Rákóczi túrós Húsvétra is
Látványos, finom, kicsit pikáns ízű
Nem maradhat el a húsvéti asztalról ez a nagyon finom sütemény.
Azt hiszem, ez a süti minden igényt kielégít, feltéve ha valaki szereti a túrót édes töltelékként. Az elkészítése nem igényel sok időt, és előző nap mielőtt fogyasztanánk, el lehet készíteni.(Higgyék el, ha elkészítik azon nyomban neki esnek, s garantáltan a család többi tagját sem hagyja majd hidegen. Én általában mindig előre sütök, másnapra nem is marad igazán sok belőle. De ezért nem haragudhatok. A lányaim mindig azt mondják, "Anyu ennél nincs jobb kritika":)) A sütési idők adottak, ezért könnyű elkészíteni, de az időt nagyon fontos betartani, mert különben kiszárad a tészta. Az elkészítés során az utolsó munkafázis igényelhet egy kicsivel több gyakorlatot, ez a rácsozás.
Túros rácsos, avagy Rákóczi túros
A tészta hozzávalói:
35 dkg liszt
12 dkg margarin (ráma)
12 dkg cukor
1 tojás
1-2 kanál tejföl
1 késhegynyi szódabikarbóna ( sütőpor helyett mindig ezt használok)
A tészta hozzávalóit öszzedolgozzuk, és a tésztát 25 x 40 cm nagyságúra nyújtjuk. Tepsibe tesszük és megsütjük. Előzőleg alufóliával borítsuk be a tepsit, így nem ragad le a tészta.
Sütési idő: 12 perc kb. 180-200 fokon
60dkg túró
2 tojás sárgája, a fehérjét elkülönítjük habnak
20 dkg cukor
1 csomag vanillin cukor
1 kanál gríz
1 citrom reszelt héja
A töltelék készítése: a cukrot és a tojássárgáját kikeverjük, hozzáadjuk a túrót, grízt, reszelt citrom héját, vanillin cukrot és összedolgozzuk. A tojásfehérjét felverjük habnak, és óvatosan belekeverjük a töltelékbe. A masszát az elősütött tésztára terítjük ( a sütési idő majdnem elég a töltelék elkészítéséhez ). Visszateszzük a sütőbe.
Sütési idő: 12 perc /fontos betartani !
4 tojás fehérje
10dkg cukor
A tojásfehérjéből a cukor hozzáadásával kemény habot készítünk.
Megsült a tésztánk, és most következik a tetejére a rács. Ezt habzsák segítségével készítjük. Ha nincs habzsákunk, egy zacskó sarkát levágjuk, és kész a nyomózsák. A kész habot habzsákba töltjük, és segítségével berácsozzuk a tésztát.
Kezdők, a rácsok készítésénél vonalzót is használhatnak segédeszközül.
A berácsozott tésztát visszatesszük a sütőbe, de csak annyi időre, hogy szép sárgára piruljon a rács. Ez körülbelül 2-3 percet vesz igénybe. Ha a sütéssel készen vagyunk, már csak a rácsokat kell baracklekvárral kitölteni. Minden rácsba egy kiskanál sárgabaracklekvárt teszünk. (Közben kanalazhatunk mi is egy picit, megérdemeljük.) Nagyon mutatós a süti. Ha félig kihűlt, vizes késsel felszeleteljük. Tálalásig alufóliával letakarjuk, de a fóliának nem szabad a tojásfehérjéhez érnie, mert leszedheti. Fogpiszkálóval kerítsük körbe a süteményt, és úgy terítsük rá a fóliát. Remélem, sok anyuka, háziasszony elkészíti majd. Jó étvágyat a finom süteményhez!
Indexkép: markusspiske/pixabay
Közösségi hozzászólások: