Stevia- gyógyító édesség
A boltok polcain sorban állnak a szebbnél szebb csomagolású édesítőszerek, melyeket szeretettel kínálnak minden diétázónak- cukorbetegeknek, candidásoknak és fogyni vágyóknak egyaránt. A bolti édesítőszerek nagy része azonban jobban hasonlít egy laboratóriumi kémcsőben kevert vegyszerhez, mint bármiféle cukorhoz.
Hatását tekintve is elmondhatjuk, hogy olyan összetevőket tartalmaz, melyek hosszútávon többet árthatnak a szervezetnek, mint a finomított cukor. A fejlődőben lévő természetgyógyászatnak köszönhetően azonban kaptunk egy újfajta, vegyszerektől és káros anyagoktól mentes édesítőszert, a sztíviát.
Stevia (sztívia)- az édes növény
Újságokban már találkozhattunk kedves kis növénnyel, amit korábban legfeljebb díszként ültettünk a kertbe. Ma már azonban tudjuk, felhasználása nem áll meg a kertdíszítésnél, hiszen teaként és édesítőszerként fogyasztva is számtalan problémát orvosolhat.
A stevia kivonata akár 300-szor édesebb is lehet a finomított cukornál, nem beszélve számos gyógyhatásáról, melyek miatt érdemes fogyasztani. Mivel sem kalóriát, sem szénhidrátot nem tartalmaz, cukorbetegségben szenvedők, fogyni vágyók és candidások és nyugodt szívvel fogyaszthatják, ráadásul a hagyományos édesítőszerekkel szemben még mellékhatásoktól sem kell tartaniuk.
Egészségügyi hatásai:
Javítja az emésztést
Csökkenti a magas vérnyomást
Gyulladás csökkentő hatású
Csökkenti a gyomorsavat
Antibakteriális hatása miatt megelőzi a fogszuvasodást
Előnye:
Nem tartalmaz kalóriát
Nem tartalmaz szénhidrátot, így bárki fogyaszthatja
Nincsenek mellékhatásai
Jóval kisebb mennyiség is nagyobb édesítő hatást ér el
Édes egészség
A steviát leginkább Dél-Amerikában és Ázsiában termesztik, sőt, évszázadok óta értékes gyógynövényként tartják számon. Japánban (Európával ellentétben) már nem aszpartammal, hanem steviával készítik a diétás üdítőitalokat. Hazánkban még kevésbé ismert (és elismert) növény, azonban kivonata por, szirup és tabletta formájában is beszerezhető.
A cukrot remekül helyettesíti, hiszen ízanyaga főzés és sütés mellett is megmarad, ugyanakkor nem vezet elhízáshoz, nem okoz fogszuvasodás, s bármilyen diéta mellett nyugodt szívvel alkalmazható.
Közösségi hozzászólások: