Padlizsánból készült ételek
Töltött padlizsán, rántott padlizsán, padlizsán saláta
Töltött padlizsán
Hozzávalók: 2 db nagyobb padlizsán
1 fej hagyma
10 dkg füstölt szalonna
40 dkg darált hús
1 gerezd fokhagyma
kakukkfű, só, bors,
2 dl tejöl
olaj
1 tojás
2 db paradicsom felkockázva
Elkészítés: A padlizsánokat meghámozzuk, kettévágjuk, a közepét kikaparjuk, és állítva egy tálba rakjuk őket.
A vöröshagymát megdinszteljük egy kis olajon, és hozzáadjuk a darált húst, a tojást, a fokhagymát, a padlizsán kikapart részét, és összedogozzuk. Ízesítjük a sóval, borssal. Egy tűzálló tálban vagy tepsiben a szalonnát zsírjára olvasszuk. A padlizsánokat a kiolvasztott szalonnára fektetjük és megtöltjük a darálthús töltelékkel. A tetejét megszórjuk a felkockázott paradicsommal, és alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és a tejföllel meglocsoljuk. A kakukkfűvel megszórjuk a tetejét és még 10-20 percig, sütjük. Egymagában is fogyasztható, de adhatunk hozzá rizst vagy krokettet.
Rántott szezámmagos padlizsán
Hozzávalók: 4 db kisebb padlizsán
2 db tojás, zsemlemorzsa, liszt,
egy kanál tej
só, szezámmag
olaj a sütéshez
Elkészítés: A padlizsánokat meghámozzuk, felszeleteljük, megsózzuk, és egy tálba állítva 30 percig pihentetjük. Ezután jól kinyomkodjuk a levét. A tojást összekeverjük a tejjel és a szezámmaggal. A padlizsánszeleteket a lisztbe, tojásba és a zsemlemorzsába forgatjuk. Közepesen forró olajban szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük ki, hogy a felesleges olajat felszívja. Kínálhatunk hozzá majonézt és hasábburgonyát.
Padlizsán saláta
Hozzávalók:2 db közepes padlizsán
1 db lilahagyma
5 db paradicsom
1 csomag retek
só, olaj/ ha lehet olíva/, ecet cukor, bazsalikom
2 dl joghurt
saláta
Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, és felszeleteljük, a levét lecsurgatjuk, sózzuk, borsozzuk, és pár kanál olajon megsütjük. Papírtörlőre szedjük ki. A salátát megmossuk, felaprítjuk, a lilahagymát felaprítjuk, a retket felszeleteljük, a paradicsomot felkockázzuk. A kihűlt padlizsánt felkockázzuk, és a többi zöldséggel óvatosan összekeverjük. A joghurthoz hozzáadjuk a cukrot, az ecetet, a zúzott fokhagymát, egy kis olívaolajt, és összekeverjük. A salátát hűtőbe rakjuk, és tálaláskor meglocsoljuk a joghurtos öntettel. Egymagában is fogyasztható, de kitűnő grillezett húsokhoz.
Tipp: A padlizsán szeleteket azért kell állítva rakni a tálba, hogy így kicsurogjon belőle a keserű lé.
A szeleteléskor kóstoljuk meg a padlizsánt nem keserű-e, mert akkor fogyaszthatatlan.
Anzsel
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: