A hűtő takarítása
Amennyiben a gyártó nem ad konkrét útmutatást a hűtő tisztításához, a következő lépéseket kövessük:
1. Áramtalanítsuk a hűtőt, az élelmiszerek tegyük hűvös helyre.
2. A hűtőben található tárolórekeszeket, polcokat távolítsuk el. Tisztításuk történhet langyos, mosogatószeres vízben, illetve ha a gyártó nem tiltja, akár fertőtlenítőszerekkel is tisztíthatjuk.
3. Az üres hűtő fagyasztórekeszét olvasszuk le. A hűtőt és a fagyasztót mindig a gyártó előírása szerint kell takarítani. Egyes esetekben csak langyos víz használható, más gépeknél nem tiltott a fertőtlenítés. Ez utóbbi akkor lehet fontos, ha a hűtőben kiömlött ital, étel is található.
Fontos! Nedves takarítás után száraz ronggyal töröljük le a megtisztított felületet, így a víz nem fagy rá a hűtő falára. Amennyiben fertőtlenítőszert használtunk, a hűtőt hagyjuk szellőzni takarítás után.
A tűzhely tisztán tartása
A tűzhely tisztán tartása az egyik legfontosabb, s legnehezebb feladat. Ha kifut a leves, esetleg ráfröccsen az olaj, nem tudjuk letakarítani, amíg az étel meg nem főtt. Nem egyszer makacs foltok maradnak a szép fehér felületen, amit nehéz lehet eltávolítani. Annak érdekében, hogy karcmentesen el tudjuk távolítani a foltokat, mindig a megfelelő takarítószert kell választani.
Fontos, hogy frissen távolítsuk el a foltot, így akár egy nedves szivacs is elegendő lehet. Az olajos, zsíros foltokat először papírtörlővel itassuk fel, majd valamilyen zsíroldó szerrel (konyhai zsíroldó, mosogatószer, stb.) tisztítsuk meg a felületet. Ne felejtsük el a kályha melletti takarítást sem, hiszen a leesett ételmaradékok nem csak megromlanak és kellemetlen szagot árasztanak, de a hangyákat is vonzzák.
Tippek
-Az ételeket (akár hideg élelmiszer, akár főtt étel) tartsuk zárt dobozban. Így nem csak a hűtőt tartjuk tisztán, de az ételek is frissebbek maradnak- ráadásul elkerülhetjük, hogy átvegyék egymás illatát. Főként a dinnyét, uborkát érdemes zárt dobozban tartani.
-Ha egy ételt éjszakára nem teszünk a hűtőbe mindenképpen takarjuk le, így elkerülhetjük a szennyeződést.
-Ügyeljünk a falon lévő repedésekre! Már egyetlen repedésen is bejuthatnak a hangyák, s nem csak a falakat teszik tönkre, de a lakás már helységeibe is beköltözhetnek.
-Minden nap ürítsük ki a kukát, így elkerülhetjük a konyhai élősködők (hangya, csótány) megjelenését, s a kellemetlen szagokat. A legcélszerűbb szemeteszsákot használni, így a kuka tiszta marad. ha erre nincs lehetőség, a kukát időnként fertőtleníteni kell.
-Amennyiben nagy gőz keletkezik a konyhában, csináljunk pár percre kereszthuzatot, hogy kivigye a párát. Így a falak nem fognak penészesedni.
-Sütemények sütésénél helyezzünk alufóliát a sütő aljára, így ha esetleg lecsöpög a tészta, nem ég le, s könnyebb a takarítás.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)