SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Indiai konyha

Kókai Kata [cikkei] - 2005-02-16
Egy kis változatosság a megszokott ételek helyett; fokhagymás kenyér és sajtos zöldségleves.
Indiai konyha

 

Az indiai konyha remekeiből válogattunk, melyek nem sokban különböznek az átlagos ételektől, mégis, akár egy-egy baráti összejövetel alkalmával dicsőséget hozhatnak a háziasszonynak. Az összetevők többsége beszerezhető bármely áruházban, de a ritkábbakat is beszerezhetjük indiai boltokban.

 

Aludttejes kalács

 

Hozzávalók:

 

  • 8 db kalács
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/2 csésze sűrű aludttej
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 púpozott csésze fehér liszt
  • 2 evőkanál ghí vagy vaj

 

A cukrot feloldjuk a kézmeleg aludttejben, majd a sót és az élesztőt összekeverjük a liszttel. A cukros aludttejjel puha tésztát készítünk. Ha sűrű, langyos vízzel puhíthatjuk. A tésztát dolgozzuk el a vajjal. A tésztát tegyük egy olajozott edénybe, és kelesszük a kétszeresére. Gyúrjuk meg ismét, és osszuk nyolcfelé. Sütőlemezen kelesszük a duplájára, majd hevítsük fel a sűtőt 250 C°-ra. Süssük a kalácsokat 15-20 percig, mig a tetejük aranyszínű lesz.

 

Fokhagymás kenyér

 

Hozzávalók:

 

  • 1 csapott teáskanál cukor
  • 1 csapott mokkáskanál só
  • 1/2 csésze+3 evőkanál kézmeleg víz
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 púpozott csésze fehér liszt
  • 1 teáskanál vaj
  • 6 gerezd összezúzott fokhagyma
  • ghí vagy vaj a fényezéshez

 

A cukrot és a sót keverjük el kézmeleg vízben. A liszttel, élesztővel, vízzel készítsünk puha tésztát. Gyúrjuk a tésztát néhány percig, majd tegyük egy olajozott edénybe. Takarjuk le egy nedves ruhával és pihentessük másfél órát, amíg a kétszeresére növekszik. A megkelt tésztát gyúrjuk össze a vajjal és a fokhagymával. Készítsünk a tésztából egy ovális alakú kenyeret és tegyük bekent sűtőtálcára. Takarjuk le nedves ruhával és várjunk míg ismét a kétszeresére kel. A sűtőt 250 C°-ra melegítsük fel és süssük a kenyeret 20-25 percig, mig a teteje világosbarna lesz. Vegyük ki a sütőből és tegyük egy fémrácsra.

 

Sajtos zöldségleves

 

Hozzávalók:

 

  • 6 bögre víz
  • 4 kisebb burgonya
  • 2 közepes nagyságú hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 4 evőkanál zöldbab
  • 3 nagy hámozott
  • kockára vágott paradicsom
  • 1 szegfűszeg
  • 2 evőkanál vaj (margarin)
  • 4 teáskanál reszelt sajt
  • 4 csapott teáskanál liszt
  • késhegynyi fehér bors

 

Vágjuk kockára a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a héjától megszabadított paradicsomot, szeleteljük fel a zöldbabot. A liszt, a vaj és a sajt kivételével keverjük össze az alkotórészeket és egy lefedett edényben lassú tűzön főzzük, míg megpuhul. Ezután szűrjük le vagy turmixoljuk le. Hevítsünk a vajat és néhány percig süssük a lisztet, anélkül azonban, hogy megbarnulna, majd adjuk hozzá a megszűrt levest és kavargassuk öt percig. Szórjuk meg reszelt sajttal. Forrón tálaljuk.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja