Vadszeder az Idáról, azaz medvecsemege: a málna
Singola Edit [cikkei] - 2008-07-25
Kora tavasztól egészen őszig terem a piros, ízletes és édes medvecsemege: a málna.
A medvék mellett a gyerekek is nagyon szeretik az apró bogyót, amely tele van B- és C-vitaminnal. Jótékony hatását frissen fogyasztva fejti ki legjobban, de dzsemként és szörpként télire is elrakhatjuk.
A medvék mellett a gyerekek is nagyon szeretik az apró bogyót, amely tele van B- és C-vitaminnal. Jótékony hatását frissen fogyasztva fejti ki legjobban, de dzsemként és szörpként télire is elrakhatjuk.
A gyümölcs nyersen és szörpként fogyasztva vértisztító, frissítő. Vértisztító következményeként csökken a magas vérnyomás, szabályozódik a szívműködés, serken a vér körforgása, megszűnnek a menstruációs zavarok.
A termésen kívül hasznos a málna levele is, olyan értékes aromát tartalmaz, amely gyógyteaként hatásos cukor- és vesebajra, gargarizálva torokgyulladásra. Összehúzó hatása miatt várandós anyáknak is adták nagyanyáink korában.
Málnateát ma is készíthetünk: az összeaprított málnalevelekből egy teáskanálnyit tegyünk egy csésze forró vízbe, amit forraljunk fel és hagyjuk összeérni tíz percig. Mézzel és barna cukorral édesítve nagyon finom.
A málna nem csak a mackók kedvenc csemegéje, a legenda szerint az Olümposzi istenek is szerették. „Vadszeder az Idáról”? Állítólag Kréta szigetén kezdték először termeszteni. Pontos származását nem ismerjük, viszont a középkorban kolostorkertekben már ültették és nemesítették, a reneszánsz idején pedig termelték a háztáji kertekben.
A málnacserje a rózsafélék családjába tartozik, több fajtája létezik, közkedvelt a piros. Hálás növény, mert az ültetés utáni évben már terem is, majd akár tíz évig onthatja gyümölcseit, ezután kell csak átültetni.
A Rubus idaeus, vagyis a málna ásványi anyagokban- magnézium, kalcium, foszfor, vas-, rostban gazdag apró gyümölcs, ám kalóriában szegény, így fogyókúra idején is nyugodtan csemegézhető. 10 gramm mindössze 38 kalóriát tartalmaz.
A nyári melegben kiváló hűsítő a málnafagylalt, amit könnyen és gyorsan megkreálhatunk: 30 dkg cukrot főzzünk fel 7,5 dl tejjel, majd hűtsük le. Közben 50 dkg málnát passzírozzunk át, egy evőkanálnyi citrom elvével ízesítsük. Keverjük össze a tejet és a málnát, töltsük tálkákba, és fagyasszuk le.
Igaz, hogy a szúrós ágak közül óvatosan kell leszedni a málna bogyót, hamar megromlik, nehéz tárolni törékenysége miatt, mégis megéri bíbelődni vele, mert csodás íze feledhetetlen. Fogyasszuk akár nyersen, akár szörpként, lekvárként, vagy joghurtba keverve, akár mézzel, vagy süteményekben, tápláló voltát megőrzi és jótékonyan hat egészségünkre.
A termésen kívül hasznos a málna levele is, olyan értékes aromát tartalmaz, amely gyógyteaként hatásos cukor- és vesebajra, gargarizálva torokgyulladásra. Összehúzó hatása miatt várandós anyáknak is adták nagyanyáink korában.
Málnateát ma is készíthetünk: az összeaprított málnalevelekből egy teáskanálnyit tegyünk egy csésze forró vízbe, amit forraljunk fel és hagyjuk összeérni tíz percig. Mézzel és barna cukorral édesítve nagyon finom.
A málnacserje a rózsafélék családjába tartozik, több fajtája létezik, közkedvelt a piros. Hálás növény, mert az ültetés utáni évben már terem is, majd akár tíz évig onthatja gyümölcseit, ezután kell csak átültetni.
A Rubus idaeus, vagyis a málna ásványi anyagokban- magnézium, kalcium, foszfor, vas-, rostban gazdag apró gyümölcs, ám kalóriában szegény, így fogyókúra idején is nyugodtan csemegézhető. 10 gramm mindössze 38 kalóriát tartalmaz.
A nyári melegben kiváló hűsítő a málnafagylalt, amit könnyen és gyorsan megkreálhatunk: 30 dkg cukrot főzzünk fel 7,5 dl tejjel, majd hűtsük le. Közben 50 dkg málnát passzírozzunk át, egy evőkanálnyi citrom elvével ízesítsük. Keverjük össze a tejet és a málnát, töltsük tálkákba, és fagyasszuk le.
Igaz, hogy a szúrós ágak közül óvatosan kell leszedni a málna bogyót, hamar megromlik, nehéz tárolni törékenysége miatt, mégis megéri bíbelődni vele, mert csodás íze feledhetetlen. Fogyasszuk akár nyersen, akár szörpként, lekvárként, vagy joghurtba keverve, akár mézzel, vagy süteményekben, tápláló voltát megőrzi és jótékonyan hat egészségünkre.
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Megfőzni, hámozni, eldobni, avagy a kagyló is fertőzhet
LEGOLVASOTTABB
Letartóztatták a holtan talált berekfürdői kisfiú anyját
Elrendelte a bíróság szerdán a holtan talált berekfürdői kisfiú német állampolgárságú anyjának letartóztatását - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség az MTI-vel.
Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat
Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.
Holtan találtak egy tízéves német fiút Berekfürdőn
Holtan találtak egy tízéves német állampolgárságú fiút a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Berekfürdőn - közölte honlapján a rendőrség vasárnap délután.
Közeledik a tavasz, gyakoribb a migrén?
A migrénesek pontosan tudják, melyek azok a triggerek, amelyek kiváltják náluk a görcsös fájást. Leggyakrabban bizonyos ételeket, fényt, hangokat, stresszt szokás emlegetni, de sokan vannak, akiket az időjárásváltozás visel meg. Dr. Para Szabolcs, a Neurológiai Központ neurológusa a közeledő tavaszi frontok kapcsán beszélt a migrén kezelési lehetőségeiről.
Tragédia az arizonai tavon: négy hónapos csecsemő hunyt el az extrém hőség miatt
Egy családi hajókirándulás tragédiába torkollott Arizonában, amikor a négy hónapos Tanna Rae Wroblewski életét vesztette a szélsőséges hőmérséklet következtében. Az eset rávilágít a hőség veszélyeire és a megelőzés fontosságára.
Közösségi hozzászólások: