SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szilvás finomságok

Németh Ági [cikkei] - 2004-10-18
Szilvás pite és szilvás fánk

 

Szilvás pite

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt * 25 dkg cukor * 15 dkg vaj * 3 tojás * késhegynyi szódabikarbóna és sütőpor * 2 dl tej * citromhéj *

 

Töltelék: 50 dkg szilva * cukor * fahéj

 

Elkészítés: a tojások sárgáját a cukorral kikeverjük egy tálban.  Felolvasztjuk a vajat, és a tejjel együtt hozzákeverjük a cukros tojáshoz. A lisztet beleszitáljuk, és hozzáadjuk a citromhéjat, és a szódabikarbóna-sütőpor keverékét, majd simára keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és belekanalazzuk a masszába, és óvatos mozdulatokkal összekeverjük.

A szilvát kimagozzuk, felaprítjuk kis kockákra és meghempergetjük a fahéjas cukorban. Egy közepes tepsit kibélelünk alufóliával, és a tésztamasszát belesimítjuk. A szilvát egyenletesen elosztjuk a tetején. Egy picit belenyomkodjuk a tésztába. Előmelegített sütőben /180 fokon / 40-50 percig sütjük. A sütés közben végezzünk sütéspróbát! Ha kihűlt, vágjuk kockára, és még melegen szórjuk meg porcukorral.

 

 

 

Szilvás fánk

 

Hozzávalók: 1 tojás * 7 evőkanál liszt * só * 2 dl tej *

Töltelék: 40 dkg szilva * kockacukor * őrölt fahéj

Sütéshez: bő olaj

 

Elkészítés: a lisztet, a tejet, a sót, és a tojást simára keverjük / sűrű masszát kapunk/. A szilvát kimagozzuk, és a belsejébe fahéjat és egy szem kockacukrot teszünk, majd a szilvaszemet összezárjuk. Az így elkészített szemeket a tésztamasszába forgatjuk és bő, forró olajban kisütjük. Darabonként körülbelül 3 percig sütjük. Papírtörlőre szedjük és lecsepegtetjük az olajat róla. Tálaláskor porcukrot szitálunk a tetejére.

 

 

Anzsel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?

A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Mit tehetünk, ha folyamatosan romlik a gyermekünk szeme?

A gyermekek látása világszerte egyre rosszabb, és ennek egyik egyértelmű oka a képernyő előtt töltött idő növekedése. Egy globális tanulmány szerint az utóbbi években egyre több gyermeknél jelentkezik miópia, más néven rövidlátás.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja