Gyermekkorunk mackósajtja, vagy a népszerű, tubusból fogyasztott krémsajt mindmáig népszerű, a boltok hűtőpultjain megszámlálhatatlan mennyiségben sorakoznak a különlegességek. Bár önmagukban fogyasztva is élvezetet nyújtanak, érdemes kipróbálni néhány receptet, melyben a sajt a főszereplő.
Sajtos-tejszínes spagetti
Hozzávalók:
-
1 csomag spagetti
-
2 gerezd fokhagyma
-
1/2 fej hagyma
-
1 tubus krémsajt
-
1 evőkanál liszt
-
2,5 dl tejszín
A spagettit sós vízben megfőzzük, a hagymát feldaraboljuk, majd megpároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a krémsajtot, majd elkeverjük. Liszttel megszórjuk, és felöntjük tejszínnel. Zöldfűszerekkel, petrezselyemmel is ízesíthetjük. A tésztát leszűrjük, és hozzáadjuk a szószt.
Sajtgolyó
Hozzávalók:
-
2 db nagy, főtt, burgonya,
-
5 dkg liszt,
-
4 dkg vaj,
-
7 dkg reszelt sajt,
-
1 egész tojás,
-
1 gerezd fokhagyma,
-
1 mokkáskanál törött fekete bors,
-
1 púpozott mokkáskanál só,
-
zsemlemorzsa,
-
olaj
A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a liszttel, az áttört főtt burgonyával, a tojással, sajttal, fűszerekkel, és a fokhagymával. Az így nyert tésztából nedves kézzel golyókat formálunk, bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük.
Sörös sajtleves
Hozzávalók:
-
1 csésze kockára vágott hagyma,
-
1 csésze kockára vágott zellerszál,
-
1 csésze kockára vágott sárgarépa,
-
3/4 csésze vaj,
-
1/2 csésze liszt,
-
1 kiskanál mustárpor, vagy 1 evőkanál mustár,
-
5 csésze csirkehúsleves, vagy zöldségleves (kockából is készíthető),
-
1 marék brokkoli rózsa,
-
0,33 liter barna sör,
-
16 dkg Cheddar sajt, reszelve,
-
2 evőkanál reszelt parmezán sajt,
-
só, és bors, ízlés szerint
A kockára vágott zöldségeket a vajon megpirítjuk. Hozzákeverjük a lisztet és a mustárt, majd felöntjük a levessel, és 5 percig kevergetve főzzük. A brokkolit megpároljuk, a sajtot és a sört a leveshez adjuk, majd készre főzzük, ízlés szerint fűszerezzük. Tálalásnál helyezzünk egy brokkolit a tál aljára, majd szedjük rá a levest.