SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekkel a konyhában - a következőket próbáld ki!

Edina Dózsa [cikkei] - 2020-06-12
A közös étkezések öröménél talán csak az azt megelőző főzés élvezete lehet nagyobb, ha együtt csináljuk a gyerekekkel. Nem ajánlom, hogy ilyen esetben a recept alapos követését és a minél precízebb munkát tűzzétek ki célul, mert a társas főzésnek nem ez az elsődleges célja. Azonban minden korosztálynak lehet a saját képességéhez és érdeklődéséhez illeszkedő feladatot adni és élvezni az együtt töltött időt.


Felkészülés

Lélekben azért arra készülj, hogy ez más lesz, mint amikor egyedül, vagy esetleg a férjeddel álltok a tűzhely mellett. Sok türelemre lesz szükséged és elegendő időre, úgyhogy ne a vendégség előtt álljatok neki az első közös főzésnek, és ne is akkor, ha sietve kell valamit összedobni. Legyen ez egy laza délelőtti program, amikor lesz idő utána még összetakarítani, mert hogy ez most nagyobb rendetlenséggel fog járni, mint korábban, az biztos. De szórakozásnak is remek lesz, és tanulásnak sem utolsó.


Mi legyen az étel?

A legjobb, ha ezt együtt választjátok ki. Ha adsz a gyerekeknek max. 2-3 választási lehetőséget, amit már előre jól átgondoltál, és minden nehézség nélkül el is tudtok készíteni, és ő dönhet, már nagyobb kedvel áll majd a pult mellett.


Bátran vond be a totyogókat vagy ovisokat is!

A gyerekek kíváncsisága nem kerüli el a konyhát sem. A kisebbek esetében a zöldség-, vagy gyümölcs megmosásával együtt járó pancsolás azonnal a kedvenc foglalatosságok közé emeli a főzést. Emellett ők már tudnak gyúrni, így a tészta készítésébe, formázásba is be tudjuk őket vonni. Ilyen például a bab- vagy borsóleves csipetkével.

(Olvasd el ezt is: Ízletes és egészséges tavaszi levesek - 1.rész)

Aztán ügyes kezű ovisok a muffin alapanyagok összekeverése mellett, már a kapszliba töltésben is tudnak segíteni. Itt nehéz lesz nem beleszólni, belenyúlni, csak folyamatosan törölgetni a kicsöppenő tésztát.

Ahol pedig ránk szinte semmi szükség nincs, gyermekkorunk első saját süteménye, a kókuszgolyó. Amióta együtt csináljuk, már a hozzávalók listáját is fejből mondják a gyerekek.


Nagyobb ovisokkal vagy kisiskolásokkal már egyszerűbb a helyzet

Itt már nem kell annyira félni az eszközök használatától sem. Ügyes ovisok vajazó késsel gombát, vajat, sajtot, iskolások pedig rendes késsel már szinte bármit tudnak vágni, aprítani.

Óvodások repdesni fognak az örömtől, ha bevonod őket a palancsinta készítésébe. Segíthetnek összekeverni az alapanyagokat, és azután a töltés is lehet az ő feladatuk. Ugyanígy a rakott krumpli összerakásában is nagyon jól szerepelhetnek. Sose felejtsd el megdicsérni őket!

Kisiskolások, kézügyességüktől függően remek partnerek lehetnek egy jó kis lecsó elkészítésében, vagy velük akár egy sajtos pogácsa is készülhet. Keverhetnek, nyújthatnak, sajtot reszelhetnek, simán meg tudják csinálni a pogácsa kiszaggatását és a tetejére is rakhatják a sajtot. Hidd el, semmi bajuk nem lesz a pogácsáknak, ha picit közelebb kerülnek egymáshoz, mint ahogy te csinálnád!

(Ez is érdekelhet: 10 pénztárcakímélő lecsó recept a szezonra)


Tinédzserek a konyhában

Ha sikerült megszerettetnünk a sütés-főzést a gyerekekkel, akkor tizenéves korukra már magabiztosan mozognak a konyhában. Reggelit, könnyebb ételeket akár egyedül is el tudnak készíteni, ha akarnak, hisz ennek az időszaknak a középpontjában legritkább esetben áll a konyha.

Találhatunk azonban nekik is érdekes elfoglaltságot, ha például bográcsban főzünk velük, ahol nem csak a főzés, de a tűzrakás is már egy kihívás lehet.

(Receptekért kattints ide: Sütés-főzés a szabadban)

És ha mindenképp szeretnénk velük egy kicsit hosszabb időt is együtt tölteni, akkor jöhet az ő kedvencük is, a hamburger!

Az ételkészítés azonban nem csak a produktumról szól. Azon kívül, hogy időt töltünk a gyerekekkel, az ő étkezési szokásaikat is alakíthatjuk. Sok alapanyaggal ismerkedhetnek meg, amit egyébként nem biztos, hogy megkóstolnának. Megtapasztalhatják, hogy hogyan változik az étel textúrája a sütési-főzési fázisokon keresztül, és hogy mennyi munka van egy-egy fogás elkészítésével.

Akiket picit nehezebb meggyőzni, hogy csatlakozzanak hozzátok a konyhában, azokkal érdemes lehet egy gyerekeknek szóló szakácskönyvet fellapozni, vagy tematikus youtube csatornák videóit nézni, ahol nem csak felnőttek főznek, hanem gyakran már 7-9 éves gyerekek is profikat megszégyenítő fogásokat tudnak elkészíteni, ezzel is kedvet csinálva másoknak.

Csak az első lépés megtétele lehet nehéz, ha már elkészült az étel, azt bizony sokkal jobb étvággyal fogyasztják, hisz az ő munkájuk is benne van.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Evgeny Atamanenko / shutterstock

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?

A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.

Tények és tévhitek a máj méregtelenítéséről

Év elején sokakban felmerül az úgynevezett májméregtelenítés gondolata, különösen néhány átmulatott éjszaka után. De vajon valóban méregteleníthető a máj? Megvédhetjük-e a májunkat a károsodástól és ha igen, mit kell ehhez tennünk? Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus adott hiteles válaszokat a kérdésekre.

Szalmonellával fertőzött liszt került az Aldi üzleteibe

Az Aldi szalmonellával szennyezett Happy Harvest hajdinalisztet vonat ki a forgalomból, a visszahívott termék minőségmegőrzési ideje 2025. november 20. - közölte a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) kedden az MTI-vel.

A sclerosis multiplex-szel élőknek nyújt segítséget a Semmelweis Egyetem oktatóvideója

Háromszor gyakoribb nőknél az ezerarcú betegségként is emlegetett sclerosis multiplex, mint férfiaknál. Az első tünetek jellemzően 20-40 éves kor között jelentkeznek. A krónikus, autoimmun megbetegedés tünetei nagyon változatosak, előrehaladása egyénenként változó. Mivel a betegség gyakran ellehetetleníti az érintettek mindennapi tevékenységeit, ezért nagyon fontos a diagnózist követően az idejében megkezdett rehabilitáció, komplex fejlesztés. A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja