Hideg gyümölcslevesek
Elkészíthetjük őket tejszínesen-gyümölccsel sűrítve, tejföllel habarva, vagy pudingporral, nálunk a legutóbbi vált be a legjobban. A gyümölcsöket idényszerűen választhatjuk hozzá, nem muszáj ragaszkodni a receptben megadottakhoz.
Áfonyás őszibarackleves
Hozzávalók:
- 1 kg őszibarack, 15 dkg áfonya
- 8 dl tej, 2 dl tejszín, porcukor
- vaníliás cukor, őrölt fahéj, citrom
A tejet egy lábosba öntjük, és közepes tűzön felforraljuk, beletesszük a cukrot, vaníliás cukrot, és a fahéjat. Megvárjuk amíg kihűl, esetleg előző nap is megcsinálhatjuk az alapot, és a hűtőben jól kihűl másnapra. A barackok héját eltávolítjuk, kimagozzuk, és kockákra vágjuk. Néhány érettebbet összeturmixoljuk a tejszínnel, majd belekeverjük a lehűtött tejbe. A barackkockákat és az áfonyát üvegtálba tesszük, és leöntjük a tejjel, citromkarikákkal díszíthetjük.
Szilvaleves
Hozzávalók:
- 1 kg érett szilva, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt
- 1 citrom, cukor, 1 kis darabka fahéj
A szilvákat kettévágjuk, lábosba tesszük, felöntjük 2 liter vízzel. Hozzáadjuk a citromlevet, fahéjat, majd felforralva 5-6 percig főzzük, a szilva érettségétől függően, nehogy szétfőjön. A tejfölt egy tálkában kikeverjük a liszttel, majd felhígítva 1-2 evőkanál forró szilvalével, szűrőn keresztül a leveshez adjuk. Megkóstolva adhatunk hozzá még cukrot vagy citromlevet, ízlés szerint. Hidegen és forrón is tálalhatjuk.
Szeder-málna leves
Hozzávalók:
- 35 dkg málna, 20 dkg szeder, citrom
- 1 l tej, cukor, 1 púpozott evőkanál vanília pudingpor (én többet szoktam beletenni, főzőpudingot válasszunk, ne a hidegen keverhetőket)
A vaníliás pudingport egy kis tálkában a cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd egy lábosban fél deci vízzel felforraljuk. Folyamatosan keverve tejszínsűrűségűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Közben a málna felét összeturmixoljuk ízlés szerinti cukorral, majd átpasszírozzuk, hogy a magok ne maradjanak benne. A kihűlt tejbe keverjük a málnapürét, majd beletesszük a szederszemeket. Hűtőben jól lehűtjük.
Közösségi hozzászólások: