Töltött minizsemle
Kovács Anna [cikkei] - 2011-05-31
Előételnek tudom ajánlani.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- ½ evőkanál cukor
- 4 evőkanál tej
- 1 tojássárgája
- szezámmag, napraforgómag, csipet só
Töltelékhez:
- 20 dkg sonka vagy párizsi almareszelőn lereszelve
- 20 dkg sajt reszelve
- 1 pohár tejföl
- snidling, só
Elkészítés:
A tálba szitált lisztet enyhén megsózzuk, az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros tejben majd összedolgozzuk a liszttel. Az így készült tésztát meleg helyen körülbelül 10 percig pihentetjük, majd hozzáadunk 4 evőkanál meleg vizet, ezzel is simára dagasztjuk és újabb 20 percig pihentetjük .
A tálba szitált lisztet enyhén megsózzuk, az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros tejben majd összedolgozzuk a liszttel. Az így készült tésztát meleg helyen körülbelül 10 percig pihentetjük, majd hozzáadunk 4 evőkanál meleg vizet, ezzel is simára dagasztjuk és újabb 20 percig pihentetjük .
A megkelt tésztát átgyúrjuk és két közepes vastagságú rudat készítünk belőle. Mindkettőt 10-10 darabra vágjuk, és kis zsemléket formázunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és újabb 15 percig kelesztjük.
A megkelt zsemléket megkenjük felvert tojássárgájával és meghintjük felét szezámmaggal a másik felét napraforgómaggal. 200 fokon 15-20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd a zsemlék tetejét éles késsel vágjuk le, belsejüket kaparjuk ki. A töltelékhez valókat egy tálban keverjük össze, a masszát a kivájt zsemlékbe rakjuk. Tetejét petrezselyemzölddel díszíthetjük.
Előmelegített sütőben körülbelül 10 percig sütjük, hogy újra átmelegedjen.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Lángos
Következő hír
Fehér kenyér
LEGOLVASOTTABB
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében
Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol
Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?
"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?
Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
Közösségi hozzászólások: