SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Amit eszel, az vagy?

Singola Edit [cikkei] - 2008-08-21
A táplálkozás az élet állandó megújításának legfontosabb eleme, éspedig nagyon aprólékosan, hiszen naponta befolyással van minden életműködésre, ezáltal hat az ember testi-lelki-szellemi állapotára és nem utolsósorban társadalmi magatartására is. Nem véletlenül volt már az őskorban a táplálékszerzés háborúk indítója. Ma szintén központi jelentőségű helyet foglal el az emberiség mindennapjaiban a táplálék és a táplálkozás.
Amit eszel, az vagy?

Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy.”
                                                                                  Brillat-Savarin táplálkozás-tudós

Sokszor nem is vagyunk tudatában annak, hogy az étel tápértékén túlmenően pszichikus és emocionális, szimbolikus értékkel egyaránt bír.
Az ételnek lehetnek általános és egyedi jellegű értelmei, pl. akibe spenótot erőszakoltak, annak az önállóságába való beavatkozást jelentheti ez az étel.
Általános jelentésű pl. az édesség, mint a szeretet és a jutalom jele.
Mágikus ételnek számít pl. a tojás, erőleves, valamint társadalmi rangot kifejező a kaviár, régebben a só, krumpli.

    Az étkezési szokások szolgálhatnak életminták alapjául is. Természetesen a következő  megállapítások nem általánosíthatók és kultúránként eltérhetnek.

1.  Az óvatosan próbálgató: Szerinte az evés leleplező és az életébe is kerülhet. Minél fontosabb személy volt valaki, annál óvatosabbnak bizonyult, ezért voltak előkóstolói. Tehát bizalmatlan, elővigyázatos.
2.  A gyorsan behabzsoló: szeretne minél gyorsabban, minél többet enni, kerül, amibe kerül. Túl nagy falatokat nyel le és nagy mennyiségeket. Kapni akar, gyakran úgy érzi, nem jut neki elég, aki pedig nem kap, adni sem tud.
3.  A csöndesen élvező: hallgat evés közben, neki az étkezés valódi rituálé. Az életet élvezi, étkezésében is figyelmesen, tisztelettel fogyasztja el mindazt, amit elébe raknak. Minden érzékszervével belemerül a gyönyörökben, még ujjait is használja.
4.  A kalóriaszámláló: Az evés intellektuális tervezés, élvezetről szó sincs. Az a fontos, hogy egészséges legyen, amit eszik, az íze nem számít. A diéta nála mennyiségi és minőségi válogatást jelent, így sok mindent elutasít az életben.
5.  Az elcsigázott aszkéta: Kevés dolog csúszik át kritikus válogatása szigorú rendszerén, de még ebből is kevésre van szüksége. Elcsigázottsága az élet keménységéről tanúskodik, amely ellene és a világ ellen irányul.

6.  A robosztus mindenevő: Úgy veszi a dolgokat, ahogy azok jönnek, és nem nagyon érdekli a főzés. A nyers étel teljes mértékben megfelel neki.
7.  Az elkényesztetett gyerek: Olyan puha ember, aki csak puhát tud enni. Szereti, ha gondoskodnak róla, ha főznek neki.  Az ilyen élethelyzet sok bizalmat kifejleszt benne, ezért lenyel minden pempőt, papit, fontos, hogy minden emlékeztesse a mama főztjére.
8.  Igényes luxusevő: Neki minden étkezés esemény, főleg esztétikai, a jó ízlés fontosabb, mint az evés. Mindennek a helyén kell lennie, a sótartótól a tányérdekorációig. Ő nem eszik, hanem elkölti az ételt.
9. Őrülten evő: Aki tudatosan eszik olyasmit, amit a normál ember nem, pl. élő majmok agyvelejét, teknősbékalevest. Szereti a nyers véres húsokat. Számára semmi sem túl szokatlan vagy egzotikus.

   Az étkezési szokásokhoz hasonlóan a kedvenc ételekből is rájöhetünk néhány lényeges jellegre. Minden, ami feltűnő és különösen hangsúlyos, annak üzenete van.
 A babaételeknél az emésztés a testen kívül történik, vagyis a táplálék mechanikusan előemésztett. Aki később is kitart az ilyen táplálék mellett, az nem akarja megrágni a keményebb falatokat. A visszaesést erre a formára, kímélő étrendnek is nevezik, ilyenkor nem akarunk együttműködni az agresszív folyamatban, és a felelősséget másra hárítjuk. Tipikus eset erre a betegség, amikor visszaesünk gyermeki szintre, hagyjuk, hogy mások gondoskodjanak rólunk.
 A pudingrajongókról az mondható el, hogy problémát csinálnak minden apró csomóból.
 Aki a magvakat szereti, azt minden magvas probléma vonzza. Abban, hogy elutasítanak minden egészségtelen édességet, közrejátszik minden puhától, lágytól, és végül a szeretettől/szerelemtől való félelmük.
 A gyümölcsök, ahogyan a szabad ég alatt a napon érlelődnek, van bennük valami csábító és ártatlan. Szinte maguktól esnek az ölünkbe, így ártatlanok maradunk, nem kell vadászni rájuk és vérrel beszennyezni magunkat.
 A húsevők legtöbbje, nem törődik azzal, hogyan került tányérjára a hús, de ha tudnák, sokan vegetáriánusokká válnának. Aki azonban tudatában van, az kész arra, hogy szembesüljön saját múltjával. Aki húst hússal akar enni, annak a régi vadászösztöne és vérszomja jut felszínre.
 Ha valaki azért nem eszik halat, nehogy szálkával találkozzon, az világosan megmutatja túlzott félelmét az agressziótól.
 Aki fűszertelen ételeket fogyaszt, annak életéből ugyanúgy hiányozhat a „fűszer”, aki viszont túlfűszerezi ételeit, azt fejezi ki, szereti a nagy feladatokat, izgalmakat.

    Kultúránként eltérést abban találhatunk, hogy az egyes népeknél mi számít ételnek és mi nem, hogyan termesztik, tárolják, fogyasztják azokat, ki készíti kinek, kik ehetnek együtt és milyen alkalmakkor.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja