Grillezés a szabadban
Mint minden főzési- és sütési technikának, a grillezésnek is megvannak a maga praktikái. Szabadban történő grillezésnél mindig ügyeljünk arra, hogy a tűz ne maradjon őrizetlenül! A hőfokszabályzást a parázs széthúzásával vagy összetolásával oldhatjuk meg. Fontos, hogy eltaláljuk a rostély megfelelő magasságát. Ha túl távol van a tűztől, az étel könnyen nyers maradhat, ha viszont túl közel, a hozzávalók megégnek.
Narancsos csirkecomb
Hozzávalók:
· 3 kisebb csirkecomb
· só, bors
· egy narancs
· 2 evőkanál margarin
· 2 evőkanál méz
A csirkecombokat előző nap ízesítsük be sóval borssal. Reszeljük le a narancs héját, és keverjük össze a levével, a margarinnal és a mézzel. Sütés közben kenegessük a narancsszósszal a csirkét.
Zöldfűszer keverék grillezéshez
Hozzávalók (mindegyikből egy evőkanál):
· Tárkony
· Oregano
· Kapor
· Kakukkfű, rozmaring
· Só
· Bors
· Citromhéj
· Fokhagymapor
Az összetevőket elkeverjük és egy jól záródó üvegben eltároljuk. A húsokat megszórhatjuk vele, vagy olívaolajjal elkeverve pácolhatjuk benne.
Fokhagymás mártás
Hozzávalók:
· 1 dl majonéz
· 2 gerezd fokhagyma
· só, bors
A fokhagymát áttörjük és elkeverjük a sóval, borssal, majonézzel. Minden grillezett ételhez kiválóan illik.
Grillezett zöldségek
Hozzávalók:
· 3 kis, karcsú padlizsán
· 2 kis kaliforniai paprika
· 3 közepes cukkíni
· 6 közepes gomba
· 1/2 dl olívaolaj
· 1/2 dl citromlé
· 1/2 dkg apróra tépett friss bazsalikomlevél
· 1 összenyomott fokhagymagerezd
A padlizsánt és a cukkínit ferdén szeletekre vágjuk, majd besózzuk és 15 percig állni hagyjuk. A paprikát megtisztítjuk, ereit, magjait eltávolítjuk, majd hosszú csíkokra vágjuk. A gomba szárát levágjuk. Az olíva olajt, citromlevet, bazsalikom levelet és fokhagymát alaposan összekeverjük, majd ráöntjük a zöldségkeverékre, és 1-2 órát hűtőben állni hagyjuk. Negyed órával sütés előtt kiveszzük a hűtőből, majd grillen megsütjük. Frissen tálaljuk.
Közösségi hozzászólások: