Téli savanyúságok
Vegyes savanyúság
Hozzávalók:
· 10-10 sárga, zöld húsú paprika
· 20 kis uborka
· 3 nagy fej hagyma
· 5 szál sárgarépa
· 4 cukkíni
· 1 l fehérbor ecet
· 5 evőkanál cukor
· 2-3 babérlevél
· 1 evőkanál egész bors
· 1 mokkáskanál nátrium benzoát
· 4 csokor kapor
A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk. A paprika csumáját eltávolítjuk, karikákra vágjuk majd besózzuk. Az uborkát, répát, cukkínit megmossuk, karikázzuk és besózzuk. Egy órán át állni hagyjuk.
Az ecetet és a cukrot elkeverjük 3 liter vízben, beletesszük a borsot és a babérlevelet, forraljuk. A zöldségeket alaposan kinyomkodjuk és egy nagy tálban hozzáadjuk az öntetet. Egy napig letakarva állni hagyjuk, majd leöntjük a zöldségekről a levet. A zöldségeket nem túl szorosan befőttes üvegekbe tesszük, a levet pedig a tartósítószerrel felforraljuk, kihűtjük. Ráöntjük a zöldségekre (amíg ellepi), majd a tetejét megszórjuk kaporral.
Vödrös savanyúság
Hozzávalók 10 literes vödörhöz:
· 4 liter víz
· 12 dkg só
· 40 dkg cukor
· fél liter 20 %-os ecet
· 2 dkg kénpor
· 20 szem bors
· 4 babérlevél
· 30 szem mustármag
· 10 szem szegfűbors
· 1 szál torma
A hozzávalókat az ecet és a kénpor kivételével összeforraljuk. Hűlés után a maradék két összetevőt is beletesszük. Légmentesen záró vödörbe tesszük, majd hozzáadjuk a zöldségeket (tetszés szerinti hozzávalókból is készíthető), uborka, paprika, hagyma, káposzta, patisszon, kisdinnye, zöldparadicsom.
Ecetes szilva
Hozzávalók:
· 1 kg szilva
· fél liter 5 %-os ecet
· fél kg cukor
· darabka fahéj
· 8-10 szem szegfűszeg
A szilvákat megmossuk, leszárítjuk, kimagozzuk. A többi hozzávalót felforraljuk és a szilvát kis adagokban 2-2 percre belemártjuk. Egy nagy tálba tesszük, leöntjük a lehűlt lével és azt másnap, harmadnap megismételjük. Üvegekbe töltjük, lezárjuk és árnyékos helyen tároljuk.
Ecetes uborka
Hozzávalók:
-
6-8 cm-es friss uborka
-
kapor, torma
-
gyömbér
-
ecet
-
cukor
-
só
-
víz
Az uborkákat vízben tisztára mossuk, majd befőttes üvegbe tesszük. Egy liter vízhez 2-3 dl ecetet, 2 dkg sót és 4dkg cukrot adunk, forraljuk, majd langyosra hűtve az uborkára öntjük. Celofánnal letakarjuk az üveget és hűvös helyen tároljuk.
Közösségi hozzászólások: