Iráni lencseleves
Hozzávalók:
30 dkg lencse
4 ek olaj
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
3 ek apróra vágott zellerszár
1 sárgarépa
1 paradicsom
1 ek citromlé
1 ek petrezselyem
só, bors
A lencsét 2-3 órára áztassuk be hideg vízbe. Olajon pirítsuk meg a fokhagymát, a karikára vágott répát, majd öntsünk rá vizet, és adjuk hozzá a lencsét és a zellert. Egy-másfél óra alatt főzzük puhára, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a citromlevelet, és ízesítsük meg a főszerekkel. Tálalás előtt adjuk hozzá a citromlevet, és szórjuk meg petrezselyemmel.
Fügekrém
Hozzávalók:
10 db vékonyra karikázott füge
5 dkg apróra tört dió
5 dkg szeletelt mandula
3 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 ek vaníliás pudingpor
4 dl tej
3 ek víz
6 db dió
3 csésze tejszínhab
A cukrot, tejet, fügét, diót és mandulát keverjük össze és alacsony lángon főzzük tíz percig. A pudingport keverjük el a vízzel és adjuk a tejhez, majd hagyjuk forrni. Ha kihőlt, adjuk hozzá a tejszínhabot, és dióval díszítsük.
Zellersaláta
Hozzávalók:
1 csésze zellerszár
2 csésze víz
1 leveskocka
1 ek citromlé
1 ek olívaolaj
1 tk zellerlevél
só, bors
A zellerszárat lassú tűzön megfőzzük a húsleveskockával ízesített vízben, majd leöntjük róla a vizet. Összekeverjük az olajat a citromlével, sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a megfőtt zellerszárat, s a tetejét meghintjük az apróra vágott zellerlevéllel.