SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséges falatok vacsorára

Családinet [cikkei] - 2009-10-29
Vacsorára talán hazaér a sokáig dolgozó apuka is a családjához. Adjuk meg a módját, együnk közösen valami finomat!
Egészséges falatok vacsorára

Nyárson sült pulykafalatok kínai kel salátával

Hozzávalók 2 személyre
20 g durvára vágott mandula
300 g kínai kel
100 g répa
150 g (kis pohár” zsírszegény joghurt

bors
piros grapefruit
250 g pulykamell filé
1-2 kávéskanál sáfrány (kurkuma)
2 ek olaj

Elkészítés
1. A mandulát zsiradék nélkül világosbarnára pirítjuk. A kínai kelt és a répát vékony csíkokra vágjuk. A joghurtot hozzáadjuk a répához és a kínai kelhez, megkeverjük, sózzuk, borsozzuk. A grapefruitot vastagon meghámozzuk, leszedjük a fehér réteget is, majd kikaparjuk a gyümölcshúst a hártyák közül. A közben kicsöpögött levével együtt a kínai kelhez adjuk.
2. Csíkokra vágjuk a pulykamellet, sózzuk, borsozzuk, végül megszórjuk a sáfránnyal. Hurkapálcára tűzzük a húsdarabokat Teflonos serpenyőben egyenletesen forgatva megsütjük.
3. A mandulát belekeverjük a salátába és a forró sült hús mellé tesszük a tálra.

Elkészítési idő
45 perc

Tápérték
338 kcal
37 g fehérje
13 g zsiradék
14 szénhidrát



Mediterrán zöldségsaláta

Hozzávalók 4 személyre
A salátaöntethez:
1 ek pirított apró fenyőmag
1 gerezd fokhagyma
2 kis csomag bazsalikom (kb. 150 g levél)
1 ek oliva olaj
3 ek zöldségleves koncentrátum, vagy leveskocka
3-4 ek olaszosan fűszerezett ecet 

A zöldségsalátához:
2 db piros paprika
1 db sárga paprika
3 db kis articsóka (130 g)
1 citrom leve

250 g répa
200 g cukkini
100 g vöröshagyma
50 g juhsajt (feta is jó)
2 száras bazsalikom
12 szelet bagett

Elkészítés
1. A salátaöntet összetevőit pürévé aprítjuk egy aprítóval, vagy botmixerrel. Ezután félretesszük.
2. A paprikákat negyedeljük, kiszedjük a csumáját és a héjával felfelé egy tepsibe rakjuk le. Addig grillezzük a sütőben, amíg fekete hólyagok nem keletkeznek a Héjján.
Ezután betakarjuk egy nedves konyharuhával és 15 percig hűlni hagyjuk. Ezután leszedjük a héját és 3-4 cm-es darabokra vágjuk fel.
3. Az articsóka szárát 3 cm-esre rövidítjük, a levelek 1/3-át levágjuk a hegyes részénél. A külső kemény leveleket eltávolítjuk. A szárakat meghámozzuk, az articsókát hosszában negyedeljük, meghámozzuk, majd rögtön 1 l citromos vízbe helyezzük, különben megbarnul. A sós vízben 4-5 percig pároljuk az articsókát közepes lángon/hőmérsékleten. Jéghideg vízben hirtelen lehűtjük, majd egy szitában lecsöpögtetjük.
4. A megtisztított répát 2-3 mm vastagra karikázzuk. Fél percig blansírozzuk a forró vízben, majd hirtelen lehűtjük, jól lecsöpögtetjük. A cukkínit előbb hosszában félbe, majd keresztben 1-2 mm vastag szeletekre vágjuk. A hagymát fél centi vastagon felszeleteljük.
5. A zöldségeket leöntjük a szósszal. Rá morzsoljuk a juhsajtot, bazsalikomlevelekkel díszítjük. Bagettet fogyasztunk hozzá. 
 

Csirkemell-szendvics

Hozzávalók 2 személyre
1 csirkemell filé kb. 170 g

bors
nemes édes paprikapor
4 szelet kenyérszalonna
1 kávéskanál kecsöp
1 bagett
4 levél saláta
2 paradicsom
4 kávéskanál majonéz

Elkészítés
1. A csirkemellfilét megmossuk, felitatjuk róla a vizet, jól besózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. A szalonnaszeleteket félbe vágjuk, hideg serpenyőbe tesszük, közepes lángon ropogósra sütjük. Konyhai papír törlőkendőre tesszük, hogy felitassa a zsírt.
2. A csirkemellet alacsony vagy közepes hőmérsékleten 12-14 percig barnára sütjük a szalonna zsírjában. A végén mindkét oldalát bekenjük ketcuppel, majd pár másodpercig magas hőmérsékleten pirítjuk. A bagettből levágunk ferdén 4 kb. 15 cm. hosszú szeletet és barnára pirítjuk.
3. A salátaleveleket megtisztítjuk, megmossuk, majd lerázzuk róluk a vizet. Felszeleteljük a paradicsomot. A csirkemell filét vékony, hosszúkás szeletekre vágjuk. Mindegyik szelet kenyérre kenünk egy-egy kávéskanál majonézt, rátesszük a salátalevelet. Két szelet pirított bagettre paradicsomot, csirkemellet, szalonnát rétegezünk. A másik két szelettel befedjük és fogpiszkálóval rögzítjük.

Elkészítési idő
20 perc

Tápérték
458 kcal
30 g fehérje
23 g zsiradék
33 szénhidrát. 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Megtanulhat-e szeretni az, akit kiskorában elhanyagoltak a szülei?

Megtanulhat-e szeretni az, akit kiskorában elhanyagoltak a szülei?

Gyakran hallani, hogy az a gyermek válhat szeretetteljes és érzelmileg stabil felnőtté, akit megtanítottak szeretni, vagyis aki biztonságos kötődést és szeretetet tapasztalt gyerekkorában. De mi történik azokkal, akik ilyen élményeket nem kaptak? Vajon képesek-e szeretni és egészséges kapcsolatokat kialakítani felnőttkorukban? A pszichológiai kutatások azt sugallják, hogy igen, bár az út gyakran nehezebb és kihívásokkal teli lehet.
A szerkesztő ajánlja