Szükségünk lesz kezeletlen magokra, egy üvegedényre, vagy speciális csíráztatóra, vízre, esetleg földre.
A csíranövénykék kitűnő fehérjeforrások, magas a rosttartalmuk, és nagyon sok nélkülözhetetlen emésztést segítő enzimet, vitamint, ásványi anyagot is találunk bennük.
Sokféle magból válogathatunk kedvünkre: árpa, búza, rozs, zab, lucerna, hajdina, bab, lencse, csicseriborsó, lenmag, tökmag, napraforgó, retek, mustár, zsázsa, káposzta, brokkoli.
A vegyszermentes, kezeletlen, lehetőleg kimondottan csíráztatásra kapható magokat egy éjszakára langyos vízbe beáztatjuk, reggel leöblítjük és vattával, itatóssal bélelt üvegedénybe tesszük, vagy földbe ültetjük. Le is takarhatjuk a magvakat, hogy megfelelő páratartalmat biztosítsunk, de anélkül is csírázásnak indulnak. Ügyeljünk arra, hogy ne álljanak pangó vízben. Ha földbe ültettük a magokat, naponta egy-kétszer öntözzünk. A magok fajtájától függően, 2-4 nap múlva megjelennek a pici csírák, majd pár napon belül kis zöld, aratásra kész növénykéink lesznek. Konyhai ollóval vágjunk a növényekből, és ha lehet, nyersen fogyasszuk őket. Kóstoljuk meg a különféle magok hajtásait, biztos találunk köztük igazán kedvünkre valót. A levágott, de rögtön fel nem használt zöldet tegyük hűtőszekrénybe. Ha naponta leöblítjük, akár egy hétig is frissen eltartható, fogyasztható. |
Mi mire jó... A különböző csíráztatott magvak gyógyászati felhasználása csak kiegészítőként játszhat szerepet az egyes betegségek kezelésekor. Búza csíra Segíti az emésztést, serkenti az immunrendszer munkáját, méregtelenít (sok vegyszer, gyógyszer fogyasztásakor). Gyógyítja testünkben a gyulladásokat, jótékonyan hat a hormonokra. Fáradtság, idegrendszeri problémák, impotencia, reuma kezelésénél is hatásos. A és C vitamint, vasat, kálciumot, magnéziumot, kobaltot, és egyéb értékes elemeket tartalmaz. Lucerna Szív- és érrendszeri betegségek, hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, fáradtság, hajhullás és súlyfelesleg esetén építsük be étrendünkbe. Hasznos lehet csont- és fogproblémák, álmatlanság és asztma ellen is. A, C, B, B12, D, E és K vitaminok, vas, kálcium, foszfor és magnézium található benne. Retek Méregtelenítő, immunrendszer erősítő hatása van. Arcüreggyulladás, hörghurut, epekő, epegyulladás esetén ajánlott. A, B1 és B16 vitamint, vasat, foszfort, káliumot és folsavat találunk benne. Napraforgó csíra Méregtelenít, tisztít, csökkenti a koleszterin szintet, hatásos prosztata- és hólyaggyulladáskor, vizelési zavarkornál és szemproblémáknál. A, C, B, D és E vitamint, vasat, foszfort, kálciumot, jódot, cinket, rezet és más elemeket tartalmaz. Lenmag Serkenti az agyműködést, jól használható cukorbaj, bronhitis, ekcéma, gyulladások, allergia, gyomorfekély és bélgyulladás ellen. Izületi gyulladás, izomláz, izomfájás és székrekedés is esetén sikerrel használható. Bab Fáradtság leküzdésére, hormonháztartás-, mirigyek működésének rendezésére, ödémák lelohasztására ajánlott. Csíráztatva fogyasztásakor nem keletkeznek bélgázok. Zsázsa Asztma, allergia, tüsszögés, érrendszeri betegségek, epe-, máj-, bélproblémák és izületi gyulladás esetén hatásos. Mustár Keringési rendellenességek, májproblémák, bőr-, haj- és körömpanaszok, rossz emésztés, megfázás, idegrendszeri gyengeség és elégtelen mirigyműködés orvoslásában használják. Zeller Ajánlott hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg kezelésére.
Végül egy-két étvágycsináló recept: Zsázsás pirítós A pirítósra margarint kenünk, majd megszórjuk frissen vágott zsázsával. Tarka saláta Fejes salátát, kukoricát, paprikát, paradicsomot, lilahagymát/pórét felaprítunk, és egy üvegtálba öntjük. Natúr joghurtból, csipetnyi sóból és apróra vágott zsázsából öntetet készítünk, majd összekeverjük a salátával. Tehetünk bele még pulykamell sonkát, tarját, bármilyen felvágottat is. Búzacsírás müzli Hozzávalók: Cukkinis csírasaláta Két csésze párolt szója-, lenmag-, napraforgócsírát elkeverünk 1 kis fej apróra vágott hagymával, 2 vékonyra szeletelt cukkinival és 2 fej kockára vágott paradicsommal. Öntetet keverünk 2 evőkanál olajból, 2 evőkanál citromléből, kevés sóból, 2 evőkanál zsázsából, 2 evőkanál petrezselyemből 1 teáskanál mézből vagy malátaszirupból. Az öntethez valókat pépesítve öntjük az előkészített zöldségekre. Paradicsomos gombasaláta zsázsacsírával Hozzávalók: A gombát, a meghámozott paradicsomot, valamint a hagymát kockákra vágjuk és összekeverjük. A fennmaradó hozzávalókból salátaszószt készítünk. Ha kész, ráöntjük a paradicsomos gombára, és a tetejét meghintjük darált dióval. Zsázsás-paprikás túrókrém Hozzávalók 4 adaghoz: A túrót a tejjel egy tálban nagyon simára keverjük, majd a zelleres sóval és a borssal ízesítjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, kis kockákra vágva hozzákeverjük a túróhoz. A zsázsát megmossuk és hozzáadjuk a túróhoz, díszítjük. (Ez a pikáns túróeledel nagyon finom vacsora lehet néhány szem héjában főtt krumplival.) Karalábé árpacsírával Hozzávalók 2 személyre: A hántolt árpát 4-5 napig csíráztatjuk. A karalábékat meghámozzuk és 1 centis darabokra vágjuk. A zsenge leveleket félretesszük. 1 liter vizet ételízesítőporral fűszerezzünk és felforralunk. A karalábét lefödve 3-5 percig kis lángon főzzük benne. Közben a csírát lecsöpögtetjük és felaprítjuk. A mogyorót durvára daráljuk. A vajat, a tejszínt, a csírát és a darált mogyorót a karalábéval összekeverjük, ételízesítőporral, reszelt szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük és óvatosan éppen ehető hőmérsékletűre melegítjük. A felszeletelt karalábéleveleket, a petrezselymet vagy a turbolyát felaprítjuk, és a karalábéra szórjuk. Sajtos-babcsírás makaróni Hozzávalók: Pároljuk meg olajon a kockára vágott vöröshagymát és a szétnyomkodott fokhagymát. Ha megpuhult, adjuk hozzá a babcsírát és tegyük félre. Főzzük meg a makarónit sós vízben, keverjük össze a tejföllel, a reszelt sajttal és a mustárral, végül adjuk hozzá a hagymás babcsírát. Kevergetve sütött csíra Erős tűzön wokot vagy egy mély serpenyőt felhevítünk, 2-3 evőkanál földimogyoró vagy kukoricaolajat körbefuttatunk benne. Belehelyezünk 2-4 db újhagyma fehér részét, majd mikor sisteregni kezd 2-3 nagyon vékony szelet friss gyömbérgumót. Belehelyezünk 30 dkg szójacsírát és változatlanul erős tüzön sütőlapáttal alányúlva erőteljesen, minden irányban 2-3 percig forgatjuk. A vége felé sóval és az újhagyma apróra vágott zöld részével meghintjük. A babcsíra megsül, de ropogós marad és feszes, mert alig engedett vizet. Nem szabad túlfőzni. Jó étvágyat! |
Eperke |
forrás: www.kertpont.hu