SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rákóczi túrós Húsvétra is

Németh Ági [cikkei] - 2004-04-03
Rákóczi túrós Húsvétra is
Látványos, finom, kicsit pikáns ízű
Nem maradhat el a húsvéti asztalról ez a nagyon finom sütemény.
Rákóczi túrós Húsvétra is

Azt hiszem, ez a süti minden igényt kielégít, feltéve ha valaki szereti a túrót édes töltelékként. Az elkészítése nem igényel sok időt, és előző nap mielőtt fogyasztanánk, el lehet készíteni.(Higgyék el, ha elkészítik azon nyomban neki esnek, s garantáltan a család többi tagját sem hagyja majd hidegen. Én általában mindig előre sütök, másnapra nem is marad igazán sok belőle. De ezért nem haragudhatok. A lányaim mindig azt mondják, "Anyu ennél nincs jobb kritika":))  A sütési idők adottak, ezért könnyű elkészíteni, de az időt nagyon fontos betartani, mert különben kiszárad a tészta. Az elkészítés során az utolsó munkafázis igényelhet egy kicsivel több gyakorlatot, ez a rácsozás.

Túros rácsos, avagy Rákóczi túros

A tészta hozzávalói:
35 dkg liszt
12 dkg margarin (ráma)
12 dkg cukor
1 tojás
1-2 kanál tejföl
1 késhegynyi szódabikarbóna ( sütőpor helyett mindig ezt használok)

A tészta hozzávalóit öszzedolgozzuk, és a tésztát 25 x 40 cm nagyságúra nyújtjuk.  Tepsibe tesszük és megsütjük. Előzőleg alufóliával  borítsuk be a tepsit, így nem ragad  le a tészta.

Sütési idő: 12 perc kb. 180-200 fokon

Töltelék:
60dkg túró
2 tojás sárgája, a fehérjét elkülönítjük habnak
20 dkg cukor
1 csomag vanillin cukor
1 kanál gríz
1 citrom reszelt héja

A töltelék készítése: a cukrot és a tojássárgáját kikeverjük, hozzáadjuk a túrót, grízt, reszelt citrom héját, vanillin cukrot és összedolgozzuk. A tojásfehérjét felverjük habnak, és óvatosan belekeverjük a töltelékbe. A masszát az elősütött tésztára terítjük ( a sütési idő majdnem elég a töltelék elkészítéséhez ). Visszateszzük a sütőbe.

Sütési idő: 12 perc /fontos betartani !

 Ez idő alatt elkészítjük a habot a tetejére.

 Hozzávalók:
4 tojás fehérje
10dkg cukor

A tojásfehérjéből a cukor hozzáadásával kemény habot készítünk.

Megsült a tésztánk, és most következik a tetejére a rács. Ezt habzsák segítségével készítjük. Ha nincs habzsákunk, egy zacskó sarkát levágjuk, és kész a nyomózsák. A kész habot  habzsákba töltjük, és segítségével berácsozzuk a tésztát.

Kezdők, a rácsok készítésénél vonalzót is használhatnak segédeszközül.

A berácsozott tésztát visszatesszük a sütőbe, de csak annyi időre, hogy szép sárgára piruljon a rács. Ez körülbelül 2-3 percet vesz igénybe. Ha a sütéssel készen vagyunk, már csak a rácsokat kell baracklekvárral kitölteni. Minden rácsba egy kiskanál sárgabaracklekvárt teszünk. (Közben kanalazhatunk mi is egy picit, megérdemeljük.) Nagyon mutatós a süti. Ha félig kihűlt, vizes késsel felszeleteljük. Tálalásig alufóliával letakarjuk, de a fóliának nem szabad a tojásfehérjéhez érnie, mert leszedheti. Fogpiszkálóval kerítsük körbe a süteményt, és úgy terítsük rá a fóliát. Remélem, sok anyuka, háziasszony elkészíti majd. Jó étvágyat a finom süteményhez!

Indexkép: markusspiske/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja