SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az én szememben utazók ők…

- 2017-11-14
Differenciálás lehetőségei a súlyosan halmozottan sérült gyermekek oktatásában
Az én szememben utazók ők…

Az igazán jó pedagógus differenciál, mert a differenciálásban látja az egységet. Ha minden gyermek megkapja a szükségleteihez mért egyéni tanulási módszereket, akkor lesz a tanteremben közös haladási ütem. A Vakok Általános Iskolájában, a mi tagozatunkon a differenciálásnak kimagasló szerepe van. Ha pedagógusaink nem működnek együtt és nem látják közösen a differenciálás adta lehetőségeket, akkor a rendszer működésképtelenné válik.  Gyermekeink sajátos szükségletei szembetűnőbbek, mint más gyermekcsoportoké. Tagozatunkon halmozottan sérült gyermekek tanulnak. Olyan gyermekek, akik érzékszervi-, értelmi-, és/vagy mozgássérüléssel küzdenek, vagy ezek együttesével.

Gyermekeink súlyos látássérültek/vakok, és/vagy siketek/nagyothallók, és/vagy mozgássérültek. Mindegyikük különálló személyiség, ami természetesen nincs másként a többségi iskolákban sem, viszont a halmozottan sérült gyermekek kommunikációja, érzelem nyilvánítása más, mint többségi iskolás társaiké. Ők is kifejezik érzéseiket, ők is kimutatják, amit éreznek, csak az ehhez járó eszköztár repertoárja különböző, differenciált. Amíg a halmozottan sérült gyermekeink nem kapták meg a „nem”-et mondás lehetőségét, úgy, ahogy a mi szocializációs világunk azt elfogadta és megérti, addig ők olyan formában teszik azt, ahogyan képességeik ezt megengedik.

A súlyosan halmozott fogyatékos látássérült/ vak, és/vagy siket gyermek elhajítja a tárgyat, amit a kezébe adunk, esetleg csapkod, kiabál, toporzékol, ha nem akar valamit elvégezni. A többségi iskolás gyermek azt mondja, „nem, köszönöm, elég volt”, és ez a közlésforma mindenki számára érthető. A mozgássérült gyermek izmai befeszülnek, olyan erővel, hogy akaratán kívül még a kezében lévő tárgy is összegyűrődhet, összeroppanhat, csupán azért, mert valamit nagyon szeretne velünk megosztani. A súlyos mozgássérült gyermek állkapcsa összeszorul és megszólalni sem képes, végtagjai az izmok feszülése miatt elcsavarodnak, teste irányíthatatlanná válik, ha fél egy helyzettől vagy már nem szeretne valamit elvégezni.

A mi gyermekeinknek, ha mosdóba kell menniük, ha szeretnének egyedül lenni, ha szeretnének aludni, ha szeretnének enni, olvasni, kirándulni, kimenni a játszótérre, és még sorolhatnám, és árnyalhatnám az érzelmek, cselekvések skáláját, akkor kevés eszköz van a kezükben, amivel ezt kifejezhetik. Pedagógusaink, asszisztenseink közösen segítenek megtanítani, hogyan fejezzék ki érzelmeiket, hogyan tartsák kordában dühüket, hogyan alkalmazzák szeretetnyelvüket, hogyan lazítsák el azokat a feszes izmokat, ha félnek, ha zavarba jönnek, ha felszállnak a villamosra. Tagozatunkon a pedagógusok, megtanultak differenciált eszköztárat biztosítani gyermekeink számára ahhoz, hogy szocializálódni tudjanak és környezetükben minél több ember számára érthetőbben fejezhessék ki magukat.

A közös munka oly annyira fontos, hogy egyikünk munkája nem teljes a másik nélkül. Több szakember dolgozik együtt, amely alapja a jó pedagógiának. A többségi iskolában a testnevelő tanár készíti fel a testet nagymozgásokkal, a váll lazításával a helyes tartásra, a finommanipulációra, amely felkészít az írásra. Az ének tanár megtanítja a helyes légzést, ami alapja a helyes beszédnek, a rajztanár a helyes csuklómozgását segíti a festéssel ahhoz, hogy szépen kanyarítsa a gyermek a c-s kötést és megfelelő legyen a ceruza nyomatéka. Nálunk együtt dolgoznak a gyógypedagógusok, a gyógytornászok, a konduktorok, az etetésterapeuta, az úszásoktató, és a pedagógiai munkát segítők. Egymás keze alá dolgoznak és minden különálló területnek részét kell képezze a másik. Tudniuk kell, hol tartanak a tanulók, és melyek a rövid és hosszú távú célok, és az ahhoz vezető út.

A gyógypedagógus felismeri, melyek azok a kéz-, és gesztusjelek, amelyeket a gyermek használni képes, és adaptálja a gyermek képességeihez mérten.  A szomatopedagógus, konduktor, gyógytornász fizikailag készíti elő a mozgássérült testecskét a kézjel használatára, a feszes izomtónust ellazítja, az akaratlan mozgást, tudatossá teszi, a negligáltat tudatosítja, a petyhüdtet aktivizálja. A gyógypedagógus megtanítja, hogyan használja parányi látását a gyermek, melyhez a mozgásterapeuta megtanítja, hogyan üljön egyenesen, hogyan emelje a fejét, hogy hosszabb ideig fókuszálni tudjon a feladatra. Mivel a gyermekek értelmileg is akadályozottak szükség van a folyamatos megerősítésre. Minden helyzetben tudatosan alkalmazni kell a tanultakat, ahhoz, hogy ne szituációhoz kötött legyen a kommunikáció. Alkalmazunk kézjeleket, tárgyjeleket, olyan formában, hogy az megfelelő és kivitelezhető legyen akár csukló deformitással is, és differenciált legyen egy túlmozgásos (athetótikus) gyermeknek is, akinek nehéz megragadni egy tárgyjelet, mert nehezített a koordinált célzó mozgás.

Differenciálást biztosítunk mindenki számára, és mégis egységet próbálunk létrehozni, egységet a megértésben, egységet az önkifejezés lehetőségében, egységet a tagozaton, hogy minden egyes nap sikeres legyen gyermekeink számára.  Oliver Sacks neurológus és pszichiátriai professzor gondolataival zárnám soraimat. „Az én szememben utazók ők, akik fantasztikus világokat tárnak föl- olyan világokat, amelyekről máskülönben tudomásunk vagy elképzelésünk sem lenne.” 

A „Keressük a legkreatívabb magyar gyermeknevelő szakembereket!” pályázatra beérkezett cikk.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja