SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Paella, avagy rizses hús spanyol módra

Családinet [cikkei] - 2010-09-02
Külföldön járva általában megkóstoljuk a helyi konyha nevezetességeit, így volt ez velünk Spanyolországban is. Nagyon ízlett a paella (ejtsd: páéjjá) nevű rizses húsételük, megfőztük. Próbáld ki Te is!

Spanyolországból hazatérvén átnéztük az itthon lévő szakácskönyveinket, és napokig bújtuk az internetet is: elolvastunk vagy félszáz paella receptet, míg végül a sok recept alapján a következő receptet alkottuk:

Paella
Hozzávalók (4-6 főre):

  • kb. 1 kg csirke vagy pulykahús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 zöldpaprika, vagy kaliforniai paprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • kb. 1,5 l húsleves (akár kockából készült is jó)
  • 35 dkg rizs
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 cs. sáfrány


Elkészítés:
Egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben olajon megpirítjuk a feldarabolt és megsózott húst, majd aranybarnára pirítjuk. A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, a paprikát kimagozzuk és karikákra szeleteljük, a fokhagymagerezdeket összezúzzuk. Hozzáadjuk a pirított húshoz, és lefedjük (legjobb az átlátszó üvegfedő!). Ha a vöröshagyma megfonnyadt, rászórjuk a pirospaprikát, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a borsot, és még egy kis sót, majd felöntjük a húsleves kb. felével. Beletesszük a rizst és a zöldborsót is, és szép sárgás színt adunk neki a sáfránnyal. (Ha nem kaptunk sáfrányt, kurkumával is sárgíthatjuk.). Fedő alatt lassú tűzön főzzük, a levet rendszeresen ellenőrizve és utántöltve, amíg a borsó és a rizs át nem puhul.

Paella

A receptet már többször teszteltük különböző vendégeinken, mindig garantált siker volt. Reméljük, Nálad sem lesz ez másképp.

Jó étvágyat!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

Az emlődaganat helyi kiújulásának típusa és ideje előrejelezheti a lehetséges áttéteket

Gépi tanulás segítségével nagy pontossággal megjósolható, hogy az emlőrák elsődleges kezelése után milyen típusú helyi kiújulásra van esély, és ezután kialakulhatnak-e szervi áttétek, derül ki a Semmelweis Egyetem friss kutatásából. A szakemberek 154 beteg adatainak elemzésével egyebek mellett kimutatták, hogy minél több idő telik el az első diagnózis és a tumor visszatérése között, annál kisebb az áttétek kockázata. A kutatás eredményei fontos lépést jelenthetnek a személyre szabott terápiás stratégiák kialakításában.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja