Zacskóban sült bőrös malackaraj, burgonyás körettel
Bevallom szeretem az egyszerű ételeket, amiket gyorsan el tudok készíteni. Amióta felfedeztem a sütőzacskót, minden sültet ezzel a módszerrel készítek. Amikor ma reggel megláttam egy gyönyörű bőrös malackarajt a hentesnél, akkor már tudtam, hogy ennek zacskóban kell omlósra és ízletesre sülnie. Hogy hogyan lett belőle vacsora, olvassátok el és készítsétek el ti is.
Hozzávalók:
A húshoz:
- 1,5 kg bőrös malackaraj, egyben
- sütőzacskó ( elengedhetetlen kellék )
- delikát, őrölt kömény, pirospaprika, citromlé a páchoz
- füstöltkolbász
A krumplipüré körethez:
- 1 kg burgonya
- só, vaj, tejföl
A burgonyalabdacsokhoz ( kb. 10 darab):
- 2 szem burgonya
- 3 evőkanál liszt
- 1 tojás
- 2 szál újhagyma
- só, delikát
Első és legfontosabb lépésként mossuk meg a húst, majd szépen vágjuk ki a csontból. Ezután a bőrét vágjuk be kockákra, majd készítsük el a fűszerkeveréket. Én mindig szemre szórom a fűszert, de körülbelül, két-két teáskanállal tegyünk a delikátból és a köményből, majd egy teáskanállal a paprikából, ezután locsoljunk rá egy teáskanálnyi citromlevet, persze ízesíthetitek saját ízlésetek szerint is.
Mielőtt befűszerezzük a húst, egy széles késsel szúrjunk bele egy méretes lyukat, amibe beledughatjuk a kolbászt. Sajnos az én kolbászomnak lába kelt, mire a húsba került volna, így hát egy kissé ügyetlenül félbe vágott paprikás szalámi került a helyére, de így is ugyanolyan finom lett. Ezután jöhet a fűszer. Alaposan dörzsöljük bele a húsba, majd irány a zacskó. Más nem is kell bele, hiszen a lényeg a saját levében és zsírjában sütésben van. Villanytűzhelyben 200-250 fokon, gázon közepes lángon süssük körülbelül 1,5- 2 órát. Akkor jó, ha bőre ropogósra, a hús pedig szép pirosra sült.
Ez idő alatt elkészíthetjük a köretet. Igazán sok minden illik hozzá, ezért bőven van miből válogatnunk. Én a burgonyát választottam. Két szem krumplit félretettem a labdacsokhoz, a többit pedig meghámoztam, felkockáztam és sós vízben feltettem főni.
A labdacsokat igen könnyű elkészíteni. Leginkább a lepcsánkához - vagy ki, hogy nevezi - tudnám hasonlítani. Két szem nyers és hámozott krumplit lereszelünk, majd kinyomkodjuk a levét. Hozzá teszünk egy tojás sárgáját, a sót, delikátot, lisztet és az apróra vágott újhagymát, amit akár elő is piríthatunk kicsit. Alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd ezt is hozzá keverjük a többihez. Kanállal, kis fánkokat szaggatunk és forró olajban aranybarnára sütjük.
A már megfőtt krumpli levét leszűrjük egy tálba, és összetörjük. Majd belekeverünk 1-2 evőkanál vajat és ugyanennyi tejfölt. Ízlés szerint sózzuk. Ezután botmixerrel, vagy más célszerszámmal, pürésre keverjük, a főzőlé szükség szerinti adagolásával.
Készíthetünk mellé salátát, vagy mártást is.
Ezután nincs más dolgunk, míg megvárni míg megsül a hús és ínycsiklandóan feltálalnunk a családnak.
A képen saláta levéllel és majonézzel díszítettem az ételt.
2011 áprilisi pályázatra beküldött recept.
Közösségi hozzászólások: