A zöld tea dicsérete
Singola Edit [cikkei] - 2008-08-05
Nyáron is kitűnően frissít a tea, főleg a zöld változata, amelyik még az egészséget is támogatja: segít a rák megelőzésében, mellékhatások nélkül élénkít, javítja a koncentrációt...
A tea titokzatos, kiismerhetetlen, különös ital. Serkent és csillapít, erőt ad és belső nyugalmat. A tea a teacserje leveleiből készülő élvezeti szerek egyike. A levelek alkaloidokat (koffein, teofillin), csersavat és illóolajat tartalmaznak.
Három fő teafajta létezik: a zöld, oolong és a fekete tea. Utóbbi kettő ugyanarról a növényről származik csak a feldolgozásuk módja más. A feldolgozás általában már az ültetvényeken megtörténik, miután leszüretelték a leveleket. A zöld tea friss leveleit rövid ideig vasedényben gőzölik, pirítják és szárítják, sodorják. Az oolong átmenet a zöld és a fekete teák között, sárgás narancssárga színű. A fekete teába fonnyasztás után bizonyos virágfajtákat kevernek például jázmin, bergamott.
A zöld tea egészségesebb, mint más fajták. Élénkít, ezért kávé helyett sokkal jobb ezt fogyasztani, mivel fokozatosan és kíméletesen fejti ki hatását a benne lévő koffein.
A zöld tea fogyasztásának kultúrája a kínaiaknál és japánoknál jelentős. A japán teaszertartásról érdemes egy kicsit többet tudni. A tea a VII. században honosodott meg Japánban, és kezdetben gyógyszerként használták a test és szellem frissítésére a buddhista papok. A teaszertartás rendeltetése a társas összejöveteleken túl az volt, hogy a „tea útján” belső nyugalmat szerezzen az ember.
A csanoju, vagyis a teaszertartás a megtisztulás, a természettel való azonosulás, a valódi szépség, egyszerűség, csend és nyugalom, a kecsesség élvezete, az áhítatos elmerültség elérését tűzte ki célul. A japánok egész életére hatással van a teaszertartás. A ceremóniát gésák végzik, a részleteket külön iskolában tanulják. A meghívottak napokig készülnek. Az öt-hat vendég pontosan érkezik a helyszínre, majd egy fahídon vonulnak be, amely azt szimbolizálja, hogy a napi élet bajait a hátuk mögött hagyják. A fogadóhelyiségben művészi tárgyakban gyönyörködnek, míg a házigazda meghajlással jelzi, hogy kezdődik a szertartás. Ezután egy kis fahídon átmennek a kerten, közben a kertművészet csodáit tekintik meg, és ezáltal megtisztulnak. A szertartás egy kis házban történik, ahova egy félmagas ablakon keresztül kell bemászni. A szobában ételeket szolgálnak fel. Majd egy gong jelzi, hogy kezdik a teavíz forralását. Amíg a víz felforr, csendben ülnek és meditálnak. A vízben habosra keverik a zöld teaport. A házigazda ízleli meg elsőként, majd a csészét kézről kézre adják, és a fenséges italt dicsérik. Valójában a teaivás szimbolikus. A ceremónia az elmélyülést szolgálja, rendeltetése az, hogy az ember kapcsolatot találjon a természettel, elmélkedése során pedig harmóniába kerüljön a világgal. Egy csésze zöld tea kortyolgatása közben az utóbbit mi is megtehetjük.
Ha csanojut nem is rendezünk, de zöld teát nyugodtan fogyasszunk, sőt ajánlatos minden nap inni egy csészével, mert amellett, hogy frissít és segíti a koncentrációt, zsíroldó hatással is rendelkezik, valamint jónak bizonyul a fogszuvasodás és a rák megelőzésében.
Három fő teafajta létezik: a zöld, oolong és a fekete tea. Utóbbi kettő ugyanarról a növényről származik csak a feldolgozásuk módja más. A feldolgozás általában már az ültetvényeken megtörténik, miután leszüretelték a leveleket. A zöld tea friss leveleit rövid ideig vasedényben gőzölik, pirítják és szárítják, sodorják. Az oolong átmenet a zöld és a fekete teák között, sárgás narancssárga színű. A fekete teába fonnyasztás után bizonyos virágfajtákat kevernek például jázmin, bergamott.
A zöld tea egészségesebb, mint más fajták. Élénkít, ezért kávé helyett sokkal jobb ezt fogyasztani, mivel fokozatosan és kíméletesen fejti ki hatását a benne lévő koffein.
A zöld tea fogyasztásának kultúrája a kínaiaknál és japánoknál jelentős. A japán teaszertartásról érdemes egy kicsit többet tudni. A tea a VII. században honosodott meg Japánban, és kezdetben gyógyszerként használták a test és szellem frissítésére a buddhista papok. A teaszertartás rendeltetése a társas összejöveteleken túl az volt, hogy a „tea útján” belső nyugalmat szerezzen az ember.
A csanoju, vagyis a teaszertartás a megtisztulás, a természettel való azonosulás, a valódi szépség, egyszerűség, csend és nyugalom, a kecsesség élvezete, az áhítatos elmerültség elérését tűzte ki célul. A japánok egész életére hatással van a teaszertartás. A ceremóniát gésák végzik, a részleteket külön iskolában tanulják. A meghívottak napokig készülnek. Az öt-hat vendég pontosan érkezik a helyszínre, majd egy fahídon vonulnak be, amely azt szimbolizálja, hogy a napi élet bajait a hátuk mögött hagyják. A fogadóhelyiségben művészi tárgyakban gyönyörködnek, míg a házigazda meghajlással jelzi, hogy kezdődik a szertartás. Ezután egy kis fahídon átmennek a kerten, közben a kertművészet csodáit tekintik meg, és ezáltal megtisztulnak. A szertartás egy kis házban történik, ahova egy félmagas ablakon keresztül kell bemászni. A szobában ételeket szolgálnak fel. Majd egy gong jelzi, hogy kezdik a teavíz forralását. Amíg a víz felforr, csendben ülnek és meditálnak. A vízben habosra keverik a zöld teaport. A házigazda ízleli meg elsőként, majd a csészét kézről kézre adják, és a fenséges italt dicsérik. Valójában a teaivás szimbolikus. A ceremónia az elmélyülést szolgálja, rendeltetése az, hogy az ember kapcsolatot találjon a természettel, elmélkedése során pedig harmóniába kerüljön a világgal. Egy csésze zöld tea kortyolgatása közben az utóbbit mi is megtehetjük.
Ha csanojut nem is rendezünk, de zöld teát nyugodtan fogyasszunk, sőt ajánlatos minden nap inni egy csészével, mert amellett, hogy frissít és segíti a koncentrációt, zsíroldó hatással is rendelkezik, valamint jónak bizonyul a fogszuvasodás és a rák megelőzésében.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Amit eszel, az vagy?
LEGOLVASOTTABB
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében
Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol
Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?
"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?
Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
Közösségi hozzászólások: