SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

„Gyermek-mentőorvosi kocsi” indul Budapesten

Családinet [cikkei] - 2005-08-24
A mentőorvosi kocsi évente közel 2000 gyermek mentését láthatja el
„Gyermek-mentőorvosi kocsi” indul Budapesten

A budapesti Bethesda Gyermekkórházban a Magyar Gyermekmentő Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat bemutatta gyermek-mentőorvosi kocsiját (MOK), amely a gyermekmentéshez szükséges speciális felszerelésével és gyermek szakorvosaival a 0-14 éves korú gyermekek gyors és magas szintű ellátását teszi lehetővé Budapesten és környékén szeptember 1-től. A több mint 12 millió forint értékű MOK a gazdasági szféra szereplőinek adományaiból jött létre: az autót az Oracle Hungary bocsátotta az alapítvány rendelkezésre, míg a speciális műszerek és a felszerelés költségét többek között a Philips Medical Systems, az Astra Zeneca, a Sárközi Szilasi és tsai ügyvédi iroda, a Medtronic és a Medplan cégek fedezték. Az autó és a felszerelés az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tulajdonába került, amely biztosítja az üzemeltetés és a személyzet költségeit. A „gyermek-MOK”-ot a 104-es számra érkező segélyhívás alapján az Országos Mentőszolgálat mentésirányítói riasztják, amennyiben a kis beteg súlyos állapota ezt szükségessé teszi.

A fejlettebb egészségügyi rendszerekkel rendelkező országokban már bevált MOK egy kombi személyautó, amelynek nagy előnye, hogy kis méreténél fogva – és az állandó telephelyül szolgáló Bethesda Gyermekkórház kedvező elhelyezkedése révén – a nagyméretű rohamkocsikhoz képest gyorsabban, legkésőbb 10-15 percen belül eljuthat Buda és Pest bármelyik részére. Az autó magas színvonalú – speciálisan gyermekek ellátására készült műszereket tartalmazó – felszereltsége és gyermekmentésre szakosodott személyzete révén a rohamkocsikkal azonos szintű ellátást képes biztosítani. Ha a gyermek kórházi ellátásra szorul, akkor a szállításra is alkalmas mentőautó érkezik a helyszínre, és átveszi a már stabil állapotú gyermek ellátását.

„A MOK a röntgen és a labor vizsgálatok lehetőségét leszámítva gyakorlatilag egy intenzív osztály felszereltségét képes a helyszínre vinni” – mondta dr. Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke az autó átadási ünnepségén. „Az eszközök a gyermekek nagy méretbeli különbözőségei miatt teljes méretválasztékban megtalálhatok az autón, így a készülékek alkalmasak az összes, 0-14 éves korú gyermek ellátására” – tette hozzá.

 



„Az idei évben az Országos Mentőszolgálat nagy jelentőségű programot indított a gyermekek mentőellátási színvonalának javításáért. Megkezdődött az ország orvos nélküli kiemelt mentőkocsijainak (KIM) gyermekek ellátására alkalmas eszközökkel történő felszerelése, a személyzet továbbképzése, a szakmai fejlesztések összehangolására pedig a szolgálaton belül „Gyermek-sürgősségi Módszertani Központ”-ot hoztunk létre. E program lényeges eleme az újszerű gyermek-mentőorvosi kocsi rendszerbe állítása is. ” – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

„Fontosnak tartom, hogy a vállalatok – és általában az emberek is – ne csak akkor álljanak egy jó ügy mellé, amikor már egy megtörtént bajt orvosolni kell, hanem a bajokat megelőző kezdeményezések mellé előre tegyék le a voksukat. Ennek a szellemében támogattuk mi is a gyermekmentő létrehozását” – monda Füzes Péter, az Oracle Hungary ügyvezetője. „Számomra megnyugtató értézés, hogy gyermekeink megmentésére olyan rendszer áll készen, amelyben a felnőtt társadalomra szabott eszközök és eljárások nem csökkentik a gyermekek gyógyulási esélyeit” – tette hozzá.

Jelenleg Budapesten 1999 óta már működik egy gyermek-rohamkocsi, amely a speciális kórházak közötti szállítást igénylő esetek miatt sok esetben hosszú ideig foglalt. A most átadott gyermek-MOK ezt a problémát kiküszöböli, így a két autó várhatóan teljes mértékben el tudja látni az igényeket. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány a vidéki régiók gyermekellátási színvonalának jövőbeni emelését is fontos célnak tekinti, ehhez azonban még (elsősorban vidéki székhelyű) támogatókat keres.



További információ:

Dr. Gesztes Éva
elnök
Magyar Gyermekmentő Alapítvány
06/20952-3941
egesztes@axelero.hu

Győrfi Pál
Kommunikációs és PR vezető
Országos Mentőszolgálat
06/20 4442040
gyorfi@bp.mentok.hu

Kerekes Anita
PR menedzser
Oracle Hungary Kft.
224 1783
06/ 30 436 2702
anita.kerekes@oracle.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
A szerkesztő ajánlja