SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bor a konyhában (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

- 2011-03-21
Gasztronómiai élmény fokozása.Igyunk, főzzünk vele vagy mindkettőt?


Egy jó bor kibontása hangulatos estét jelenthet sokak számára. Ami nem feltétlenül a mennyiségről, inkább a minőségről és a bor kulináris élvezetéről szól. Jó nedű kiválasztása kiegyensúlyozhatja ételeinket. Harmóniával töltheti meg. Minden ételhez van megfelelő bor is. A legfontosabb, hogy soha ne használjunk rossz minőségű bort a főzéshez. Odafigyeléssel  csodákra lehetünk képesek a konyhában. Biztos sokaknak volt már olyan érzése, hogy kipróbálná, de nem tudja, merje-e. Bele kell vágni. Gyakorlat teszi a mestert.  Akár a konyhában, mikor magunknak főzünk vagy mikor vendégeket várunk egy kerti partihoz a lehetőség a kezünkben van. Hát bátran használjuk ki. Minden jó bor felfedi kilétét amint megérezzük az illatát,ízét. Elmeséli eredetét akaratlanul. Ezt  párosítva az étellel csak elismerő szavakat kaphatunk.  Főzésnél az étel a test, a bor, amit hozzá használunk a láb. Olyan akár egy nagy keringő az ízek világában. A tánc, amit soha nem felejtünk el. Megtanulható és  kiváló élményt is nyújt egyben. Nem csak ízletessé teszi ételeinket, kis mennyiségben az orvostudomány megállapítása szerint  egészséges is. Nem kell félnünk, ha gyermekeink is enni akarnak az ételből, hiszen a borban lévő alkoholtartalom magas hőmérsékleten elpárolog. Sajnos hazánkban még nem nyerte el méltó helyét a bor, pedig más kultúrák már évszázadok óta használják az ételekhez. Hazánk igen gazdag jó borvidékekben. A lehetőségeink tehát adottak. Már csak azt kell tudni melyik bor mihez illik. Nyilván szakértelem kell hozzá, de mint minden más ez is elsajátítható. Pár szóban említeném csak meg, milyen étel mellé mit ajánlatos inni. Amit  az étel mellé iszunk természetesen a főzéséhez is használhatjuk. Érdemes tudni, hogy a sült  és vörös húsokhoz testes Kékfrankos dukál. Zöldséges, illetve fehér húsokhoz Chardonnay passzol nagyon jól. Halételekhez a Sauvignon Blanc lehet a tökéletes választás. Vad-ételekhez, sztékekhez a Merlot kölcsönöz kiváló eleganciát. Szárnyasokhoz, akár galamb, akár liba, tökéletes a Pinot Noir. Nem maradhat el természetesen a desszert-bor sem, amit  hazánkban a Tokaji édes borok képviselnek. Tökéletes bennük a cukor és a sav egyensúlya. Mindenféleképpen figyelni kell a bor savasságára és aszerint használni, ne legyen édesebb a bor, mint a desszert, mert elronthatja az összhatást. Ha a tudás birtokában vagyunk, és bátran merjük azt alkalmazni, akkor  sokat nyerünk, és az íz-világunk is kiteljesedik.

Fotó:Ilagam

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett

Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.

Miért veszélyesek a csodadiéták?

A csodadiéták olyan fogyókúrás vagy étkezési módszerek, amelyek azt ígérik, hogy gyors és látványos eredményeket hoznak. Esetükben gyakran divatokról is beszélhetünk, amiket sokszor influencerek vagy hírességek nevével adnak el. Jellemzőjük, hogy általában nem tarthatók hosszú távon, és sok esetben nem alapulnak tudományos bizonyítékokon. Általában radikálisan korlátozzák a kalóriabevitelt, vagy bizonyos élelmiszercsoportokat teljesen eltávolítanak az étrendből, ami hosszú távon káros lehet az egészségre - figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Mit látnak azok, akik színvaksággal élnek?

Amikor ránézünk egy-egy tárgyra, a kék égre, vagy egy gyümölcsre, automatikusan észleljük a színeket, és ezek az apró részletek teszik teljessé a világot körülöttünk. De mi történik akkor, ha valaki nem látja a színeket úgy, ahogy mi? Mi van azokkal, akik színvaksággal élnek?

10 hasznos tanács, amivel megúszhatjuk az influenzát

Az új év idén az influenzajárványnak is lendületet adott hazánkban, így az ünnepi kikapcsolódás után sokakat hamar és váratlanul döntött le a lábáról a vírus. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint a légúti megbetegedések közül a negyedik héten is egyértelműen az influenza vezette a listát 43,7 százalékkal. Mintegy 70.000-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, 50.000-rel többen, mint január első hetében, és leginkább a 15 év alatti gyerekek között terjed a betegség (42 százalék).1 A korábbi évek tendenciái és a járványhelyzet alapján valószínűsíthető, hogy az átoltottsági arány a mostani influenzaszezonban is alacsony maradt, különösen a veszélyeztettek körében. De mit tehetünk azért, hogy ne kapjuk el az influenzát, ha nem vagyunk beoltva? A Budai Egészségközpont fül-orr-gégésze, dr. Szőnyi Magdolna PhD az alábbiakban tanácsokat ad a vírus elleni védekezéshez.

Így lehet visszafordítani az inzulinrezisztenciát

A 21. században az egyik legnagyobb egészségügyi veszély az inzulinrezisztencia, amely nem csak önmagában jelent problémát, de jelentősen emeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, a zsírmáj, a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és az elhízással összefüggő daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista arra hívta fel a figyelmet, hogy kellő elszántsággal és szakmai iránymutatással az állapot visszafordítható lehet.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja