SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Segítség, nem eszik zöldséget a gyerekem!

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-03-11
Nem felejtem el a pillanatot, amikor az éppen egyéves lányom egy jól irányzott rúgással kirepítette a kezemből a kelkáposzta főzelékkel teli tányért, és onnantól kezdve sokáig nem volt hajlandó zöldséget enni, nem kis fejtörést okozva ezzel a családnak.
Segítség, nem eszik zöldséget a gyerekem!

Merthogy ahányan csak voltunk, mind azzal voltunk elfoglalva, hogy szemünk fényébe belediktáljuk a zöldségeket valamilyen módon. Kipróbáltunk mindent – eredménytelenül. Volt ott bábszínház, ajándékkal kecsegtetés, különféle jutalmazások, de a zöldség csak nem fogyott. Természetesen orvoshoz is elvittem a lányunkat, aki megnyugtatott, hogy aggodalomra semmi ok, a gyerek teljesen egészséges, jó ütemben fejlődik, és csendesen mosolyogva azt tanácsolta, hagyjunk fel a küzdelemmel mindannyiunk érdekében. Így tettünk.

De van azért néhány praktika, amit bevethetünk annak érdekében, hogy szinte észrevétlenül mégis vitaminhoz, ásványi anyagokhoz és rosthoz juttassuk szemünk fényét. Azt nem árt megjegyezni, hogy amennyiben a kicsi csak a zöldségeket utasítja el, gyümölccsel minden szükséges vitamint bejuttathatunk a szervezetébe, így aztán ha olyan szerencsések vagyunk, hogy legalább gyümölcsöt szívesen eszik, tényleg semmi okunk a csüggedésre. Ha azonban mindkettőt elutasítja, akkor kell előrántani az észrevétlen praktikákat. Az alábbiakban néhány receptet osztanék meg azokkal a szülőkkel, akik ugyanúgy aggódnak a zöldségek visszautasítása miatt, mint én húsz évvel ezelőtt.

Bundás alma

1 kg almát meghámozunk, eltávolítjuk a magházát, majd 2 cm vastag karikákra-szeletekre vágjuk. Ha az alma nem elég aromás, megszórjuk a szeleteket egy egész kevés cukorral, majd 2 db tojásból, 20 dkg lisztből és 5 dl tejből palacsintatésztát keverünk. Ebbe mártogatjuk az almakarikákat, majd forró olajban pirosra sütjük. Fahéjas porcukorral tálaljuk. Ugyanez a recept alkalmas keményebb körtéhez, banánhoz is.

Céklás sütemény

Keverjünk össze egy nagy tálban 5 dl lisztet, 1 teáskanál sütőport, 2,5 dl  kristálycukrot (esetleg nádcukrot, ha van otthon), 2 közepes méretű főtt, reszelt céklát, egy marék apróra vagdalt diót, valamint 1 teáskanál őrölt fűszert. Használjuk kedvenc fűszereinket, őrölt gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, bármit, amit szeretünk. Egy másik tálban verjünk fel négy tojást, adjunk hozzá 200 ml napraforgó olajat. Keverjük össze a tálak tartalmát, majd a tésztát adagoljuk muffin formába. Süthetjük sütőpapírral bélelt tepsiben is, és tálalhatjuk kockára vágva is. 180 fokon süssük a süteményt tűpróbáig.

Répatorta

A répatorta hasonlóan készül, mint a céklás sütemény: az egyik tálban a száraz, a másikban a nedves alkotóelemeket keverjük össze, majd a nedveseket hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, és alaposan elkeverjük.  Íme a hozzávalók:

  • 2,5 dl kristálycukor
  • 4 tojás
  • 2,5 dl olaj
  • 5 dl reszelt sárgarépa
  • 5 dl liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 10 dkg durvára vágott dió

A tésztát egy akkora tepsibe öntöm, amekkorában úgy fér el, hogy ne álljon az edényben vastagon a massza. 180 fokos sütőben 45-50 percig sütöm. A tetejére 25 dkg Philadelphia krémsajtot 1,5 dl porcukorral és 10 dkg puha vajjal simára keverek (a robotgép igen jó szolgálatot tesz), és a kihűlt torta tetejére kenem.

Cukkinifasírt

Az egyik legjobb módja annak, hogy a gyerek zöldséget egyen, és szerintem tíz gyerekből kilenc ezt biztosan megszereti majd.

2-3 karcsú, nem túl magvas cukkinit meghámozok, a reszelő közepesen durva oldalán lereszelem, besózom és fél órát állni hagyom. Az idő letelte után alaposan kicsavarom belőle a nedvességet, és egy tálban összedolgozom egy tojással, egy csokor petrezselyemzölddel, pici borssal és annyi zsemlemorzsával, hogy kezelhető masszát kapjak. A masszából kis lepényeknek való mennyiségeket szedek ki, zsemlemorzsába forgatom, mint a hagyományos fasírtot, és meleg olajban pirosra sütöm a lepénykék mindkét oldalát. Tálalhatom tejföllel, tartásmártással, ketchuppal. És a legjobb benne, hogy tulajdonképpen bármilyen zöldségből készülhet, nyilvánvalóan a keményebbeket, mint a karfiolt, brokkolit meg kell főzni előtte, a gombát pedig kevés zsiradékon megpárolni, zsírjára sütni. A sárgarépát elég lereszelni, azt sózni nem kell, de akkor a masszába tegyünk egy kevés sót. Megsüthetjük vegyes zöldségekből is, a variációk száma igen nagy.

További receptek megtekinthetők: fakanal.freeblog.hu

Te milyen csellel, praktikával juttatod gyermeked szervezetét a zöldségekben található fontos vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, rostokhoz?

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja