Vitaminok
A-vitamin: A bőr és a szem egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen. A narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben (sárgarépa, édesburgonya, narancs, sütőtök), valamint a tejben, tojásban, májban és spenótban található meg nagyobb mennyiségben.
B-vitamin: Rendkívül komplex vitamincsoport, a B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9 és B12-vitaminok alkotják. Hatásukat is többféle területen fejtik ki: támogatják az idegrendszert, segítik az emésztést, hasznosak fáradékonyság ellen, és összességében felelősek a jó közérzetért. Természetes formában a húsokban, a halakban és a tejtermékekben találhatóak meg.
C-vitamin: A legismertebb vitamin. Megfázásos, influenzás időben különösen fontos a szedése, ugyanis erősíti az immunrendszert, feltölt energiával. Sérülések esetén segíti a sebgyógyulást, az izmok regenerálódását, a csontok összeforrását. Egy 1-3 év közötti gyermeknek napi 30 milligramm szükséges belőle. C-vitamin található többek között a zöldpaprikában, a paradicsomban, a bogyós gyümölcsökben és a citrusfélékben.
D-vitamin: Létfontosságú vitamin, elősegíti a kalcium felszívódását, így a csontok fejlődésében van elengedhetetlen szerepe. Legkönnyebben a napfény útján jut be a szervezetbe, ez azonban nem mindig elég, ezért a csecsemőknek egész évben, a nagyobbaknak szeptembertől áprilisig pótlásra is szükségük van. Hiánya gyenge csontozathoz, angolkórhoz vezet. Az élelmiszerek közül a hal, a margarin és a tej tartalmazza.
E-vitamin: Segít legyőzni a stresszt, védi a bőrt a korai öregedéstől, erősíti az immunrendszert, növeli a koncentrációs készséget. Olajokban, olajos magvakban és hüvelyesekben található nagy mennyiségben.
F-vitamin: Alacsonyan tartja a vérnyomást és a koleszterinszintet, ezáltal csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét, és segít a jó közérzet fenntartásában. Hiánya bőrproblémákat, teherbeesési nehézségeket, hangulatingadozást okoz. A növényi olajok és a csonthéjas gyümölcsök tartalmazzák.
H-vitamin: Az emésztésben, felszívódásban játszik nagy szerepet, hiánya fáradtsághoz, migrénhez, lassú emésztéshez, székrekedéshez vezet. A zöldfélék, joghurt, búzacsíra, gomba tartalmazza.
K-vitamin: Fontos szerepe van a véralvadási folyamatok támogatásában, a csontképződésben, segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését. Csecsemőknek négyhónapos korig havonta kell adagolni. Megtalálható a zöld színű zöldségekben (kelkáposzta, kelbimbó, brokkoli) és az érlelt sajtokban.
Ásványi anyagok
Vas: A vérszegénység megelőzésében játszik fontos szerepet. Érdekesség, hogy bár számos növényi eredetű élelmiszer (mák, pisztácia, brokkoli, kesudió) is jelentős mennyiségű vasat tartalmaz, ezek fogyasztásakor a szervezet mindössze a vastartalom 5 százalékát tudja hasznosítani, szemben az állati eredetű élelmiszerekkel (máj, vörös húsok, tojássárgája), amelyek esetében ez a szám 15 százalék! Probléma esetén pótolnunk kell a hiányzó vasat, ám érdemes odafigyelni, túlzott fogyasztása ugyanis székrekedéssel járhat.
Kalcium: A fogak és csontok egészségének megőrzése a szerepe. A legtöbb kalciumot a tejtermékek, sajtok tartalmazzák, de sok található belőle az olajos magvakban (földimogyoró, mák, mandula), a gombában, a fejes káposztában és a csicseriborsóban is.
További információ: centrum-multivitamin.hu
Indexkép: pixnio
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)