Parfék, Fagylaltok
Fagylaltkelyheket viszonylag gyorsan létrehozhatunk gyermekekenek, már kész alapanyagokból. Veszünk a kedvelt ízű fagylaltból, majd megszórjuk gyümölcsdarabokkal,
csokoládészirupot csorgatunk rá, esetleg csokireszeléket, vagy apró cukordrazsékat.
Felnőtt partikon viszont nagy esélyünk van az istennői státusz elnyerésére, és a baráti ragaszkodásra, ha az alábbi receptekkel megpróbálkozunk.
Receptjeinket elsősorban felnőtteknek ajánljuk, de az alkohol elhagyásával a gyermekzsúrokon is osztatlan sikert arathatunk.
Whiskey-s Csokoládéparfé:
Hozzávalók:
7 tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg csokoládé
3 dl tejszín, fél liter tej, egy rúd vanília
1.5 dl Ír Whiskey, pl: Bushmills
A 7 tojássárgáját kikeverem a cukorral. Vízfürdő felett megolvasztom a csokoládét, majd felforralom a tejszínt a fél liter tejjel, és a vaníliarúddal.
Ha langyosra hűlt, kiveszem a vaníliarudat, szép fokozatossan összekeverem a cukros tojássárgájával. Leszűröm, és utánna belekeverem a megolvasztott csokoládét, majd hozzáadom a másfél deci whiskey-t.
Fagylaltgépben megfagyasztom.
Likőrös Őszibarackkrém:
Hozzávalók:
4 tojás, 10 dkg cukor, 4 evőkanál citromlé
fél deciliter baracklikőr vagy pálinka,
60 dkg őszibarack (mag nélkül)
4 tojássárgáját gőz felett kikeverek 10 dkg cukorral, majd hozzáadom a 4 evőkanál citromlét és a fél deciliter likőrt.
Amíg hűl, meghámozom az őszibarackokat, összeturmixolom, majd hozzákeverem a tojásos masszához.
A tojásheférjéket kemény habbá verem, belekeverem a krémbe, tálkákba teszem, lefagyasztom.
Fogyasztás előtt pár percig szobahőmérsékleten olvadjon.
Rumos Szilvaparfé:
Hozzávalók:
25 dkg kimagozott szilva, 25 dkg cukor,
fél dl víz, 1 dl rum, 6 tojás,
1 rúd vanília, 4 dl tejszín,
pörkölt mandula a díszítéshez
A szilvát negyedekbe vágom, 10 dkg cukorral és fél dl vízzel főzök negyed óráig. Ezután beleöntöm a rumot, és hagyom kihűlni.
2 tojást összekeverek 4 tojássárgájával, és 15 dkg cukorral. A vaníliával krémmé főzöm, vigyázva hogy ne süljön össze, majd vízbe állítva kevergetve lehűtöm hogy krémes maradjon.
A 4 dl tejszínből kemény habot verek, hozzáadom. A krém felét tálkákba öntöm, ráadagolom a rumos szilvát, és lefedem a maradék krémmel.
Fagyasztás után tálaláskor megszórom a pörkölt manduladarabokkal.
Merészebbeknek:
"Sós" Teasüteményes Epertorta:
Hozzávalók:
sós teasütemény (3,5 dl darálva)
5 dkg cukor, 10 dkg vaj, 4 dl sűrített tej, 3 dl tejszín
4 evők.citromlé, 0,5 dl tequila, 0,5 dl narancslikőr,
30-40 dkg eper
A sós teasüteményt ledarálom hogy kb 3.5 dl morzsát kapjak, öszekeverem 5 dkg cukorral és az olvasztott vajjal.
Tortakarikába simítom és lehűtöm.
Ekészítem a krémet, 4 dl sűrített tejet, 4 evőkanál citromlevet, a fél deci tequilával és fél deci narancslikőrrel összeturmixolom.
Beleteszem az epret, símára dolgozom.
Ízlés szerinti cukorral kemény habbá verek 3 dl tejszínt, majd óvatosan összekeverem az eperpürével.
Ráöntöm a kekszes alapra, és lefagyasztom. Körülbellül 6 óra kell a megszilárduláshoz.
Sütőtökös Fagylalttorta:
Hozzávalók:
50 dkg sütőtök, 3.5 dl kekszmorzsa,
5 dkg porcukor, 10 dkg vaj,
fél liter vaníliafagylalt, gyömbér, szerecsendió, fahéj
A fél kiló tököt megsütöm, kihűlés után összeturmixolom.
Kekszből a 3,5 dl morzsát az 5 dkg porcukorral és 10 dkg olvasztott vajjal összekeverem, belesimítom egy tortaformába, és 10 percig sütöm.
Ha kihűlt, kivehetem a formából, ez lesz a torta alapja.
A tökpürét összekeverem az olvadt vaníliafagylalttal, egy csipetnyi őrölt gyömbérrel, szerecsendióval, fahéjjal.
Ráöntöm a tortaalapra, 2-3 órát fagyasztom.
Közösségi hozzászólások: