kávészemekből a pörkölés után gőzzel és meleg vízzel kivonják az oldható anyagokat. A kávé ízesítőanyagait még a vízgőzös kezelés előtt kivonják és félreteszik. Az oldatot betöményítik, majd fagyasztva szárítják, tehát a vizet nagy vákuum alatt távolítják el a fagyott oldatból, s marad a szilárd kávékivonat. Mielőtt a kávét – oxigénmentes légkörben, nitrogén vagy szén-dioxid alatt – becsomagolnák, az ízesítőanyagokat újra a kávéhoz adják. S otthon csak a kávéporhoz kell adni a forró vizet, és kész. Bár kényelmes megoldás, az így készített kávé minősége nem éri el a valódi, főzött kávéét.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)