Nemcsak finom, de nagyon egészséges ételeket mondhat magáénak a spanyol konyha. Nem beszélhetünk egységes főzési szokásokról, hiszen az ország kiterjedtségének, eltérő földrajzi területeinek köszönhetően az egyes régióknak más-más étkezési szokásai vannak. Néhány alapanyag azonban minden tájegységen megtalálható; az ételek elkészítéséhez zsiradékként szinte kizárólag disznózsírt és/vagy olíva olajt használnak. Gyakran feltűnik a receptekben a mandula és a fokhagyma is.
Gazpacho
Hozzávalók:
-
4 cső zöldpaprika,
-
1 közepes uborka,
-
6-7 szem paradicsom,
-
1 fej vöröshagyma,
-
2 gerezd fokhagyma,
-
4 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet,
-
12 dkg szétmorzsolt száraz kenyér,
-
1 evőkanál nagyon finomra vágott zellerlevél és petrezselyem,
-
egy csipet majoránna, só, bors.
A paradicsomot és az uborkát hámozzuk meg, s vágjuk kockákra. A paprikákat magozzuk ki, és vágjuk négyfelé, majd vágjuk apró darabokra a hagymát, fokhagymát. A zöldségeket keverjük össze turmixgépben, majd adjuk hozzá az olajt, ecetet, s ízesítsük meg a fűszerekkel. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy még sűrű maradjon, majd keverjük hozzá az elmorzsolt kenyeret. Hűtsük le legalább két-három órára.
Spanyol bableves
Hozzávalók:
ˇ 450 gr spanyol fehérbab,
ˇ 450 gr konzerv paradicsom,
ˇ 1 közepes hagyma, kockára vágva,
ˇ 3 db corizo (spanyol virsli), apróra vágva,
ˇ 115 gr Serrano sonka, apróra vágva,
ˇ 50 ml olívaolaj,
ˇ 2 fokhagymagerezd, apróra vágva,
ˇ 1 evőkanál édes spanyol (persze lehet magyar) paprika,
ˇ só, ízlése szerint
A babot egy éjszakára beáztatjuk. A hagyma felét, a konzervparadicsomot és a babot három liter vízzel felöntjük, nagy lángon felforraljuk, majd fél órán át pároljuk. Hozzáadjuk a virslit és a sonkát, majd kb. 1 órán át folytatjuk a párolást. Amikor a bab megpuhult, félrehúzzuk az edényt a lángról. Egy nyeles serpenyőben megsütjük a maradék hagymát az olívaolajon az apróra vágott fokhagymával. Ha a hagyma megpuhult, félrehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk az édesnemes spanyol (magyar) paprikát és 225 ml vizet, amit a bab levéből veszünk el. Ezt a keveréket hozzáadjuk a babhoz, s ismét lassú lángon felforraljuk, s további 5-10 percig pároljuk, sózzuk ízlés szerint, majd melegen tálaljuk.
Valenciai paella
Hozzávalók:
-
1 kg-os csirke,
-
35 dkg rizs, 15 dkg zöldborsó,
-
3 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma,
-
3 fej vöröshagyma, 2 színes zöldpaprika,
-
7 dl tyúkhúsleves, 3 érettebb paradicsom,
-
15 dkg sonka, 15 dkg sovány sertéshús,
-
20 dkg főtt apró rák, egy tucat főtt kagyló,
-
egy tucat főtt királyrák, 2 kávéskanál pirospaprika,
-
1 mokkáskanál porított sáfrány, kakukkfű, só, fekete bors,
-
1 teáskanál oregano, 1 evőkanál aprított petrezselyemlevél.
Egy nagy, lapos serpenyőben, meleg olajban megpirítjuk a feldarabolt csirkét, sertéshúst és a sonkát. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, vöröshagymát, felszeletelt paprikát, hámozott, feldarabolt paradicsomot. Amikor a hagyma megfonnyadt, adjuk hozzá a levest és egy pohárnyi vizet, a sót, borsot, rizst, pirospaprikát, oreganot, kakukkfüvet. Fedjük le, és közepes tűzön főzzük 35 percig, amíg a húsok megpuhulnak. Ezután adjuk hozzá a sáfrányt (ettől lesz szép sárga színe), zöldborsót, a rákokat. Fedjük le és főzzük még 15 percig.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: