SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babafejlődés hétről hétre - 12 hónapos baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2013-01-16
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre adunk szakértő választ cikksorozatunkban. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
Babafejlődés hétről hétre - 12 hónapos baba fejlődése

Összefoglaló a tizenkét hónapos baba fejlődéséről

 

FIZIKAI FEJLŐDÉS


Mikor a gyermek az első lépéseket teszi, karjait oldalra csapja, pont, mint egy kisrepülő, hogy egyensúlyát megtartsa. Ahogy nő az önbizalma, leereszti oldalra a karokat és átadja az egyensúlyozás feladatát a törzsizmoknak. Mihelyst kényelmesen meg tud állni, a kisbaba leguggol, hogy felvegyen dolgokat, először csak egyik kézzel, majd a másikkal is.

Megtanulja, hogy teste különböző részei hasonló, de nem mindig ugyanolyan módon dolgoznak.

Szintén mostanában kezdi favorizálni a jobb vagy a bal kezét. A testarányok fokozatosan megváltoznak, a fej relative kisebb lesz a törzshöz képest, mint amilyen újszülöttként volt. Másrészt a gyomor térfogata megnő, ezért egyszerre nagyobb mennyiséget tud befogadni. Tartalmasabb ételeket is eszik, mint a folyékony (magas víztartalmú) anyatej. Összességében az egységnyi testsúlyra vonatkozó táplálék és energia mennyisége tényleg kisebb, de jobban fel tudja a hasznos anyagokat szívni. Ennek ellenére súlya nem csökkenhet, de a növekedési ütem jelentősen lelassul: az első évben születési súlyát megháromszorozza (3 kg-ról 9-10 kg-ra), a második évben csak 2 kg-ot gyarapszik.

Kibújnak a felső középső metszőfogak (1 éves korig) és ez alsó szélsők (16 hónapos korig). A fog áttörését megelőző 2-3 napon a baba nyugtalan, fokozottan nyáladzik, éjszaka felriadhat és hőemelkedése is lehet, a fogínyen egy kis gyulladt "udvar" képződik és egy kékes-átlátszó hólyag jelenik meg.
 

 

 


 






 

INTELLEKTUÁLIS FEJLŐDÉS


Az első év eltelte után már használni kezd egy-két szót és jelentésüket is ismeri. Többnyire sokkal több szót megért, mint amennyit kimond. A hangsúlyozást is még csak próbálgatja, miközben kérdez, felemeli a hangját. Mostanra már ráérez, milyen hasznos dolog a beszéd, és egyáltalán a kommunikáció, mert általa ki tudja fejezni szükségleteit.

Egy év intenzív tanulást követően, meglepő pontossággal olvas az arcunkról, gesztusainkból, illetve hangszínünkből, bár nem biztos, hogy a szavakat is megérti. Néhány kisbaba számára az egész folyamat csak egy játék – megközelítenek egy tiltott területet, majd hátrább lépnek, megrázzák a fejüket, és közben azt ismételgetik, hogy „nem, nem, nem”. Részesítsük alapos dicséretben a gyermeket, hogy az önkontrollja már ilyen korán kezd kialakulni, de ne lepődjünk meg, ha másnapra már másképpen cselekszik.

 

 

 


 

SZOCIÁLIS FEJLŐDÉS


Sok 1 éves csöppség megpróbálkozik az ütlegeléssel, a harapdálással, és az agresszió más formáival, főleg ha a testvérektől, vagy más gyerekektől is ezt látja. Bár a kisgyermek még nem érti, hogy másokat is megsebesíthet, fontos tisztázni, hogy a viselkedése nem elfogadható.
 

HOGYAN ETESD? 


Folytassuk a hozzátáplálást, amelyet a 6. hónapban (vagy a negyedikben) elkezdtünk. Már adhatunk a gyermeknek tehéntejet is a tejtermékeken kívül, sőt a mézzel, gyógyteákkal, tojással is próbálkozhatunk már. Ahol fennáll a veszélye a tojás, tej, hal vagy az olajos magvakkal kapcsolatos allergiának, ott célszerű szakemberrel konzultálni arról, hogy mikor vezessük be a gyermekünk étrendjébe ezeket az összetevőket.

Ha még szoptatjuk a gyermeket, akkor nem kötelező 12 hónap után abbahagynunk. Amíg a gyermek kívánja és van rá lehetőségünk, addig táplálhatjuk még anyatejjel a babát. Azonban, ha valami miatt az elválasztás mellett döntünk, akkor fokozatosan tegyük azt meg!
 

 

 


 


 

HOGYAN SEGÍTHETED, FEJLESZTHETED?


A tologatható játékok, úgymint a babakocsik, a fűnyíró és a bevásárlókocsik segítenek fejleszteni a járását. (Főleg azon tárgyak tologatásáért lesz oda, amelyek közben valamilyen hangot adnak ki). Biztonságos helyen próbáljuk meg kielégíteni kíváncsiságát (alacsony konyhaszekrény tömve törhetetlen játékokkal, saját kertészkedő cuccainak kialakított kertrésszel) miközben megtiltunk számára néhány helyiséget, mondjuk a dolgozószobát, vagy a bátyó játékait. Lehet, hogy nem fog neki tetszeni, de értékes leckét kap a személyes határvonalakról.

 

 

 

 

MIKOR VAN GOND? 


Figyeljük minden hónapban a gyermekünk fejlődését! Ha rendellenességet tapasztalunk, forduljunk szakemberhez időben, hogy megfelelő fejlesztésben részesülhessen a csecsemő. Ebben korban a következőkre figyeljünk kiemelten:

  • mozgása nem fejlődik megfelelően, 1 hónappal késik a mozgásfejlődési mérföldkövek meglépése
  • nem követ színes tárgyakat, nem reagál arcokra
  • figyelme nem köthető le
  • nem gagyog, gügyög
  • nem reagál hangokra, fényekre
  • nem játszik játékokkal, illetve nem megfelelően használja azokat
  • a járás beindulása után, zavar mutatkozik a viselkedésében, túlságosan aktívvá válik, pörög.

Ne ijedjünk meg akkor, ha a gyermekünk még nem képez ebben a korban szavakat. Vannak, akik később érnek és várnak ezzel egészen 13, 15 hónapos korukig. Ám akkor, ha a babánk elmúlt 15 hónapos és még mindig nem kezdett el beszélni, forduljunk orvoshoz!
 

 

 

 



 

Iratkozz fel BABAFEJLŐDÉS HÉTRŐL HÉTRE e-mail sorozatunkra! Add meg a születés dátumát és hetente megkapod az aktuális tudnivalókat babád fejlődéséről az első életévben.

Fotó: freedigitalphotos.net 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja