SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ősz és padlizsán

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-09-23
A padlizsánból a legismertebb étel a mediterrán népek konyhájában a muszaka, ratatuille.
De készíthetünk belőle rántottát, padlizsánkrémet, palacsintatésztában megforgathatjuk és kisüthetjük, vagy hagyományos bundában kirántva főzelék mellé ehetjük. Töltve és párolva, vagy a fasírt helyettesítésére is kitűnő.

A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd rendszerint keserű. Felhasználás előtt ajánlatos besózni, majd rövid idő múlva lemosni, ekkor elveszti az esetleges keserű ízt.

 

Padlizsánrántotta

Hozzávalók:

3 közepes padlizsán,
6 tojás,
1 nagy vöröshagyma,
4 zöldpaprika,
4 paradicsom,
3 evőkanál olaj,
só, bors, pirospaprika

Elkészítés:

A padlizsánt ujjnyi széles szeletekre vágjuk, besózva fél órára félretesszük.
A hagymát karikára vágjuk a paprikával együtt. A paradicsomról lehúzzuk a héját, majd krumplinyomóval összetörve elkeverjük a tojással, habverővel felverjük.
A paprikát, hagymát, padlizsánt az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a felvert paradicsomos tojást, sóval és a borssal ízesítve jól átsütjük. A tetejére szórhatunk pirospaprikát, ízlés szerint.

Rántott padlizsán sajttal

Hozzávalók:

1 közepes padlizsán,
10 dkg füstölt sajt,
2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj,
só, bors

A padlizsánt meghámozva nagyon vékony szeletekre vágjuk. Lesózva 1 órán át állni hagyjuk, majd letörölve megborsozzuk.
Két padlizsán közé egy vékony szelet sajtot teszünk, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk.
Forró olajban kisütjük, burgonyapürével tálalhatjuk.

Őszi padlizsános vagdalt

Hozzávalók:

2 kisebb padlizsán,
1 nagy patisszon,
1 paradicsompaprika,
5 tojás, 2 gerezd fokhagyma,
25 dkg száraz kenyér,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
2 evőkanál napraforgómag,
3 evőkanál olaj, só, bors

A padlizsánt meghámozva, felszeletelve fél órát állni hagyjuk besózva. Megfőzzük a tojásokat, lehűtjük hogy a héját könnyen le tudjuk szedni.
A padlizsánról lemossuk a sót, felkockázzuk
 a patisszonnal együtt, és megfőzzük. Ha puhára főttek, villával összetörjük, belekeverjük a napraforgómagot és a kockára vágott  paradicsompaprikát.
Hozzáadjuk az összetört fokhagymát, sót, borsot és belemorzsoljuk a kenyeret, jól eldolgozzuk.
Gyúródeszkára zsemlemorzsát hintünk, szétterítjük rajta a keveréket, majd középre tesszük a 4 tojást. Felgöngyöljük, majd egy hosszúkás sütőformába tesszük,  előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
15 perc eltelte után megkenjük a tetejét olajjal, és ropogósra sütjük. Csak kihűlve szeletelhető.

Tepsis padlizsán

Hozzávalók:

4 közepes padlizsán,
5 evőkanál vaj,
5 evőkanál liszt, 5 dl tej,
20 dkg parmezán sajt,1 pohár tejföl,
szegfűszeg, só, bors

A padlizsánokat félbevágjuk, a magot kivesszük. 10 percig főzzük, majd hagyjuk megszáradni.
A vajból, lisztből rántást készítünk, amit a tejjel felengedünk.
A padlizsán húsát összetörve beletesszük a mártásba, hozzákeverjük a sajt háromnegyedét, fűszerezzük.
Egy sütőedénybe beletesszük a padlizsánokat, a krémet beletöltjük, a tetejüket megkenjük tejföllel. A maradék reszelt sajtot elosztjuk rajtuk, és előmelegített sütőben 10-15  percig óvatosan sütjük, amíg megpirul a teteje.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

A herecsavarodás okai, tünetei és kezelése - az újszülöttek és a kamaszok nagyobb veszélyben vannak

A herecsavarodás (heretorzió vagy torsio testis) egy ritka, de súlyos állapot, amely leginkább újszülötteknél és a serdülés korai szakaszában járó fiúknál fordul elő, de bármely életkorban kialakulhat. A probléma a herekocsány megcsavarodásával jár, amely a herék vérellátását gátolja. Ez kezelés nélkül a here elhalásához is vezethet.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja