Spenótos, húsos és gyümölcsös palacsinta, melyek főételként és desszertként is megállják helyüket.
Palacsinta tészta tejjel
Hozzávalók:
· 100 g liszt
· 3/8 l tej
· 3 tojás
· 2 evőkanál margarin
· 1 késhegynyi só
· olaj
Megolvasztjuk a margarint, majd a tejjel, liszttel és a sóval csomómentesen elkeverjük, és fél órán át hűvös helyen állni hagyjuk. Kevés olajt öntünk a palacsintasütőbe, majd közepes hőfokon addig melegítjük, amíg a belecsöppentett tészta nem serceg. Ekkor egy merőkanálnyi tésztát öntünk bele, és megforgatjuk a serpenyőt, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön. Nagyjából egy perc után megfordítjuk, és a másik oldalát is készre sütjük.
Sajtos, spenótos töltelék
Hozzávalók:
· 500 g párolt, vagy kiolvasztott mirelit spenót
· 125 g sajt
· 225 ml tejszín
· 50 g margarin
· 40 g liszt
· 1 késhegynyi bors
Közepes méretű lábasban, mérsékelt lángon megolvasztunk 50 g margarint, beleteszünk 40 g lisztet és egy késhegynyi borsot, majd lassanként hozzáöntjük a tejszínt. Gyenge hőfokon, kevergetve főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. Ezután a spenótot és a sajtot elvegyítjük benne, és kevergetve addig forrósítjuk, amíg a sajt meg nem olvad. A kész tölteléket rákenjük a palacsintákra, és feltekerjük őket.
Húsos palacsinta
Hozzávalók (a palacsinta mennyiségének megfelelő adagban):
· darált húsA cikk a hirdetés alatt folytatódik.
· bazsalikom
· zöldhagyma
· oregano
· só
A darált húst pörkölthöz hasonlóan elkészítjük, ízlés szerint sózzuk, és megízesítjük oreganoval, bazsalikommal, zöldhagymával. Az elkészült mártással megkenjük a palacsintákat, majd kétszer félbehajtjuk. A tetejére önthetünk tartár mártást, illetve reszelhetünk rá parmezán sajtot.
Túros palacsinta
Hozzávalók:
· 250 g juhtúró
· kisebb csokor snidling
· 2-3 gerezd fokhagyma
· 5 szelet Bacon szalonna
· só
· bors
A Bacon szalonnát kockákra vágjuk és vajon megpirítjuk, majd az apróra vágott snidlinggel, az összetört fokhagymával és juhtúróval összekeverjük. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.
Gyümölcsös palacsinta
Hozzávalók:
· 1 csomag puding
· néhány szem idénygyümölcs
· méz
· 1-2 dl natúr joghurt
· fél liter tej
A pudingot megfőzzük, és megkenjük vele a palacsinta tésztát. A gyümölcsöket turmixgépben elkeverjük a joghurttal, és a mézzel. A kész palacsintát megkenjük a pudinggal, majd kétszer félbehajtjuk, végül megöntözzük a joghurtos gyümölcskrémmel. Hidegen fogyasztható, tejszínhabbal, csokoládé reszelékkel díszíthető.