SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ribiszkés receptek

Németh Ági [cikkei] - 2004-07-04
Ribiszkeleves, ribiszkesaláta, ribiszkemártás, ribiszkés pulykamell

 

               

           

 Ribiszke leves

 

 Hozzávalók: 80 dkg ribiszke

                     6-7 evőkanál cukor

                     fahéj, szegfűbors, citromfű

                     1dl tejföl, 2 dl tejszín

                     1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő

 

Elkészítés

 

  A ribiszkét megmossuk, leszemezzük és feltesszük 1 liter vízbe főzni. Pár perc alatt kész van, és utána turmixoljuk.

A ribiszkelevet újra felforraljuk és ízesítjük a cukorral és a fűszerekkel.  A tejfölt simára keverjük a liszttel, vagy a keményítővel, és behabarjuk vele a levest. Ha besűrűsödött hozzáadjuk a tejszínt. Egy picike sót adunk még hozzá ízesítés képpen. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe rakjuk. Hidegen tálaljuk, ribiszke szemekkel és tejszínhabbal díszítjük.

 

 

                                  
Ribiszkés saláta

 

Hozzávalók:  40 dk karfiol

                     40 dkg ribiszke

                     1 fej saláta

                     20 dkg zöldborsó

                     10 dkg sajt

                     20 dkg  sonka  

                     citromlé, só, vegeta, pár szem köménymag, olívaolaj, cukor

 

Elkészítés

 

A karfolt rózsáira szedjük és sós-vegetás, köménymagos vízben puhára pároljuk.  A zöldborsót enyhén sós, cukros vízben megpároljuk. A ribiszkét leszemezzük, megmossuk, és a levét lecsurgatjuk. A salátát megmossuk, és leveleire szedjük. Ha kihűlt a karfiol és a borsó, az előkészített hozzávalókat egy tálba tesszük.  Olívaolajjal és a cikkekre vágott sonkával összekeverjük. A tetejét reszelt sajttal és kis ribiszkefürtökkel díszítjük.

                    

 

 

 

Ribiszkemártás

 

Hozzávalók: 2 dl víz,
                    4 evőkanál cukor,
                    1 evőkanál liszt vagy ételkeményítő,

                    3 dl tej

                    2 dl tejszín
                    citromlé

 

Elkészítés

 

A ribiszkét a vízben a cukorral felforraljuk. A tejben a lisztet simára keverjük és a  ribiszkelevet behabarjuk vele. Néhány percnyi forralás után mártás sűrűségű lesz. Hozzáadjuk a tejszínt és pár csepp citromlével ízesítjük. Melegen és hidegen egyaránt tálalhatjuk.

  

 

 

Ribiszkés pulykamell

 

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell

                     ½ tej

                     2 gerezd fokhagyma

                     50  dkg ribiszke

                     2dl bor

                     citromlé, cukor, rámamargarin, bors

 

Elkészítés

 

A pulykamellet szeletekre vágjuk, besózzuk és fokhagymás tejben 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. A vajat felhevítjük és a lecsepegtetett pulykamellet borssal ízesítjük. A pulykaszeleteket a vajban megsütjük, majd tálra rakjuk. A visszamaradt vajban a megmosott és leszemezett ribiszkét egy kicsit megfonnyasztjuk. Ezután ráöntjük a bort, cukorral, citromlével ízesítjük. 1 percig még forraljuk, amíg jól besűrűsödik. Nagyon finom pikáns ízt kapunk. Tálaláskor a pulykamell-szeletekre öntjük. Burgonyakrokettet kínálunk mellé.

 

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?

A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja