Engedjünk az alma csábításának és készítsünk belőle levest, szószt, salátát, desszertet, tortát.
Egészségünk megőrzése érdekében fogyasszunk minél több almát, hiszen sokféleképpen elkészíthető.
Almaleves
Hozzávalók: 50 dkg alma * cukor * fahéj * 2 szegfűszeg * 2 citromkarika * 2 dl tej * 1 dl tejszín * 1 kiskanál keményítő
Elkészítés: az almát meghámozzuk, felkockázzuk. Egy fazékban egy liter vizet forralunk. Beletesszük az almát, cukrot, citromhéjat, fahéjat, szegfűszeget, és 5 percig főzzük. A tejben eldolgozzuk az ételkeményítőt és behabarjuk vele a levest. Tejszínnel ízesítjük.
Almaszósz
Hozzávalók: 60 dkg alma * 2 dl tejföl * dl tejszín * cukor * 1 tojássárgája * csipet só * 2 citromkarika * 1 kanál liszt
Elkészítés: az almát cikkekre vágjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, fűszerezzük, megfőzzük. A lisztet a tejjel és a tojássárgájával simára keverjük és behabarjuk. Ha kész, hozzákeverjük óvatosan a tejszínt. Főtt húsok mellé igazi finomság.
Almasaláta
Hozzávalók: 50 dkg alma * 20 dkg zeller * 20 dkg túró * 4 dl joghurt * citromlé * petrezselyem * pár levél zsálya
Elkészítés: a hozzávalókat felaprítjuk, majd összekeverjük.
A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága
A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.
A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia
Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.
Közösségi hozzászólások: