Fehér kenyér
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3,2 dl víz
- 1 csomag szárított élesztő
- 2 evőkanál burgonyapehely
- 1/4 mokkáskanál aszkorbinsav (gyógyszertárban beszerezhető)
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
A lisztet mikróban meglangyosítom, közepébe mélyedést csinálok, beleteszem a cukrot, élesztőt és ráöntöm a meglangyosított vizet.
10 perc után hozzáadom a többi hozzávalót és összegyúrom a kenyértésztát. Amikor nagyjából összeállt, kiteszem lisztes felületre és ott 3-5 percig gyúrom. Konyharuhával letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztem.
Miután a tészta megnőtt, újra átgyúrom és a nagy titok ezután jön:
Pulyka sütő jénaiba kell tenni a tésztát és a tál tetejének belsejét vízzel meg kell spriccelni, és 200 fokos sütőben, fedő alatt 20 percig, fedő nélkül még 10 percig kell sütnöm.
Amikor meseszép aranybarna, ropogós a teteje, kivehető a sütőből. Ekkor a kész kenyeret újra vízzel spriccelem meg és a csoda: a KENYÉR ELKEZD BESZÉLNI. Szépen berepedezik a kenyér héja, aminek lelket melengető hangja van. :))
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.
Közösségi hozzászólások: