Az indiai konyha remekeiből válogattunk, melyek nem sokban különböznek az átlagos ételektől, mégis, akár egy-egy baráti összejövetel alkalmával dicsőséget hozhatnak a háziasszonynak. Az összetevők többsége beszerezhető bármely áruházban, de a ritkábbakat is beszerezhetjük indiai boltokban.
Aludttejes kalács
Hozzávalók:
-
8 db kalács
-
1 teáskanál cukor
-
1/2 csésze sűrű aludttej
-
1 mokkáskanál só
-
2 dkg friss élesztő
-
2 púpozott csésze fehér liszt
-
2 evőkanál ghí vagy vaj
A cukrot feloldjuk a kézmeleg aludttejben, majd a sót és az élesztőt összekeverjük a liszttel. A cukros aludttejjel puha tésztát készítünk. Ha sűrű, langyos vízzel puhíthatjuk. A tésztát dolgozzuk el a vajjal. A tésztát tegyük egy olajozott edénybe, és kelesszük a kétszeresére. Gyúrjuk meg ismét, és osszuk nyolcfelé. Sütőlemezen kelesszük a duplájára, majd hevítsük fel a sűtőt 250 C°-ra. Süssük a kalácsokat 15-20 percig, mig a tetejük aranyszínű lesz.
Fokhagymás kenyér
Hozzávalók:
-
1 csapott teáskanál cukor
-
1 csapott mokkáskanál só
-
1/2 csésze+3 evőkanál kézmeleg víz
-
2 dkg friss élesztő
-
2 púpozott csésze fehér liszt
-
1 teáskanál vaj
-
6 gerezd összezúzott fokhagyma
-
ghí vagy vaj a fényezéshez
A cukrot és a sót keverjük el kézmeleg vízben. A liszttel, élesztővel, vízzel készítsünk puha tésztát. Gyúrjuk a tésztát néhány percig, majd tegyük egy olajozott edénybe. Takarjuk le egy nedves ruhával és pihentessük másfél órát, amíg a kétszeresére növekszik. A megkelt tésztát gyúrjuk össze a vajjal és a fokhagymával. Készítsünk a tésztából egy ovális alakú kenyeret és tegyük bekent sűtőtálcára. Takarjuk le nedves ruhával és várjunk míg ismét a kétszeresére kel. A sűtőt 250 C°-ra melegítsük fel és süssük a kenyeret 20-25 percig, mig a teteje világosbarna lesz. Vegyük ki a sütőből és tegyük egy fémrácsra.
Sajtos zöldségleves
Hozzávalók:
-
6 bögre víz
-
4 kisebb burgonya
-
2 közepes nagyságú hagyma
-
2 sárgarépa
-
4 evőkanál zöldbab
-
3 nagy hámozott
-
kockára vágott paradicsom
-
1 szegfűszeg
-
só
-
2 evőkanál vaj (margarin)
-
4 teáskanál reszelt sajt
-
4 csapott teáskanál liszt
-
késhegynyi fehér bors
Vágjuk kockára a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a héjától megszabadított paradicsomot, szeleteljük fel a zöldbabot. A liszt, a vaj és a sajt kivételével keverjük össze az alkotórészeket és egy lefedett edényben lassú tűzön főzzük, míg megpuhul. Ezután szűrjük le vagy turmixoljuk le. Hevítsünk a vajat és néhány percig süssük a lisztet, anélkül azonban, hogy megbarnulna, majd adjuk hozzá a megszűrt levest és kavargassuk öt percig. Szórjuk meg reszelt sajttal. Forrón tálaljuk.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: