Csirkemell kókuszos párizsibundában, tejszínes trópusi mártással
Hozzávalók négy személyre:
A húshoz:
- 1 szép darab csirkemell filé,
- 1-2 evőkanál kókuszreszelék,
- 2 egész tojás,
- 2 evőkanál liszt,
- pici víz,
- só, delikát, kevés cukor,
- olaj a sütéshez.
A mártáshoz:
- 2 dl főző tejszín,
- 1 evőkanál cukor,
- só,
- 3 evőkanál liszt,
- 1 trópusi gyümölcs konzerv,
- olaj.
Az elkészítése igen egyszerű, gyors és a legcsekélyebb főző tudással rendelkezők számára sem okozhat gondot.
A csirkemellet alaposan mossuk meg, majd széles késsel, vékony szeletekre vágjuk fel. Ezt úgy a legkönnyebb elkövetnünk, hogy a tenyerünket a húsra tesszük és alatta óvatosan, vízszintesen szeleteljük. Ezután mindkét oldalukat sózzuk meg és hagyjuk kicsit állni, míg elkészül a bundája.
Mivel ez hamar meglesz, érdemes feltenni az olajat melegedni, mert forró olajban kell aranybarnára sütnünk a húsokat.
A bundához, sűrű palacsintatészta félét készítünk. Két tojást összekeverünk két evőkanál liszttel, megsózzuk, teszünk bele egy csipet delikátot és egy csipet cukrot, majd beleteszünk 1-2 evőkanál kókuszreszeléket. Végül, ha szükséges felengedjük kevés vízzel, hogy megkapjuk a sűrű tészta állagot. Most,- ahogyan a párizsi bundában általában szükséges- nem fontos előtte lisztbe forgatni a húsokat. Elegendő, ha egyből a tésztába mártjuk és utána süthetjük is.
A mártás elkészítése is gyorsabban megy, mint leírni ezt a receptet :) A 3 evőkanál lisztet keverjük el, annyi olajjal, hogy sűrű rántást kapjunk belőle. Közepes lángon pirítsuk meg, majd vegyük le a tűzről és öntsük rá a konzerv összes levét. Óvatosan kavarjuk el kézi habverővel. Ezután tegyük hozzá a 2 dl tejszínt és apró körkörös mozdulatokkal, csomómentesre kavarjuk. Sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd öntsük bele a gyümölcsöket is. Tegyük vissza a tűzre és folyamatos keverés mellett, rottyantsuk össze. Ízesíthetjük még fahéjjal is, hogy még különlegesebb legyen.
Köretnek egyszerű sós rizst készítsünk mellé, vagy különlegesebb citromosat. Én a citromos változatot ajánlom hozzá, mert az íze jobban illik a mártáshoz.
Megjegyzés: A képen a virág csak díszítés, nem ehető.
2011 áprilisi pályázatra beküldött recept.
Közösségi hozzászólások: