Főgonosz: a cukor
Ha tisztában lennénk azzal, milyen és mennyi komoly testi és lelki betegséget okoz a túlzott cukorfogyasztás, talán sokkal többen határoznánk el az étrendünkön való radikális változtatást, s magunk lepődnénk meg a legjobban, mennyi problémától szabadulnánk meg egycsapásra!
A legtöbb, kereskedelemben kapható édesség fő alkotórésze a finomított cukor, amelyet 99.9 százalékban a szacharóz nevű anyag alkot. Ez úgy készül, hogy a cukorrépából vagy nádból mindent kivonnak: rostot, vitamint, fehérjét, ásványokat, összesen a növény 80 százalékát. Ami megmarad, az a "tiszta" tömény kristálycukor.
A természetben megtalálható édes ételek (gyümölcsök, zöldségek) zamatát a szacharóz, a fruktóz és a glükóz sajátos vegyületei biztosítják, amelyek semmilyen káros hatással nincsenek a szervezetre, mivel azok a vérbe csak fokozatosan adagolva jutnak el, lassan emésztődnek. A kristály- vagy finomított ipari cukor nagy mennyiségben való fogyasztása azonban óriási terhet ró szerveinkre.
A cukor által okozott alapprobléma a vércukorszint erős ingadozása. Ezt általában nem tartják betegségnek, de az ebből eredő szimptómákkal a beteg orvoshoz fordul, jóllehet ha tudná, hogy az elfogyasztott táplálék a ludas a dologban, maga is tudna baján segíteni. A vércukorszint drasztikus emelkedése vagy süllyedése sok problémánk okozója lehet, a cukor emésztése ugyanis nem lassan, fokozatosan megy végbe, hiszen az emésztőszerveknek nincs mit lebontaniuk. Ehelyett a cukor rögtön felszívódik a belekből, s bekerül a véráramba, pillanatok alatt többszörösére emelve a vér cukorszintjét.
Szervezetünk ekkor riadóztat: bonyolult hormonális folyamatokat indít be annak érdekében, hogy a vércukor szintje visszaessen, de mivel ennyire drasztikus változást nem képes tökéletesen kezelni (gondoljunk csak bele: a túlzott cukor- és édességfogyasztás csak a huszadik századtól kezdve van jelen az emberiség életében!), az a cukorfogyasztás előttitől jóval alacsonyabb szintre fog lezuhanni.
A vércukor zuhanása következtében felriad a mellékvese és megindít egy védekező mechanizmust, és azt teszi, amit csak stresszhelyzetben szokott: termelni kezdi az adrenalint, hogy a testet előkészítse az önvédelemre, agresszivitásra, valamint hogy értesíti a májat, hogy engedjen a vérbe glukózt a raktárból. Ennek hatására hangulatunk megváltózik, idegesség, ingerlékenység, látomás, reszketés, nyugtalanság balsejtelem aggodalom vesz erőt rajtunk. Ily módon akár fóbiák is kialakulhatnak!. Ha este a kisgyerek cukros kakaót kapott, ne csodálkozzunk, ha felsír éjjel, mert rémálmai vannak.
Már gyerekeknél is megfigyelhetjük a hangulatváltozást, annak ellenére, hogy a gyermek alapjában véve vidám természetű, előfordulhat, hogy látszólag minden ok nélkül feszültté, nyűgössé, agresszívvé válik! Ilyenkor elgondolkodhatunk, vajon mennyi cukrot evett meg előzőleg...
A cukor lebontásához a szervezet kalciumot von el a csontokból, s ez okozza, hogy a nagy mennyiségű édességet fogyasztók csontjai idővel gyengülnek, deformálódnak, illetőleg a cukorfogyasztó gyermek szervezetében el sem tud raktározódni az ideális növekedéshez elegendő mennyiségű kalcium.
Az ipari cukor másik nagy bűne, hogy B-vitamint von el a szervezettől, ennek folytán az idegrendszer károsodásához vezethet. Számos idegrendszeri megbetegedés, tanulási zavar és viselkedési probléma hátterében állhat túlzott cukorfogyasztás! Amerikai kutatások bebizonyították, hogy azok a népcsoportok, amelyeknek tagjai napi rendszerességgel fogyasztanak finomított cukrot, sokkal agresszívabbak, idegesebbek, valamint szociálisan kevésbé érzékenyek, mint azok a népek, amelyek főleg természetes ételeket, s ezekben finomítatlan cukrot fogyasztanak rendszeresen.
Az is tudományos tény, hogy az édességfogyasztásra is rá lehet szokni, sőt szenvedélyünkké válhat. Ez úgy történik, hogy amikor cukor jut a vérünkbe, kissé emelkedik a hangulatunk, a jókedvünk. Ezt tudat alatt megjegyezzük, és fokozatosan cukorfüggővé válunk. Hamarosan azonban a máj és a hasnyálmirigy megelégeli az állapotot, igy a hasnyálmirígy inzulint választ ki, és néha többet is, mint amennyit kellene. Ennek folytán olyan depressziós szintre "zuhanunk le", hogy néha a pokolban érezzük magunkat. Ez az állapot hasonló bármely szenvedély tárgyának megvonásakor előálló helyzettel, ezért - hasonlóképpen a többi közismert méreghez, mint a koffein, a nikotin, a drogok és az alkohol - az édességről is nagyon nehéz leszokni.
Ha mindez még nem volna elég, immunkutatók megállapították, hogy a túlzott édességfogyasztás - mivel A, C-vitamin és a cink raktározását is gátolja - a szervezet betegségekkel szembeni immunitását is csökkenti, emellett számos ételallergiát, emésztési rendellenességeket, túlsúlyt, fogszuvasodást és komoly bőrpanaszokat is okozhat. Minél tovább nem veszünk tudomást a cukorfogyasztás veszélyeitől, annál szaporábban jelentkeznek a különféle betegségek. Kísérő tünetek lehetnek a vékonyodó bőr és haj, légzőszervi betegségek, megnagyobbodott nyirokmirigy stb. Végül cukorbetegség alakulhat ki.
Leszokás és megelőzés
Láthatjuk, hogy a test milyen megpróbáltatásoknak tesszük ki, ezért érdemes megreformálni étrendünket, és drasztikusan csökkenteni a cukorbevitelt, ezáltal pedig a vércukor szintjének ingadozását is! Ebben jelentős szerepet kapnak és segítséget nyújtanak a B vitaminok - különösen a B3, a niacin segít optimális szinten tartani a cukrot. Ha ez még krómmal párosul, sikeresebb harcot folytathatunk a cukor ellen, mivel a króm megakadályozza annak felhalmozódását a vérben. Ugyanezt a szerepet töltheti ba a cink is. A kalcium szedése megelőzi, hogy a szervezetben lévő cukor azt a csontokból vonja ki, az E vitamin pedig segít a májnak a cukor tárolásában.
Kisgyermekeink érdekében pedig csak egyet tehetünk: előzzük meg a cukorfüggőség kialakulását! Gondoljuk végig alaposan: valóban szüksége van csemeténk fejlődő szervezetének a boltokban, reklámokban magukat kellető csicsás csokikra, cukorkákra? Ezeknek semmilyen tápértéke sincs, semmilyen hasznos anyagot nem tartalmaznak, csak olyan energiát, amelyek természetes, emberbarát táplálékokból is beszerezhetőek.
Ha apróságunkat a kezdetektől fogva a természetes és nem az émelyítő ízek szeretetére neveljük, nem kínáljuk cukros teával, nem cukrozzuk meg ízetlennek talált ételét, kevésbé fognak rá hatni mind a "fogd rá a nyuszira" - típusú reklámok, mind a cukorevő környezet. A nagyobbacskákat pedig sok kitartással, okos magyarázattal, de főleg példamutatással formálhatjuk olyan felnőttekké, akiknek nem elsősorban az édes étel édesíti meg az életét.
Édes étel - Édes élet?! - 1. rész
Fotó: RALPH-PETER: sweets
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)