Magas rosttartalmú gabonafélék és magnézium rendszeres fogyasztásával csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, állítják német kutatóorvosok.
Az Archives of Internal Medicine folyóiratban közölt kutatásban 25,000 35 és 65 év közötti felnőttet vizsgáltak. Az 1994 és 2005 közötti időszakban 844 résztvevőnél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség.
A páciensek táplálkozási szokásait, azon belül is a rost- és magnézium fogyasztás mértékét folyamatosan követték nyomon, kérdőívek segítségével. A vizsgálat kimutatta, hogy a rostdús táplálkozás a vizsgált személyek esetében 28 százalékkal csökkentette a 2-es típusú diabétesz kockázatát.
Egy más vizsgálat során a rostban gazdag étrend 33 százalékkal csökkentette a betegség megjelenésének valószínűségét. Érdekes azonban, hogy sem a gyümölcs, sem pedig a rendszeres zöldség fogyasztás nem befolyásolta a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Ezen összegzések során derült fény arra is, hogy a rendszeres magnézium bevitel 23 százalékkal képes csökkenteni a betegség kockázatát. Az eredmények alapján tehát mindenki számára ajánlott teljes kiőrlésű gabonakészítmények fogyasztása.
A hír alapjául a „High fiber and magnesium may cut diabetes risk” cikk szolgált.
www.orvostkeresek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)