Hagymás felfújt
Hozzávalók:
-
4 nagy vöröshagyma
-
200 g Ementáli sajt
-
4 vastag szelet kenyér
-
2 húsleveskocka
-
2 evőkanál liszt
-
350 g vaj
-
só, bors
A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, vajon 5-6 percig pároljuk. Liszttel megszórjuk és kevergetve világosbarnára sütjük. 1 l vízzel felengedjük, belemorzsoljuk a húsleveskockákat. Sóval, borssal ízesítjük és 25 percig főzzük. Nagylyukú reszelőn lereszeljük a sajtot, kenyérpirítóban vagy grillsütőben megpirítjuk a kenyeret. 4 tűzálló leveses tálba 1-1 kenyérszeletet fektetünk, rámérjük a besűrűsödött levest, ráhalmozzuk a reszelt sajtot és előmelegített sütőbe rakjuk. Addig sütjük, amíg a kenyér magába szívja a folyadékot, a tetején pedig megpirul a sajt.
Részeg fokhagyma
Hozzávalók:
-
2 - 3 fej fokhagyma,
-
1 dl Royal Vodka
A megtisztított fokhagymát bármilyen összezúzzuk minél kisebb részekre.
A zúzalékot leöntjük az 1 dl vodkával, jól elkeverjük és 2-3 napig, jól záródó edényben naponta 1x - 2x rázogatva sötét helyen tároljuk. A 3. napon lehetőleg zománcozott fém, vagy üvegtölcsérbe helyezett szűrőpapíron átszűrjük a folyadékot . Gyengén nyomkodjuk ki , a leszűrt levet jól záródó csavaros, csepegtetős üvegcsébe téve igen finom zamatú, robosztus illatú fokhagyma tinktúra képződik.
A visszamaradt masszát annyi olíva olajjal elkeverjük, hogy még sűrű maradjon. Hűtőben tároljuk, használhatjuk húsok, mártások ízesítésére.
Francia hagymasaláta
Hozzávalók:
50 dkg gyöngyhagyma,
l dl olaj,
só, ecet
A megtisztított hagymafejeket sós vízben üvegesre főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, majd forró olajban megpirítjuk. A tálra szedett hagymát ecettel öntözzük, megsózzuk, végül ráöntjük azt az olajat, amiben megsült. Behűtve tálaljuk.
Hagymasaláta
Hozzávalók:
-
3 fej vöröshagyma,
-
petrezselyem,
-
só, ecet,
-
olaj
A hagymát vékony szeletekre vágjuk, sóval, ecettel fűszerezzük, hozzáadjuk a felvágott petrezselymet, s jól összekeverjük olajjal. A nyers hagymasalátákat sült, vagy párolt húsokhoz egyaránt kínálhatjuk.
Újhagyma saláta
Hozzávalók:
-
4 csomó újhagyma
-
2 ek.ecet,
-
3-4 ek olaj,
-
mustár,
-
só, cukor
A hagymát zöldjével együtt apróra összevágjuk, s elkeverjük a többi hozzávalóból készült mártással. Fél napig állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.