Zacskóban sült bőrös malackaraj, burgonyás körettel
Bevallom szeretem az egyszerű ételeket, amiket gyorsan el tudok készíteni. Amióta felfedeztem a sütőzacskót, minden sültet ezzel a módszerrel készítek. Amikor ma reggel megláttam egy gyönyörű bőrös malackarajt a hentesnél, akkor már tudtam, hogy ennek zacskóban kell omlósra és ízletesre sülnie. Hogy hogyan lett belőle vacsora, olvassátok el és készítsétek el ti is.
Hozzávalók:
A húshoz:
- 1,5 kg bőrös malackaraj, egyben
- sütőzacskó ( elengedhetetlen kellék )
- delikát, őrölt kömény, pirospaprika, citromlé a páchoz
- füstöltkolbász
A krumplipüré körethez:
- 1 kg burgonya
- só, vaj, tejföl
A burgonyalabdacsokhoz ( kb. 10 darab):
- 2 szem burgonya
- 3 evőkanál liszt
- 1 tojás
- 2 szál újhagyma
- só, delikát
Első és legfontosabb lépésként mossuk meg a húst, majd szépen vágjuk ki a csontból. Ezután a bőrét vágjuk be kockákra, majd készítsük el a fűszerkeveréket. Én mindig szemre szórom a fűszert, de körülbelül, két-két teáskanállal tegyünk a delikátból és a köményből, majd egy teáskanállal a paprikából, ezután locsoljunk rá egy teáskanálnyi citromlevet, persze ízesíthetitek saját ízlésetek szerint is.
Mielőtt befűszerezzük a húst, egy széles késsel szúrjunk bele egy méretes lyukat, amibe beledughatjuk a kolbászt. Sajnos az én kolbászomnak lába kelt, mire a húsba került volna, így hát egy kissé ügyetlenül félbe vágott paprikás szalámi került a helyére, de így is ugyanolyan finom lett. Ezután jöhet a fűszer. Alaposan dörzsöljük bele a húsba, majd irány a zacskó. Más nem is kell bele, hiszen a lényeg a saját levében és zsírjában sütésben van. Villanytűzhelyben 200-250 fokon, gázon közepes lángon süssük körülbelül 1,5- 2 órát. Akkor jó, ha bőre ropogósra, a hús pedig szép pirosra sült.
Ez idő alatt elkészíthetjük a köretet. Igazán sok minden illik hozzá, ezért bőven van miből válogatnunk. Én a burgonyát választottam. Két szem krumplit félretettem a labdacsokhoz, a többit pedig meghámoztam, felkockáztam és sós vízben feltettem főni.
A labdacsokat igen könnyű elkészíteni. Leginkább a lepcsánkához - vagy ki, hogy nevezi - tudnám hasonlítani. Két szem nyers és hámozott krumplit lereszelünk, majd kinyomkodjuk a levét. Hozzá teszünk egy tojás sárgáját, a sót, delikátot, lisztet és az apróra vágott újhagymát, amit akár elő is piríthatunk kicsit. Alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd ezt is hozzá keverjük a többihez. Kanállal, kis fánkokat szaggatunk és forró olajban aranybarnára sütjük.
A már megfőtt krumpli levét leszűrjük egy tálba, és összetörjük. Majd belekeverünk 1-2 evőkanál vajat és ugyanennyi tejfölt. Ízlés szerint sózzuk. Ezután botmixerrel, vagy más célszerszámmal, pürésre keverjük, a főzőlé szükség szerinti adagolásával.
Készíthetünk mellé salátát, vagy mártást is.
Ezután nincs más dolgunk, míg megvárni míg megsül a hús és ínycsiklandóan feltálalnunk a családnak.
A képen saláta levéllel és majonézzel díszítettem az ételt.
2011 áprilisi pályázatra beküldött recept.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: