Dióverő kisasszony és dióbél királyfi
Singola Edit [cikkei] - 2008-09-11
Itt van az ősz: hűvösek a reggelek és az esték, sárgulnak a levelek, és érik a dió. Itt a dióverés ideje. Amikor a termés zöld burka felreped, meg lehet kezdeni a diószüretet, ami nem áll másból, minthogy egy bottal le kell verni a fáról a diót. Általában Kisasszony napja körül verik a diót.
A különleges növénynek minden része jól hasznosítható. Vegyük sorra!
Bölcsesség, erő és szépség forrása
A dió a bölcsesség jelképe. Bölcs és sokoldalú növényről van szó. Az értékes belső része, a rejtett lényeget szimbolizálja, csonthéja a koponya, belső magja pedig az emberi agynak feleltethető meg.
Kezdhetnénk azzal, hogy már az ókorban is…, igen, az ókoriak ugyancsak felfedezték jótékony hatását, ahogyan a honfoglaló magyarok is fogyasztották és felhasználták a diót.
A hatalmas koronát növesztő, energiákkal teli fa a diófafélék családjába tartozik, amely Perzsiából származik. Hazánk egész területén megél. Sok kert becsben tartott fája, koronája természetes napernyő, és ha a diófák beszélni tudnának, mennyi titok és családi rege kerülne napvilágra. Nincs is kellemesebb a diófa árnyékában töltött családi beszélgetéseknél.
A dió fája nagyon értékes, gyönyörű bútorokat és parkettát gyártanak belőle. A kérgéből vértisztító teát készíthetünk, akár megszárítva, akár nyersen is.
A diófa levele jótékony drogot tartalmaz, ami kiváló hasmenés ellen, gyomor- és bélhurut esetén, mivel fertőtlenítő hatással bír, így megöli a káros baktériumokat, csillapítja a gyulladást, regenerálja a nyálkahártyát. A dió levelét megszárítva eltehetjük későbbre is, de nagyon fontos, hogy csak ép, egészséges leveleket használjunk.
A diólevél szépségápoló szer is. Nagyanyáink nem mással barnították a hajukat, mint diólevélből készült főzettel. Szép árnyalatot és fényt kölcsönöz a hajnak, és nem utolsó sorban természetes!
A dió kopácsát ugyancsak használhatjuk hajöblítőként. A kopács a termés külső zöld héja. Ebből készítik a fapácot is. Valamint ez az a rész, ami befogja az ember kezét, hogy hetekig le sem tudja mosni. Ha kopáccsal dolgozunk, húzzunk kesztyűt!
Külsőleg a dió bőrbántalmakra hasznos: pattanások, fekélyek, ekcéma jól gyógyíthatók vele. Alkalmazhatjuk borogatások formájában is, de akár fürdőt is vehetünk belőle.
Dióbél királyfi: egészséges finomság
A dió értékes tápanyagokat tartalmaz, ezért ajánlatos naponta pár szemet elfogyasztani. Vérszegény gyerekeknek kiváló csemege, a legyengült szervezetnek ugyancsak erőt ad, tehát időseknek is kiemelten kedvező hatású. Felhasználásának többféle módja van. Legegyszerűbb, ha nyersen elrágcsálunk néhány szemet, vagy pirítva, de nagyon finom süteményeket is készíthetünk belőle, sőt likőrt és befőttet szintén. Természetesen nem múlhat el karácsony dió nélkül. A bejgli és a karácsonyfára akasztott aranydió, a diótörés hozzátartozik az ünnephez. A népi hiedelem szerint azért kell karácsonykor a szoba négy sarkába diót dobni, mert az védelmező funkciót tölt be.
A dió ugyan zsíros, de telítetlen zsírsavakat tartalmaz. 60 %-os zsírtartalma van, amiből 56 % az esszenciális zsírtartalma. Jó hír, hogy a májbetegek is fogyaszthatják, mert serkenti a máj működését és az emésztést egyaránt.
Afrodiziákumként is hat, mivel jót tesz a hormonháztartással és fokozza a termékenységet.
Erősíti az idegeket, a szellemi munkát végzőknek pedig jótékonyan hat az agysejtjeikre.
Mindegy hogyan fogyasztjuk, a dió akkor is sok vitamint és ásványi anyagot juttat az őszi-téli időszakban szervezetünkbe.
Bölcsesség, erő és szépség forrása
A dió a bölcsesség jelképe. Bölcs és sokoldalú növényről van szó. Az értékes belső része, a rejtett lényeget szimbolizálja, csonthéja a koponya, belső magja pedig az emberi agynak feleltethető meg.
Kezdhetnénk azzal, hogy már az ókorban is…, igen, az ókoriak ugyancsak felfedezték jótékony hatását, ahogyan a honfoglaló magyarok is fogyasztották és felhasználták a diót.
A hatalmas koronát növesztő, energiákkal teli fa a diófafélék családjába tartozik, amely Perzsiából származik. Hazánk egész területén megél. Sok kert becsben tartott fája, koronája természetes napernyő, és ha a diófák beszélni tudnának, mennyi titok és családi rege kerülne napvilágra. Nincs is kellemesebb a diófa árnyékában töltött családi beszélgetéseknél.
A dió fája nagyon értékes, gyönyörű bútorokat és parkettát gyártanak belőle. A kérgéből vértisztító teát készíthetünk, akár megszárítva, akár nyersen is.
A diófa levele jótékony drogot tartalmaz, ami kiváló hasmenés ellen, gyomor- és bélhurut esetén, mivel fertőtlenítő hatással bír, így megöli a káros baktériumokat, csillapítja a gyulladást, regenerálja a nyálkahártyát. A dió levelét megszárítva eltehetjük későbbre is, de nagyon fontos, hogy csak ép, egészséges leveleket használjunk.
A diólevél szépségápoló szer is. Nagyanyáink nem mással barnították a hajukat, mint diólevélből készült főzettel. Szép árnyalatot és fényt kölcsönöz a hajnak, és nem utolsó sorban természetes!
A dió kopácsát ugyancsak használhatjuk hajöblítőként. A kopács a termés külső zöld héja. Ebből készítik a fapácot is. Valamint ez az a rész, ami befogja az ember kezét, hogy hetekig le sem tudja mosni. Ha kopáccsal dolgozunk, húzzunk kesztyűt!
Külsőleg a dió bőrbántalmakra hasznos: pattanások, fekélyek, ekcéma jól gyógyíthatók vele. Alkalmazhatjuk borogatások formájában is, de akár fürdőt is vehetünk belőle.
Dióbél királyfi: egészséges finomság
A dió értékes tápanyagokat tartalmaz, ezért ajánlatos naponta pár szemet elfogyasztani. Vérszegény gyerekeknek kiváló csemege, a legyengült szervezetnek ugyancsak erőt ad, tehát időseknek is kiemelten kedvező hatású. Felhasználásának többféle módja van. Legegyszerűbb, ha nyersen elrágcsálunk néhány szemet, vagy pirítva, de nagyon finom süteményeket is készíthetünk belőle, sőt likőrt és befőttet szintén. Természetesen nem múlhat el karácsony dió nélkül. A bejgli és a karácsonyfára akasztott aranydió, a diótörés hozzátartozik az ünnephez. A népi hiedelem szerint azért kell karácsonykor a szoba négy sarkába diót dobni, mert az védelmező funkciót tölt be.
A dió ugyan zsíros, de telítetlen zsírsavakat tartalmaz. 60 %-os zsírtartalma van, amiből 56 % az esszenciális zsírtartalma. Jó hír, hogy a májbetegek is fogyaszthatják, mert serkenti a máj működését és az emésztést egyaránt.
Afrodiziákumként is hat, mivel jót tesz a hormonháztartással és fokozza a termékenységet.
Erősíti az idegeket, a szellemi munkát végzőknek pedig jótékonyan hat az agysejtjeikre.
Mindegy hogyan fogyasztjuk, a dió akkor is sok vitamint és ásványi anyagot juttat az őszi-téli időszakban szervezetünkbe.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Siketek Világnapja
Következő hír
Magyarország a szív erejével II.
LEGOLVASOTTABB
Szamárköhögésem velőt rázó története
Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?
Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!
A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában
A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés
A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
Közösségi hozzászólások: