SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tápláló levesek, megfázáskor

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-10-06
A hirtelen hidegre forduló időben megszaporodnak a megfázásos betegségek. Ilyenkor enni sincs nagyon kedvünk, viszont az energia szükséges, hogy gyorsabban gyógyuljunk.
Néhány tápláló levessel átmelegíthetjük magunkat, a szervezetünk is gyorsabban regenerálódik.

Erőleves kicsit másként

Hozzávalók:

  • 3 db sárgarépa,
  • 3 db fehérrépa,
  • 1 kis karalábé,
  • 1 csomó petrezselyemzöld,
  • 10 dkg gomba,
  • 1 közepes hagyma,
  • 1 tojás, 3 evők. zabpehely,
  • só, bors, húsleveslé vagy leveskocka.

Elkészítés:

A zöldségekből és leveskockából erőlevest készítünk, korábbról maradt alaplé jobb, mert abban nincs ízfokozó, amelyre egyesek érzékenyek.
A vöröshagymát és a gombát nagyon finomra vágjuk, olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, majd összedolgozzuk a  tojással és az apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk. Ha nem elég sűrű, lisztet adunk hozzá, galuskákat  formázva beleszaggatjuk a levesbe.


Csirke raguleves

Hozzávalók:

  • 3 db filézett csirkemell,
  • 3 sárgarépa, 3 zöldség
  • 30 dkg zöldborsó,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 1 dl tejföl, 1 dl tejszín,
  • olaj, só, bors, babérlevél, tárkony

A csirkemellet vékony csíkokra, vagy kis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát finomra aprítjuk és olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, sóval, borssal megszórjuk, beletesszük a babérlevelet. Kevés vízzel felöntve lefedjük, és kis lángon 45 perc alatt puhára főzzük. Ha megpuhult, a fedőt levéve zsírjára sütjük majd hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és a 
petrezselyemgyökeret, 3-4 percig pirítjuk. Ezután felöntjük vízzel, hozzáadjuk a borsót, majd körülbelül 20 percig főzzük még, amíg minden megpuhul.
A tejfölt és a tárkonyt a tejszínnel és liszttel simára keverjük, öntünk hozzá egy keveset a levesből, hogy nehogy összekapja a  habarást a forró leves. Óvatosan beleöntjük a kis lángon fövő levesbe, 2-3 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.


Karfiol krémleves

Hozzávalók:

  • 1 nagy karfiol,
  • 1 tojás sárgája,
  • 1 evők. vaj, 1 evők. liszt,
  • 2 dl tejszín vagy tejföl,
  • 2 dl tej,
  • só, fehérbors, szerecsendió

A karfiolt rózsáira szedve megfőzzük, ha puha, szűrőkanállal kiszedjük.
A vajból és lisztből fehér rántást készítünk, felengedjük a tejjel, és hozzáöntjük a főzőléhez. A karfiolt turmixszoljuk, és visszaöntjük a levesbe, sóval, fehérborssal és a szerecsendióval ízesítjük. Összeforraljuk, majd a tojássárgáját a tejszínnel elkeverve, lassan belecsorgatjuk, állandóan keverve. Megszórhatjuk a tetejét zöldfűszerrel, vagy pirított kenyérkockát adhatunk hozzá. A karfiolt más őszi vagy téli  zöldséggel is helyettesíthetjük, pl zeller, burgonya, karalábé.


Csipkebogyó krémleves

Hozzávalók:

  • 7-8 dkg szárított vagy friss csipkebogyó,
  • 10 dkg cukor, 1 dl almalé,
  • 2 evők. liszt, 1 evők. citromlé,
  • késhegynyi só

A friss bogyókat hideg vízben megmossuk, és egy közepes fazékban feltesszük főni, miután levágtuk a száraz részeket. Ha szárított csipkebogyót használunk, 2-3 órán át langyos vízben áztassuk, majd a lével együtt tegyük fel főni.
Ha a csipkebogyó megpuhult, leszűrjük és pépesítjük, ezután visszatesszük a levesbe. A lisztet az almalével simára keverjük, és lassan belecsorgatva besűrítjük vele a levest.
Egyszer felforralva hozzáadjuk a cukrot és a citromlét, ha szükséges ízesítjük.

Indexkép: RitaE / Pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

A herecsavarodás okai, tünetei és kezelése - az újszülöttek és a kamaszok nagyobb veszélyben vannak

A herecsavarodás (heretorzió vagy torsio testis) egy ritka, de súlyos állapot, amely leginkább újszülötteknél és a serdülés korai szakaszában járó fiúknál fordul elő, de bármely életkorban kialakulhat. A probléma a herekocsány megcsavarodásával jár, amely a herék vérellátását gátolja. Ez kezelés nélkül a here elhalásához is vezethet.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja