Szőlősaláta
Hozzávalók: 50 dkg nagy szemű szőlő * egy csokor újhagyma /lehet lilahagymával helyettesíteni / * egy csokor petrezselyem * só * bors * olívaolaj * egy evőkanál méz * 20dkg fetasajt * 4 szem paradicsom
Elkészítés: a szőlőt megmossuk, leszemezzük, kiszedjük a magokat, és tálba rakjuk. Az újhagymát, paradicsomot felkockázzuk, a petrezselymet felaprítjuk, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük. Egy kis olajat és mézet csepegtetünk rá. A sajtot apró kockákra vágjuk és óvatosan a szőlősalátába forgatjuk. Tálalásig hűtőbe rakjuk, hogy jól összeérjenek az ízek.
Különféle pecsenyékhez kínáljuk./ sült kacsa mellé nagyon finom/
Lazacfilé szőlőmártással
Elkészítés: a lazacot sózzuk, borsozzuk, és citromlevet csepegtetünk rá. A sütésig félre tesszük. A szőlőt leszemezzük és kimagozzuk. Az újhagymát felaprítjuk, az olajon megpirítjuk, majd megsózzuk. A bort a tejszínnel és a liszttel /vagy étkezési keményítővel / simára keverjük, és a hagymára öntjük. Addig forraljuk, míg besűrűsödik. A szőlőszemeket óvatosan a mártásba forgatjuk, és egy- két percet főzzük még.
A lazacot forró vajon mindkét oldalán megsütjük. Tálaláskor a lazacot a forró mártással leöntjük, köretnek rizst vagy krokettet kínálunk.
Szőlős rétes
Hozzávalók: egy csomag készen vásárolt réteslap * 1 kg szemezett kimagozott szőlő * olaj * zsemlemorzsa * 20 dkg porcukor * 15 dkg darált dió vagy mandula
Elkészítés: /a réteslap két rúd rétesre elég, a tölteléket felezzük/
A réteslapot egy konyharuhára kihajtogatjuk, és kenőtollal bekenjük olajjal, majd zsemlemorzsával megszórjuk. Ezt laponként tegyük meg, és helyezzük a lapokat egymásra. A tészta lapot szórjuk meg darált dióval, szőlővel és porcukorral. A konyharuha segítségével tekerjük fel. Óvatosan tegyük a tepsibe a rétest! A tetejét olajjal kenjük be. /a tepsit béleljük ki alufóliával /. Előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük. Ha kihűlt felszeleteljük és megszórjuk porcukorral.
Anzsel