A friss csipkebogyó C-vitamin tartalma 3-szorosa a zöldpaprikának. Ez a természetes formában megtalálható antioxidáns jelentősen csökkentheti a daganatos megbetegedések előfordulását. Vese- és hólyagbántalmak esetében is ajánlott.
Hecsedli lekvár
Hozzávalók:
4 db 2,5 dl-es üveghez
80 dkg csipkebogyó
80 dkg zselésítő cukor
1 cirom leve
4 dkg frissen reszelt gyömbér
A csipkebogyót langyos vízben többször átmossuk, végeit levágva hosszában kettévágjuk, magjait kiszedjük. A megtisztított bogyókat lábosba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Körülbelül 45 perc alatt puhára fő. A csipkebogyót a levével együtt átpasszírozzuk sűrű szitán, vagy szűrőn, majd a pépet elkeverjük a zselésítő cukorral, citromlével és a gyömbérrel (a gyömbérrel vigyázzunk, frissen reszelve nagyon erős aromája van). Kevergetve újra felforraljuk, és 4-5 percig főzzük. A habját leszedve forrón az üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk.
Hűvös helyen, kamrában tároljuk.
Csipkebogyómártás szárnyas húsokhoz
Hozzávalók:
50 dkg csipkebogyó,
3 evőkanál méz, vagy szőlőcukor,
1-2 dl édes vörösbor,
1 kisebb citrom héja,
késhegynyi őrölt fahéj
A csipkebogyót langyos vízben többször átmossuk, végeit levágva hosszában kettévágjuk, magjait kiszedjük. Kevés vízben, lefedve puhára főzzük a citromhéjjal, majd a levével együtt átpasszírozzuk sűrű szitán, vagy szűrőn. Összekeverjük a szőlőcukorral, vagy a mézzel, csipetnyi sót teszünk hozzá. Felöntjük annyi borral, hogy még sűrű mártást kapjunk, tálalás előtt felmelegítjük.
Csipkebogyós zellersaláta szőlővel
Hozzávalók:
15 dkg friss csipkebogyó,
2 közepes zeller,
20 dkg szőlő,
2 citrom,
3 evőkanál méz,
2 evők. borecet
A csipkebogyót langyos vízben többször átmossuk, végeit levágva hosszában kettévágjuk, magjait kiszedjük. A zellert meghámozzuk, gyufaszál vastagságú csíkokra szeleteljük, citromlevet adunk hozzá, enyhén megsózzuk. A csipkebogyót és a zellert külön-külön leforrázzuk annyi vízzel, amennyi ellepi.
Ha kihűlt, akkor a szőlőszemeket a zellerhez és a levéhez adjuk, a csipkebogyót leszűrjük és szintén a zellerhez öntjük. A borecetben elkeverjük a mézet, az előkészített salátához öntjük, majd behűtjük.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)