Megfőzni, hámozni, eldobni, avagy a kagyló is fertőzhet
Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-21
Biztosan meglepő, hogy nyáron nem csak a távoli egzotikus országokban, hanem a szomszédos mediterrán vidékeken is veszélyként leselkedik a nyaralókra a májgyulladás, melynek közismert orvosi neve, a hepatitis, a görög "hepar" és a gyulladást jelentő "-itis" tagokból áll. De nyilván nem ez érdekli azokat, akik - teljes joggal - a felhőtlen pihenés céljából utaznak.
Miközben sok magyar utazik nyáron külföldre, a tapasztalatok szerint igen kevesen vannak közöttük, akik indulás előtt tájékozódnak a lehetséges fertőző betegségek veszélyéről. Keleti vagy déli szomszédainknál, de a Földközi-tenger közkedvelt mediterrán partvidékének országaiban is bizony előfordul a hepatitis, amit több kórokozó is okozhat, és általában vírusfertőzés következtében alakul ki. A májgyulladást okozó vírusokat az ABC betűivel jelölik: hepatitis vírus A, B, C, D, E, G, mely vírusok mikrobiológiai tulajdonságaikban, felépítésükben jelentősen különböznek egymástól, különböző mechanizmusokon keresztül betegítenek meg. Ezek közül a hepatitis A és a B a legelterjedtebbek. Mindkettő ellen van védőoltás. Utazás előtt legalább egy hónappal érdemes szakembert felkeresni, hogy a megfelelő védettség kialakulhasson.
A Hepatitis A miatt kerüljük a fagylaltot!
Magyarországon az ötven év alattiak (vagyis éppen a leggyakoribb utazók) a legveszélyeztetettebbek, mert körükben 50 százalék alatti azok aránya, akik a már lezajlott fertőzésnek köszönhetően védettséget szereztek. Ugyanis aki egyszer átesett hepatitis A-fertőzésen, egész életére védetté válik a betegséggel szemben. De nem baj, ha egyszer sem kapjuk el. Sőt az a legjobb. A szájon át terjedő fertőzés során a nem megfelelő minőségű víz és étel útján, de saját piszkos kezünkről is bejuthat a vírus a szervezetünkbe. Az ivó- és mosdóvíz a fertőzés egyik legfőbb veszélyforrása, de ugyanígy lehet a jégkocka vagy a fagylalt is. Ezt pedig gyakran fogyasztják gyerekek és felnőttek nyáron. Mitől óvakodjunk? A nyers zöldségektől, gyümölcsöktől, és minden nyersen készített, vagy kellőképpen nem átsütött-átfőtt ínyencségtől. Ugyanebbe a körbe tartoznak a tenger gyümölcsei is, különösen a kagylók. Azt is kevesen tudják, hogy a Földközi-tenger kagylóinak közel 40 százaléka hepatitis A-val fertőzött. A hepatitis A-fertőzés lappangási ideje meglehetősen hosszú, hirtelen lázzal, étvágytalansággal, hasi-és végtagfájdalommal, általános gyengeséggel jelentkezik. A teljes gyógyulás akár 2-3 hónapig is eltarthat.
A gyerekek terjesztők
Minden ötödik fertőzött kórházi ellátásra szorul. Alattomos módon minél idősebb valaki, annál jobban ki van téve a súlyos fertőzésnek, míg a kisgyerekek gyakran szinte tünetmentesen vészelik át – épp ezért ők a betegség gyors terjedésének legfőbb forrásai, hiszen tünetet nem mutatnak, székletükkel ürítik a vírust. A megelőzés ezekből logikusan következik. A higiéniai, illetve a speciális élelmiszer-biztonsági szabályokat be kell tartani! Csak lezárt, palackozott ásványvizet igyunk, lehetőleg fogat is ezzel mossunk! Valahogy kerüljük el a fagylaltozást! Kerüljük el az utcai büféket, kifőzdéket! Nyersen ne együnk zöldséget, salátát; a gyümölcsöket a szokásosnál is alaposabban mossuk le, és hámozzuk is meg!
A B és a tetoválás
A Hepatitis B vérrel és emberi testváladékokkal terjed, de nem csak szexuális úton, hanem a fertőzés forrása lehet véletlenszerű karcolás, piercing berakatása, tetoválás készíttetése, akupunktúrás kezelés, sebészeti, fogászati beavatkozás is, illetve közvetíthetik eszközök, tárgyak (borotva, fogkefe közös használata). A Hepatitis B a betegek 10 százalékánál krónikus májgyulladást okoz, amely később májrák, májzsugor kialakulásához is vezethet.
Török kutatók bizonyították, hogy egy fertőzött ember izzadsága a Hepatitis B vírusnak ugyanakkora szintjét tartalmazza, mint a vér. A tudósok hetven, olimpiát is megjárt birkózót vizsgáltak, akik közül nyolcban kimutatták a vírust, bár mindegyikük tünetmentes volt. A török kutatók szerint be kellene vezetni a versenyeken a kötelező vizsgálatot, mert ez a kór sokkal súlyosabb annál, hogy figyelmen kívül hagyják. Az orvosok szerint a vírus sokkal csekélyebb mértékben terjed az izzadság, mint vér útján.
A Hepatitis B ellen érdemes védekezni azoknak, akik a következő országokba utaznak:
Albánia, Egyiptom, Macedónia, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Szíria, Tunézia, és Törökország. Itt ugyanis a lakosság több, mint 5%-a vírushordozó.
Megfőzni, lehámozni, eldobni – ez a hármas szabály, amit tartsanak be azok, akik nem akarnak „feledhetetlen élményeket” szerezni külföldön. A fertőzés ellen – és ez kiderül a fenti sorokból – nem feltétlenül jelent biztonságot sem a luxusszálloda, sem a szimpla kézmosás.
A Hepatitis A miatt kerüljük a fagylaltot!
Magyarországon az ötven év alattiak (vagyis éppen a leggyakoribb utazók) a legveszélyeztetettebbek, mert körükben 50 százalék alatti azok aránya, akik a már lezajlott fertőzésnek köszönhetően védettséget szereztek. Ugyanis aki egyszer átesett hepatitis A-fertőzésen, egész életére védetté válik a betegséggel szemben. De nem baj, ha egyszer sem kapjuk el. Sőt az a legjobb. A szájon át terjedő fertőzés során a nem megfelelő minőségű víz és étel útján, de saját piszkos kezünkről is bejuthat a vírus a szervezetünkbe. Az ivó- és mosdóvíz a fertőzés egyik legfőbb veszélyforrása, de ugyanígy lehet a jégkocka vagy a fagylalt is. Ezt pedig gyakran fogyasztják gyerekek és felnőttek nyáron. Mitől óvakodjunk? A nyers zöldségektől, gyümölcsöktől, és minden nyersen készített, vagy kellőképpen nem átsütött-átfőtt ínyencségtől. Ugyanebbe a körbe tartoznak a tenger gyümölcsei is, különösen a kagylók. Azt is kevesen tudják, hogy a Földközi-tenger kagylóinak közel 40 százaléka hepatitis A-val fertőzött. A hepatitis A-fertőzés lappangási ideje meglehetősen hosszú, hirtelen lázzal, étvágytalansággal, hasi-és végtagfájdalommal, általános gyengeséggel jelentkezik. A teljes gyógyulás akár 2-3 hónapig is eltarthat.
A gyerekek terjesztők
Minden ötödik fertőzött kórházi ellátásra szorul. Alattomos módon minél idősebb valaki, annál jobban ki van téve a súlyos fertőzésnek, míg a kisgyerekek gyakran szinte tünetmentesen vészelik át – épp ezért ők a betegség gyors terjedésének legfőbb forrásai, hiszen tünetet nem mutatnak, székletükkel ürítik a vírust. A megelőzés ezekből logikusan következik. A higiéniai, illetve a speciális élelmiszer-biztonsági szabályokat be kell tartani! Csak lezárt, palackozott ásványvizet igyunk, lehetőleg fogat is ezzel mossunk! Valahogy kerüljük el a fagylaltozást! Kerüljük el az utcai büféket, kifőzdéket! Nyersen ne együnk zöldséget, salátát; a gyümölcsöket a szokásosnál is alaposabban mossuk le, és hámozzuk is meg!
A B és a tetoválás

A Hepatitis B vérrel és emberi testváladékokkal terjed, de nem csak szexuális úton, hanem a fertőzés forrása lehet véletlenszerű karcolás, piercing berakatása, tetoválás készíttetése, akupunktúrás kezelés, sebészeti, fogászati beavatkozás is, illetve közvetíthetik eszközök, tárgyak (borotva, fogkefe közös használata). A Hepatitis B a betegek 10 százalékánál krónikus májgyulladást okoz, amely később májrák, májzsugor kialakulásához is vezethet.
Török kutatók bizonyították, hogy egy fertőzött ember izzadsága a Hepatitis B vírusnak ugyanakkora szintjét tartalmazza, mint a vér. A tudósok hetven, olimpiát is megjárt birkózót vizsgáltak, akik közül nyolcban kimutatták a vírust, bár mindegyikük tünetmentes volt. A török kutatók szerint be kellene vezetni a versenyeken a kötelező vizsgálatot, mert ez a kór sokkal súlyosabb annál, hogy figyelmen kívül hagyják. Az orvosok szerint a vírus sokkal csekélyebb mértékben terjed az izzadság, mint vér útján.
A Hepatitis B ellen érdemes védekezni azoknak, akik a következő országokba utaznak:
Albánia, Egyiptom, Macedónia, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Szíria, Tunézia, és Törökország. Itt ugyanis a lakosság több, mint 5%-a vírushordozó.
Megfőzni, lehámozni, eldobni – ez a hármas szabály, amit tartsanak be azok, akik nem akarnak „feledhetetlen élményeket” szerezni külföldön. A fertőzés ellen – és ez kiderül a fenti sorokból – nem feltétlenül jelent biztonságot sem a luxusszálloda, sem a szimpla kézmosás.
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Szúrós (nem csípős!) szúnyogológia
LEGOLVASOTTABB
"Ez egy csoda, hogy ő itt van" - Gryllus Dorka nem számított rá és észre sem vette, hogy 47 évesen újra babát vár
Gryllus Dorka, a népszerű színésznő őszintén mesélt családi életéről és váratlan terhességéről Kadarkai Endre "Nőszintén" című műsorában. A most 52 éves színésznő elárulta, hogy 47 évesen, amikor már lemondott a gyermekvállalás lehetőségéről, hatalmas meglepetésként érte, hogy ismét babát vár.
Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett
Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.
Tragédia Tatabányán: öngyilkos lett egy általános iskolás diák
A rendőrség közigazgatási eljárás keretében nyomozást indított az ügy kivizsgálása érdekében.
Családi tragédia Győr közelében: karján a kisgyermekével lépett a vonat elé egy édesanya
Tragédia történt péntek este Győr-Ménfőcsanak közelében: egy édesanya, karján a gyermekével a vonat elé lépett. Az édesanya azonnal meghalt, a gyermek életéért a gyorsan kiérkező mentők küzdöttek, de nem tudták megmenteni – írja a MÁV-csoport Facebook-oldala.
Élelmiszerek, amelyek felerősíthetik a menopauza tüneteit
A táplálkozás nagy jelentőségű lehet a menopauza tüneteinek enyhítésében, a csontritkulás, a hízás és más negatív egészségi következmény mérséklésében. De nemcsak arra érdemes figyelni, mi legyen a tányéron, hanem arra is, mit érdemes elkerülni. Imre Noémi, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember Msc ez utóbbi témáról beszél.
Közösségi hozzászólások: