Adventi készülődés 16.: Fehércsokis süti - karácsonyi sütik
Nagyjából 72 darab süti jön ki az adagból, és egy óra alatt elkészíthető.
Hozzávalók a sütihez:
- ½ csésze olvasztott vaj
- 1 csésze cukor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ¼ teáskanál só
- 1 egész tojás
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 2 csésze liszt
- 1 csésze írós vaj (vagy natúr szendvics vajkrém)
- ½ csésze málnalekvár
Hozzávalók a krémhez:
- 100 gramm apróra tört fehér csoki
- ¼ csésze habtejszín
- ½ csésze mascarpone
- ¼ csésze olvasztott vaj
- ½ teáskanál vaníliás cukor
- 4 csésze porcukor
1. Melegítsd elő a sütőt 170 C° fokra, készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
2. Egy nagy keverőedényben robotképpel keverd habosra az olvasztott vajat, közepes fokozaton 30 másodpercig. Add hozzá a cukrot, a szódabikarbónát, és a sót. Keverd el alaposan. Add hozzá a tojást és vaníliát, majd váltakozva add hozzá a lisztet és az írós vajat, a mixert alacsony fokozatra kapcsolva. Keverd addig, míg egészen homogén masszát nem kapunk. Egy kiskanál segítségével, rakjunk kicsi halmokat a sütőpapírra, hogy 2-3 centis sütiket kapjunk.
3. Süsd meg a sütiket (7-8 perc), és hagyd teljesem kihűlni. Azután kettesével ragaszd össze a sütiket. Kend meg az egyik alját málnalekvárral, majd a habzsákba töltött fehércsokis mascarpone krémből egy kicsit nyomj a lekvár tetejére és úgy ragaszd a másikhoz. A sütik tetejére is nyomj egy helyes tornyocskát.
Fehércsokis-mascarponés krém
Egy kicsi szószos serpenyőben melegítsd össze a fehér csokit és a tejszínt, alacsony hőmérsékleten, amíg a csoki meg nem olvad. Húzd le a tűzről, és keverd simára, és hagyd 15 percig hűlni. Addig egy nagy keverőtálban keverd össze kézi mixerrel a mascarponét és az olvasztott vajat, amíg egynemű állagú nem lesz. Add hozzá a vaníliát. A fehércsokis masszához fokozatosan adagoljuk a porcukrot. Keverjük el jól, majd a két masszát egybeöntve dolgozzuk össze alaposan, majd hagyjuk teljesen kihűlni (hűtőben fél óra alatt megvan) hogy elég szilárd legyen, hogy habzsákból formára nyomhassuk.
Légmentesen lezárt dobozkában 3 napig eláll, de lefagyasztva akár 3 hónapig is.
Boldog készülődést és jó sütés-főzést! Figyeld következő tippünket is!
Láttad már Karácsonyi kifestőinket?
Fotó: silviarita / pixabay
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: