SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sonkás receptek

Kókai Kata [cikkei] - 2005-03-13
A húsvéti szokásoknak megfelelően készíthetünk sonkát, ám ahhoz, hogy meglepjük családunkat, dobjuk fel a hagyományos ételeket néhány új összetevővel.
Sonkás receptek

Rántott sonka

Hozzávalók:

  • nyers sonka
  • tej
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj

A sonkát fél centis szeletekre vágjuk, majd egy órán át tejben áztatjuk. Lecsöpögtetjük, majd szárazra töröljük. A szeleteket lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, s forró olajban kisütjük.


Banános sonka

Hozzávalók:

  • vaj
  • sonka
  • banán
  • citrom
  • kenyér

Kivajazott edény aljára tegyünk sonkaszeleteket és karikázzunk rá banánt. Csepegtessünk rá citromlevet, morzsoljunk rá vajat és előmelegített sütőben kb 10 percig süssük. Tálaláskor csúsztassuk pirítós kenyérre.


Almával sült sonka

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 3 savanykás alma
  • 2 evőkanál libazsír
  • 50-60 dkg főtt, füstölt sonka
  • 15 szegfűszeg
  • 0,5 liter almabor

A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, s csíkokra szeleteljük. A hagymát a zsírban üvegesre pároljuk, és tűzálló tálba tesszük. A sonkát a szegfűszeggel megtűzdeljük, s ráhelyezzük a párolt hagymára. Körészórjuk az almát, meglocsoljuk almaborral, és előmelegített sütőben, nagy lángon kb. 25 percig sütjük, közben többször megforgatjuk.


Húsvéti sonka

Hozzávalók:

  • személyenként 20 dkg nyers sonka
  • tojás

A nyers sonkát beáztatjuk egy éjszakára annyi hideg vízbe, amennyi éppen ellepi. Másnap bő hideg vízben feltesszük főni, néhány alaposan megmosott tojással. Lassú tűzön, lefedve addig főzzük amíg a csont el nem válik a sonkától, ha kötözött sonkát használunk, akkor hústűvel ellenőrizhetjük a puhaságát.

Tormával, főtt tojással tálaljuk, de retket, újhagymát, kalácsot is kínálhatunk mellé.


Sonkával töltött gombafejek

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba,
  • 8 dkg vaj,
  • 6 dkg liszt,
  • 3 dl tej,
  • bors, pirospaprika,
  • só,
  • 40 dkg főtt sonka
  • 2 db tojássárgája,
  • 5 dkg reszelt sajt

A gombafejeket megtisztítjuk, majd egy vajjal megkent edénybe helyezzük, belső részüket megsózzuk, és kevés törött borssal meghintjük. Az 5 dkg vajból, 6 dkg lisztből és a tejből sűrű besamelmártást készítünk, amelyet sóval, törött borssal és pirospaprikával ízesítünk. Belekeverjük az apróra vágott főtt sonkát és a tojássárgáját. A gombafejeket ezzel a töltelékkel megtöltjük, megszórjuk reszelt sajttal, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a sütőbe helyezve készre sütjük.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja